Päijät-Häme on yhtenä ensimmäisistä matkailualueista teettänyt selvityksen matkailijoiden alueelle jättämästä hiilijalanjäljestä. Matkailijoiden maakuntaan jättämä hiilijalanjälki vastaa noin 10 750 suomalaisen keskimääräistä vuotuista hiilijalanjälkeä. Yli puolet matkailijoiden jättämästä hiilijalanjäljestä aiheutuu heidän liikkumisestaan alueen sisällä tai alueelle.

Tätä taustaa vasten olisikin tärkeää kiinnittää huomiota liikkumistapoihin. Matkailun arvioidaan tuottavan maailmanlaajuisesti 13 % hiilipäästöistä. Samaan aikaan matkailu on merkittävä työllistäjä. Suomessa matkailu työllistää noin 5 % kaikista työllisistä (tem.fi) Maailmanlaajuisesti on arvioitu, että joka kymmenes työllinen työskentelee matkailusektorilla. Mikäli matkailijat kohdistaisivat matkansa entistä enemmän lähikohteisiin tai käyttäisivät ympäristöystävällisempiä liikkumismuotoja, olisi alalla mahdollisuus olla ilmastoystävällisempi.

Harvaan asutussa ja Euroopan laitamilla sijaitsevassa Suomessa tämä on kuitenkin hankalasti toteutettavissa. Jos Suomesta haluaa Etelä-Eurooppaan tai Etelä-Euroopasta vaikkapa Lappiin, on yksinkertaisin ja lähes poikkeuksetta halvin keino lentäen. Maailman ekologisen kestävyyden kannalta vaihtoehto on huono, mutta harvalla riittää aikaa tai kärsivällisyyttä lähteä junailemaan halki Euroopan.

Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että lähempääkin voi löytää huikeita elämyksiä ja uusia kokemuksia. Erityisesti koronapandemian aikana lähimatkailu kasvatti suosiotaan. Ehkäpä nyt on jälleen aika muistuttaa mieleen myös ne kotimaan unohdetut helmet ja tutkailla mitä kaikkea Suomi kätkeekään sisälleen.

Jaa tämä: