Valtion ja Suomen Energiavarojen omistama Neova Oy kaavailee Heinolan Vierumäen Laviassuolle aurinkovoimalakenttää. Neova poisti Laviassuon turvetuotantoalueen vuonna 2019 tuotannosta.

Aurinkovoimakentästä suunnitellaan hankevetäjä Heikki Nivalan mukaan noin 5 megawatin kokoista, josta saadaan tuotantotehoa esimerkiksi noin 300 sähköllä lämpiävän omakotitalon käyttöön.

-Olemme rajanneet Laviassuolta aurinkopaneelialueelle kahdeksan hehtaarin suuruisen alueen, toteaa Nivala.

Aurinkopaneelikentän kokoa sanelee maaperän lisäksi muiden muassa se, onko tarpeeksi lähellä liitäntäpistettä. Laviassuolla sellainen löytyy noin 1,5 kilometrin päästä. Toinen tärkeä rajoittava tekijä on Heikki Nivalan mukaan verkkoliitäntäkapasiteetti. Se rajaa Laviassuolla paneelikentän kokoa.

-Neova suunnittelee vastaavia aurinkopaneelikenttiä muillekin käytöstä poistetuille turvesoille. Suunnitelmia on tekeillä useita. Turvesuot ovat avaria kenttiä ja niitä on järkevä ottaa tällaiseen hyötykäyttöön, sanoo Nivala.

Laviassuon aurinkopaneelikentän selvitystyötä jatketaan tämän vuoden aikana ja tutkimusten rinnalla pyritään saamaan kaavoitus- ja luvitusmenettelyt kuntoon. Kaavoitus järjestyy asemakaavalla, joka myöhemmin päivitetään mukaan Vierumäen yleiskaavaan.

-Toiminnassa Lavissuon aurinkopaneelikenttä on aikaisintaan joko vuonna 2024 tai 2025, ennakoi Heikki Nivala.

Atrian kenttä peilauskohde

Laviassuon hanketta voi peilata hyvin Atrian Aurinko -aurinkosähköpuistoon, jonka ensimmäinen osa valmistui vuonna 2017. Rakentaminen maksoi tuolloin 6,8 miljoonaa euroa, ja työ- ja elinkeinoministeriö myönsi rakentamiseen 2,72 miljoonan euron suuruisen avustuksen.

Ensimmäiselle kentälle rakentui 22.000 aurinkopaneelia, jotka ovat toimineet hyvin. Ne ovat tuottaneet 5 prosenttia Atrian Nurmon tehtaan sähköntarpeesta, ja merkitys on vain korostunut aurinkoisina kesäkuukausina, kun sähkön markkinahinta kipusi rajusti ylöspäin.

Atria laajentaa parasta aikaa aurinkopaneelikenttää. Nykyinen 6 megawatin kenttä saa rinnalleen 5 megawatin kentän, jolloin aurinkosähkön osuus kipuaa jo 8 prosenttiin sähköä runsaasti tarvitsevan tehtaan tarpeesta.

Mittava konserni

Neova perustettiin vuonna 1940. Yhdessätoista maassa nykyisin toimivan konsernin liikevaihto on viime vuosina ollut noin 500 miljoonaa euroa vuodessa ja henkilöstöä konsernilla on noin 1.000. Konserniin kuuluvia yhtiöitä ovat mm. Vapo, Kekkilä, Hasselfors Garden Ab ja Brill France.

Neova-konsernilla on 12 kasvuturvetehdasta, 6 pellettitehdasta, yksi aktiivihiilen tuotantolaitos ja 200 turvetuotantoaluetta Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Yhtiö tuottaa energiaa noin 10 terawattituntia vuodessa, mikä tarkoittaa 100.000 rekka-autollista turvetta. Energiakuroma on suurempi kuin Loviisan ydinvoimala kykenee tuottamaan.

Teksti: Jari Niemi HU
Artikkelikuva: Atria Nurmon aurinkopuistot. Atrian kokoelmista. Kuvaaja: Timo Aalto

Jaa tämä: