Heinolan jäähallin vuoroista käydään vuosittain neuvotteluja. Yhteen jäähalliin mahtuu vain rajattu määrä käyttäjiä. Yksi ahkerimmista käyttäjäryhmistä on taitoluistelijat. Heinolan Taitoluistelijoiden päävalmentajan Laura Uskin on joskus leikkisästi sanottu melkein asuvan jäähallilla. Aamutreenit, päivätreenit, iltatreenit. Vaikka porukat vaihtuu, niin Uski on paikalla. Nuori nainen on toiminut tehtävässään vuodesta 2015 lähtien. Innokkuus paistaa ulospäin vaikka työmäärä on melkoinen. Haastattelu tehtiin entisessä liikuntatoimiston tilassa, jossa on nykyinen Sport Cafen kabinetti. Se tuntui luonnolliselta, sillä niin usein jutuntekijä on katsellut toimiston ikkunasta jäällä kiitäviä eri ikäisiä taitoluistelijoita. Laura Uski kuvailee työnkuvaansa monipuoliseksi. Seuraan kuuluu noin 90 luistelijaa. Hänellä on päävastuu kaikesta, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Laura vastaa kahdestakymmenestä kilpaluistelijasta ja ohjeistaa apuvalmentajia, joilla on omat ryhmänsä. Erilaisten näytösten ja kilpailuohjelmien suunnittelu vie myös paljon aikaa.
Oma lajitausta pohjalla
Laura Uskin oma luistelutausta on vahva. Hän aloitti kuuden vuoden ikäisenä ja lopetti 19-vuotiaana. Opiskeluolosuhteet veivät välillä muualle eikä aikaa riittänyt tarpeeksi luistelulle. Valmistuttuaan Salpaukselta turvallisuuspuolelta kävi kutsu alkaa valmentamaan taitoluistelijoita. Nyt Uski pääsee pitämään omaa suorituskykyään yllä valmennettavien kanssa. Hän pyrkii tekemään samat jutut ainakin jollain tasolla. Hän määrittelee itsensä nykyaikaiseksi, lainalaisuudet huomioon ottavaksi, urheilijalähtöiseksi valmentajaksi.
-Tietysti kaikki lähtee urheilijan motivaatiosta, mutta oikeanlaisella kannustuksella on iso rooli.
Heinolan olosuhteet saavat suitsutusta. Taitoluisteluliitonkin puolesta on ihailtu Heinolan hyviä harjoitusolosuhteita verrattuna moniin muihin paikkakuntiin, kertoo Uski. Alle 18-vuotiaiden seuroille ilmaiset harjoitusvuorot ovat käsite, josta heinolalaiset saavat olla ylpeitä. Vierestä löytyy kuntosali, urheilukenttä, maastoa lenkkeilyyn ja tänä vuonna seura säästi rahaa, kun jääaikaa pidennettiin huhtikuun loppuun saakka.
-Kesäisin olemme käyttäneet urheiluopiston jäähallia ja se on kohtalaisen suuri menoerä seuralle. Olisi hienoa, jos voisimme järjestää hallilla taitoluisteluleirejä kesäisin. Tulijoita Laura Uski uskoo riittävän.
Korona-aika on haastanut myös taitoluisteluväkeä. Normaalisti on järjestetty kevät- ja syysnäytökset, joiden pääsylipputuloilla kustannetaan seuran toimintaa. Taitoluistelun harrastaminen on Heinolassa halvempaa kuin muualla, mutta silti kustannuksia tulee ja ne ovat yleensä suoraan pois vanhempien kukkarosta. Kilparyhmässä harjoittelevien kustannukset ovat noin 200 euroa kuukaudessa, mutta siihen kuuluu monilla jopa kolme harjoitusta päivässä sekä ammattimainen valmennus. Tänä vuonna on järjestetty peräti kolme näytöstä, joissa kaikissa oli mukavasti katsojia.
Iän ja taidon mukaan
Taitoluistelun kilpailujärjestelmä on täysin omanlaisensa. Siinä edetään ei vain iän vaan myös taitojen kehittymisen mukaan. Luistelijoille pidetään taitokokeita, jotka eivät ole kilpailuja. Päästääkseen tiettyyn sarjaan, pitää osata vaadittavat jutut.
Taitoluistelu on selkeästi tyttöjen juttu, vaikka se sopisi hyvin pojille. Heinolassa ei ole yhtään taitoluistelua harrastavaa poikaa. Luistelukoulussa on välillä mukana muutama, mutta jääkiekko vetää luistelusta kiinnostuneita poikia puoleensa. Taitoluistelu on myös nuorten laji. Paikat ei kestä loputtomiin tai tulee kyllästyminen. Takana voi olla kuitenkin jo vuosikausien harjoittelu ja muut asiat alkavat kiinnostaa. Aikuisena harrastus saattaa jatkua, mutta kilpailupuolella aikuisia on vähän. Luontaiset ominaisuudet omaava voi harrastaa luistelua hyvälläkin tasolla, mutta usein moni luistelee aikuisena omaksi ilokseen. Heinolassa on myös aikuisryhmä, jossa on mukana noin 15 vanhempaa. Laura Uski kokee ryhmän vetämisen mukavaksi vaihteluksi. Aikuisten kanssa toimiminen on erilaista. Mukana on paljon huumoria.
Arvostelulaji
Taitoluistelu on arvostelulaji, mikä luo omalta osaltaan paineita. Tekninen osaaminen on tekemisessä lähtökohtana, mutta esiintyminen ja ilmaisu saattaa lopulta ratkaista kisan paremmuuden. Nykyisin kilpailumusiikki voi olla mitä vain, muistuttaa Uski.
-Toivoisin, että naisten puolella oltaisiin myös rohkeita musiikin valinnan suhteen. Toki tämän vuoden naisten maailmanmestarin kilpailumusiikki oli erilaista. Lajissa voidaan rikkoa rajoja monin tavoin, yksi on kokeilla erilaista musiikkia ja koreografiaa.
Heinolassa on monta sellaista, joista voisi tulla mitä tahansa, miettii Laura Uski. Perheiden elämäntavat merkitsevät paljon. Perheen kannustaessa ja eläessä oikealla tavalla mukana nuori nauttii tekemisestään. Oikeilla ruokailutottumuksilla ja riittävällä unella voidaan taata harjoitteiden vaikuttavan halutulla tavalla.
Laura Uski nauttii valmentajana nähdessään oppien menevän perille. Pienikin onnistuminen tuo itselle hyvän mielen, sen ei tarvitse olla mitään suurta.
-Tykkään käydä kisoissa. Niissä on oma jännityksensä. Se on melkein jännempää kuin silloin kun kilpaili itse. Kisoissa mitataan mitä on saatu aikaan. Ne ovat tavallaan kuin todistustenjako.
-Lajina taitoluistelu sopii kaikille. Pitää olla vain uskallusta kokeilla. Tekemällä kehittyy. Meillä tehdään asioita ryhmissä, mutta hyöty tulee jokaiselle henkilökohtaisesti. Jos tykkää temppuilla ja pitää musiikista niin silloin taitoluistelu on loistava valinta. Tekeminen on monipuolista. Teemme muutakin kuin luistelemme.
Taitoluistelussa kehittyminen vaatii aikaa, mutta mikä on paljon. Laura kysyy lopuksi: Kun on pieniä luistelijoita, joilla on neljä kertaa viikossa tunti harjoittelua, niin onko se paljon. Minusta se ei ole kovin hirveä asia vaan luonnollista, kun lapsi on luotu liikkumaan muutenkin. Tämä on yhdessä tekemistä kavereiden kanssa.
Teksti: Risto Kalermo
Artikkelikuva: Anni Koivumäki