Lauri Maijala aloittaa teatterinjohtajana vuoden 2024 alusta. Kuva: Noora Geagea

Lauri Maijala aloittaa Lahden teatterinjohtajana vuoden 2024 alusta. Maijala siirtyy Lahteen Helsingistä KOM-teatterin taiteellisen johtajan ja ohjaajan tehtävästä.  

Sivistysjohtaja Tiina Granqvist kertoo tiedotteessa, että Lahti saa teatterinjohtajakseen yhteistyötaitoisen teatterin johtamisen ammattilaisen.
– Lauri Maijala on näkemyksellinen taiteilija, jolla on monipuolinen kokemus teatterialan taiteellisesta ja hallinnollisesta johtamisesta. Lahdessa teatterinjohtajan tehtävään sisältyvät taloudellinen ja tuotannollinen sekä taiteellinen vastuu.

Granqvistin mukaan Maijalalla on myös laaja ja monipuolinen kuva teatterin tulevaisuuden kehittymisnäkymistä ja kytkeytymisestä kaupungin kokonaisuuteen.
– Merkittävänä teatterintekijänä hän pystyy visioimaan teatterille uutta taiteellista suuntaa.

Lauri Maijala on toiminut KOM-teatterin taiteellisena johtajana ja ohjaajana vuosina 2013–2018 ja jälleen vuodesta 2021 alkaen. Vuosina 2018–2020 Maijala toimi Helsingin kaupunginteatterin ohjaajana. Maijala on tehnyt lukuisia teatteri- ja elokuvaohjauksia sekä rooleja näyttelijänä. Koulutukseltaan Maijala on teatteritaiteen maisteri Teatterikorkeakoulusta.

Lauri Maijala on syntynyt Lahdessa ja hänen vanhempansa ovat siihen aikaan toimineet Lahden kaupunginteatterin näyttelijöinä, joten tuntuma tulevaan työpaikkaan ja Lahteen on hyvinkin läheinen.

Maijala lupaa, että hänet voi nyt entistäkin useammin tavata Lahden kaupunginteatterin näytöksissä, toistaiseksi vielä yleisön joukossa.
– Tulevalla näytäntökaudella tulen kuitenkin jo mukaan syksyn 2024 ohjelmiston suunnitteluun.

Maijalan mielestä ohjelmistosuunnittelussa on tärkeä tehdä intohimoisia ratkaisuja, joiden myötä huippuammattilaiset pääsevät osaamistaan täysillä toteuttamaan.
– Kun taiteilijat hehkuvat, niin katsomossakin koetaan tunteita.

Teatterinjohtaja valitaan viideksi vuodeksi kerrallaan 

Maijalan valinnasta johtajakaudelle 2.1.2024–31.12.2028 päätti Lahden hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta yksimielisesti kokouksessaan 23.11.2022. Valintaa on valmistellut työryhmä, jossa on ollut lautakunnan, sivistyksen palvelualueen, henkilöstöpalvelujen sekä teatterin ja myös näyttelijöiden edustus.

Nykyinen teatterinjohtaja Ilkka Laasonen on lupautunut jatkamaan johtajakauttaan ensi vuoden 2023 loppuun asti. Aiemman suunnitelman mukaan Laasosen johtajakausi olisi päättynyt heinäkuun lopussa.

Lahden kaupunginteatteri on Päijät-Hämeen keskeinen vetovoimatekijä    

Lahden kaupunginteatteri on yksi Suomen suurimmista ammattiteattereista ja kaupungin keskeinen vetovoimatekijä. Lahteen saapuu teatterinystäviä koko eteläisen Suomen alueelta. Teatterin kolmella näyttämöllä esitetään laadukasta ja monipuolista ohjelmistoa lastenteatterista, koti- ja ulkomaiseen draamaan sekä musikaaleihin.

Kolmelle näyttämölle tuote­taan vuosittain 7–9 uutta näytel­mää. Lisäksi teatteri tekee tuotantoyhteistyötä ja järjestetää vierailuja eri ammattilaisten kanssa. Lahden kaupunginteatterin vuotuinen kävijämäärä on noin 80 000. Henkilöstöä on keskimäärin 90.

Lahdessa kaupunginteatterilla on vahva yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Teatteri osallistuu muun muassa kaupungin perusopetuksen kulttuuriohjelmaan, jossa peruskoululaiset perehtyvät jokaisella vuosiluokalla yhteen tai useampaan kaupungin kulttuurikohteeseen. Lisäksi kokopäivätoiminen draamakasvattaja tarjoaa peruskoulujen opettajille tukea ja välineitä teatterilähtöisten työtapojen hyödyntämiseen opetuksessa.

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri