Lahden seudun liikenteen hinnoittelu ja vyöhykerajat muuttuvat 1.3.2023. 

Keskiviikosta 1.3.2023 lähtien Lahden seudun liikenteessä on käytössä kymmenen sijasta neljä matkustusvyöhykettä A, B, C ja D. Vyöhykeuudistus muuttaa vyöhykerajoja, lippujen hintoja ja vaihtoaikoja. Uudistus ei vaikuta linja-autojen reitteihin, vuoromääriin tai aikatauluihin.

Lippuhintojen muutokset johtuvat vyöhykkeiden määrän vähenemisestä, matkustusalueiden laajenemisesta ja alennuksien muutoksista. Esimerkiksi seniorialennuksen aikarajoitus poistuu ja alennus laajenee myös yli 65-vuotiaiden senioreiden kausilippuihin. Aikuisten asiakasryhmässä arvo, mobiili ja lähimaksu ovat jatkossa samanhintaisia.

-Kokonaisuudessaan niissä tapauksissa, missä lippuhinnat nousevat, nousu on maltillista. Osalla matkustajista hinta puolestaan laskee alennusryhmän tai vyöhykkeiden vähentymisen myötä merkittävästi, LSL:n joukkoliikennepäällikkö Rauno Särkkäaho kertoo tiedotteessa.

Uudet vyöhykerajat on sijoitettu pääasiassa asutusalueiden ulkopuolelle ja tasaiselle etäisyydelle Lahden keskustasta, jotta lippujen hinnoittelu olisi mahdollisimman tasa-arvoista eri matkustussuunnista. Rajat kulkevat pääasiassa taajama- ja kyläalueiden väleillä.

Matkalippua ostaessa matkustaja valitsee aina vähintään kaksi vyöhykettä. Kausilipun voi uudistuksen jälkeen ostaa mille tahansa vyöhykevälille, kun aikaisemmin kausilippu on ostettu kuntakeskuksesta aina Lahden A-vyöhykkeelle saakka. Muutos mahdollistaa edullisemmat kausiliput Lahden ulkopuolisten kuntien sisäisissä matkoissa, kuten esimerkiksi välillä Heinolan keskusta – Vierumäki.

Uudelle A-vyöhykkeelle kuuluu Lahden keskusta. B-vyöhyke laajenee 1. maaliskuuta huomattavasti, kun siihen tulee kuulumaan vanhan Lahden kaupungin reuna-alueiden lisäksi Nastola, Hollolan Salpakangas, Tiilikangas, kirkonkylä ja Paimela sekä Orimattilan Pennala.

C-vyöhyke pitää sisällään Orimattilan keskustaajaman, Hollolan Hämeenkosken, Asikkalan Vääksyn ja Vesivehmaan, Heinolasta Vierumäen ja myös Kärkölän.

D-vyöhykkeelle kuuluvat Heinolan keskusta, kirkonkylä ja Myllykylä, Asikkalan kirkonkylä, Padasjoki, Sysmä ja Hartola.

Kuljettajien lakko alkaa mahdollisesti myös keskiviikkona

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on ilmoittanut linja-autohenkilökuntaa koskevasta lakon uhkasta. AKT:n mukaan lakko voi alkaa keskiviikkona 1.3. ja kestää 10.3. saakka. AKT:n neuvottelut jatkuvat maanantaina 27. helmikuuta.

Toteutuessaan lakko alkaa samana päivänä, kun vyöhykeuudistus otetaan käyttöön. Lakko tulee vaikuttamaan Lahden seudun liikenteen linjoihin, mutta ei vyöhykeuudistuksen käyttöönottoon.

AKT:n ennakkotiedon mukaan Lahden seudun liikennöitsijöistä lakkoon osallistuisi Koiviston Auton henkilökuntaa. LSL on koonnut verkkosivuilleen listauksen linjoista ja vuoroista, joita ei lakon vuoksi ajeta. Muun muassa Lahti-Heinola väliä ajavat Lehtimäen liikenteen bussikuskit eivät ole mukana lakossa. Lahden seudun liikenne kuitenkin huomauttaa, että lakolla voi olla ennakkotiedoista poikkeavia vaikutuksia myös muihin linjoihin. Ajantasaisen tiedon löytää LSL:n verkkosivuilta kohdasta Häiriötiedotteet.

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset