Palveluun on rekisteröitynyt Päijät-Hämeessä yli 150 organisaatiota. Valtakunnallisesti organisaatioita on mukana jo yli 2 000.

Toimintaa Päijät-Hämeen alueella koordinoiva Sari Innanen Jyränkölän Setlementistä kertoo, että palvelun tunnetuksi tekemisessä Päijät-Hämeessä on päästy kuluneen syksyn aikana kunnolla vauhtiin.

-Olen vieraillut yhdistysilloissa Lahdessa, Orimattilassa, Asikkalassa ja Hollolassa. Lisäksi on ollut muun muassa SoTeKon organisoima järjestöjen ilta Heinolassa sekä yhdistysfoorumi Lahdessa, työssään heinäkuussa aloittanut Innanen kertoo.

Innasen on voinut tavata myös yhdistysten Kohtaamisten aamuissa Heinolassa sekä erilaisissa verkostoissa verkon välityksellä.

-Vastaanotto on ollut pääosin myönteistä, vaikka monelle uuden asian omaksuminen onkin ainakin aluksi ollut haasteellista.

Innanen kannustaa kuitenkin kaikkia alueen yhdistyksiä mukaan alustalle.

– Kannattaa ottaa asia esille yhdistyksen kokouksessa. Lähellä.fi -alustan kautta yhdistykset saavat toimintansa näkyville maksutta. Sivustolla kävijät löytävät sieltä mielekästä tekemistä, tukea ja apua.

Alustalla mukana olo on entistä tärkeämpää ensi vuonna, kun hyvinvointialueella otetaan alkuvuodesta pilottikäyttöön uusi Tarmoa-palvelu. Palvelu tulee kokoamaan yhteen hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut ja toiminnot. Kolmannen sektorin eli yhdistysten tiedot tulevat siirtymään palveluun pääasiassa Lähellä.fi -alustalta.

-Tarmoa-palvelua tullaan hyödyntämään muun muassa hyvinvointialueen palvelunohjauksessa, Innanen tietää kertoa.

Jotta tiedot olisivat mahdollisimman kattavat ja siirtokelpoiset, tulee yhdistysten ilmoittaa Lähellä.fi -palvelussa perustietojensa lisäksi järjestämästään toiminnasta.

-Vaikka rekisteröitymisiä on jo kivasti, toimintailmoituksia kaivataan edelleen, Innanen huomauttaa.

Sari Innanen toivoo myös kuntatoimijoilta aktiivisuutta yhdistysten suuntaan.

-Asikkalan kanssa olemme kääntäneet uuden lehden Lähellä.fi -aktivoinnissa. Yhdessä hytekoordinaattori Marja Koiviston kanssa olemme laatineet kirjeen ja kutsun asikkalalaisille yhdistyksille Lähellä.fi -infoon, joka järjestetään tammikuussa 2024. Tätä konseptia haluan toteuttaa myös alueen muiden kuntatoimijoiden kanssa.

Hyvinvointialueen järjestöavustusten haku on käynnissä 17.12. saakka. Innanen muistuttaa, että ollakseen hakukelpoinen, järjestön on oltava rekisteröitynyt Lähellä.fi -palveluun. Hän lisää, että palveluun rekisteröityminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

-Rekisteröityminen on kuin lomakkeen täyttämistä. Selkeät ohjeet auttavat tarvittavien tietojen täyttämisessä.

-Ja minuun voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, mikäli palvelun käytössä, sinne rekisteröitymisessä tai toimintailmoitusten lisäämisessä on epäselvyyttä. Katsotaan yhdistyksenne tiedot yhdessä kuntoon! Innanen kannustaa.

Yhdistystoimijat voivat ottaa yhteyttä Sari Innaseen sähköpostitse: sari.innanen@jyrankola.fi.

Jyränkölän Setlementti toimii Lähellä.fi -palvelun koordinoijana Päijät-Hämeessä. Jyränkölän Setlementti kustantaa myös Heinolan Uutisia.

Teksti: Jussi Varjo HU
Artikkelikuva: Helena Haaja

Jaa tämä: