Kuva: Heinolan kaupunki

Heinolan Lintuhoitolan petolintutalossa käynnistyi tammikuun lopulla laajempi remontti. Vanhat, pimeät ja matalat ulkohäkit on purettu ja tilalle on tulossa yli 4 metrin korkeuteen kurkottavat uudet ja kestävät tarhat. 

Hoitolan päällikkö Tuuli-Susanna Salmen mukaan uudet tilat tulevat tarpeeseen. 

– Uusien tarhojen suurin vaikutus on tietenkin se, että linnuillamme – kuten Kaapo-korpilla ja lehtopöllö Lehtosella – on enemmän tilaa ja siten suurempi mahdollisuus toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä, Salmi kertoo tiedotteessa. 

Lajityypilliseen käyttäytymiseen pystyminen on psyykkisen hyvinvoinnin edellytys kaikilla eläimillä, ja luonnonvaraiselle linnulle se on yksi kokonaisvaltaisen kuntoutumisen perusvaatimuksista. Uusissa ja entistä korkeammissa tarhoissa on myös parempi mahdollisuus fyysiseen toipumiseen ja kuntoutumiseen, sillä tarvittavaa kolmiulotteista treeniympäristöä on tarjolla aiempaa selkeästi enemmän. 

Uudet tarhat ovat myös aiempaa valoisammat, jolloin linnuillekin tärkeää UV-valoa pääsee enemmän häkkeihin sisällekin. Uusissa tiloissa ylipäätään on pystytty miettimään yksityiskohdat tukemaan arvokasta hoitotyötä. 

– Uusissa tiloissa verkko on hieman tiheämpää kuin vanha, joka toivoaksemme vähentää pikkulintujen vierailuja tarhojen sisällä. Tällä on suora vaikutus ruokahävikin vähenemiseen sekä ulkopuolisten lintujen aiheuttaman tautiriskin pienenemiseen. Verkon pintamateriaali on sileä, ja se taas säästää esimerkiksi petolintujen sulkia kulumiselta, Salmi korostaa.

Ehjän sulkapeitteen merkitys onkin Salmen mukaan petolinnuille erityisen tärkeä.

– Kokonainen ja kunnossa oleva sulkapeite on olennainen seikka luonnossa saalistamiselle ja siten linnun selviämiselle. Siksi esimerkiksi monissa eurooppalaisissa petolintujen kuntoutuspaikoissa pyrstösulat on suojatta. Kyse on saalistavalle pedolle elintärkeästä asiasta, Salmi kertoo. 

Kokonaisuutena remontin tavoitteena on saada luonnonvaraisille linnuille enemmän tilaa, enemmän mahdollisuuksia toipua ja kaiken seurauksena onnistuneempi palaaminen luontoon tai parempi elämä pysyväisessä hoidossa. 

Ulkohäkit on toteutettu yhdessä Lahden Tasopalvelu Oy:n sekä Rakennusliike Olavi Järvinen Oy:n kanssa. Remontti valmistuu ennen kesäsesongin alkua. 

Jaa tämä: