Meillä on tapana löytää aina jostain syitä tekemättömyyteen. Yleensä se syy löytyy peiliin vilkaisemalla, ainakin minuun tuo pätee. Moni valittaa suorituspaikoista, vaikka todellisuudessa kaikkialla pääsee liikkumaan, kun lähtee. Yksi mainio selitys on, että ei ole suorituspaikkaa sille lajille jota harrastaisin. Tiedän tyyppejä, joille on hankittu kaikki tarvittavat välineet kulloiseenkin lajiharrastukseen. Jääkiekkovälineet, laskettelusukset ja polkupyörät kiinnostivat vain hetken. Aina tuli uutta ja mielenkiintoisempaa. Kokeilulle koitui hintaa. Lajikokeiluille löytyy halvempi vaihtoehto. Lainaa tai hanki alkuun käytetty tuote. Pian sen näkee johtaako kokeilu pysyvään harrastukseen. Monella ei ole varaa välineisiin, mutta siinä yhteiskunta tulee vastaan. Heinola on pieni kaupunki, mutta liikunnan saralla iso. Vaikuttavan, kauniin luonnon keskeltä löytyy uusimpana näköala-/kuntoportaat, jotka johtavat Harjupaviljongille. Sattuu vielä mukavasti tuolle paljon käyttämälleni rantareitille suoden yhden uuden reittimahdollisuuden lenkeille. Polut Tommolasta Tähtihoville on aikoinaan rakennettu ja niitä käytetään paljon. Moni ystäväni on viime päivinä miettinyt, mitä kaikkea Heinolasta löytyy. Lista on pitkä.

Lenkkipolut ja latuverkostot koko kunnan alueella ovat monipuolisia. Reitti Heinolasta Vierumäelle tunnetaan Ilvespolun nimellä, ja se on reiteistä suosikkini. Urheilupuiston reiteiltä löytyy vaikeusasteita kaikille tallaajille. Urheilupuistosta löytyy myös tekonurmi, urheilukenttä varustettuna hyvin hoidetulla nurmialueella, jäähalli, talvisin ulkokaukalo ja hoidettu luistelualue, uimahalli, tenniskenttiä ja osin siellä sijaitsee myös maan kuulu Kippiksen frisbeegolf-maailma. Uusia kouluja on valmistunut ja valmistuu. Nyt on jo käytössä Sinilähde-talon ja lukion liikuntasalit sekä liikkumaan houkuttavat piha-alueet. Heinolasta löytyy myös huikea motocrossrata, jossa on järjestetty MM-tason kilpailuja. Ravirataa käytetään monipuolisesti ja yksi tärkein liikuntamuoto siellä on hiihto. Keilahalli ja lukuisat kuntosalit täydentävät listaa, joka jo nyt pistää hengästyttämään. Listasta puuttuu vielä se liikkujan paratiisi, joka minut(kin) toi aikoinaan kaupunkiin. Suomen urheiluopistolta löytyy näitä täydentämään paljon, paljon suorituspaikkoja. Golf, padel, tennis, voimistelu ja viihtyminen liikunnallisessa ympäristössä on opiston arkipäivää. Kaksi jäähallia ja lukuisat muut rakennukset on rakennettu liikkujia varten. Uusia ulkoliikuntaan houkuttavia kuntolaitteita löytyy enenevässä määrin eri puolilta kaupunkia. Vanhan linja-autoaseman nurkille valmistuu pumptrackrata ja siihen lähettyville jossain vaiheessa oma paikka skeittareille.

Meidän ei tarvitse kuin ottaa ja lähteä liikkeelle. Liikuttajiakin löytyy, jos ei itsekseen saa tehdyksi. Urheiluseurojen vapaaehtoiset ja liikunta-alan ammattilaiset auttavat mielellään. Jyränkölästä tai kaupungin KKI-ryhmistäkin löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Kaupungin kokoon ja mahdollisuuksiin nähden Heinola on liikunnassa ja liikuttamisessa ykkösluokkaa.

Risto Kalermo

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit