Heinolasta lähtöisin oleva Apulanta nousee reilu 30-vuotisen uransa suurimmalle keikkalavalle 2.7. Olympiastadionilla järjestettävän keikan myötä. Uutta musiikkiakin on luvassa myöhemmin tänä vuonna.
Suomen musiikkimaailman suurimpiin nimiin lukeutuvan Apulannan keikkailu loppui monien muiden artistien tavoin kuin seinään koronapandemian vyöryessä Suomeen pari vuotta sitten.
-Ei lähdetty kikkailemaan, vaan keikkailu katkesi saman tien, bändin rumpali Simo Santapukki muistelee.
Laulaja Toni Wirtasen mukaan ensimmäinen koronakesä meni täysin penkin alle, ja toinenkin kesä oli kaukana normaalista keikkakesästä.
Koronasta huolimatta bändi, kuten varmasti kaikki muutkin, olettivat paluun normaaliin tapahtuvan vuonna 2021. Niinpä bändi tiedotti syyskuussa 2020 järjestävänsä kaikkien aikojen suurimman yksittäisen keikkansa Helsingin uusitulla Olympiastadionilla elokuussa 2021. Toisin kuitenkin kävi, ja keikkaa jouduttiin siirtämään vuodelle 2022. Pandemiatilanteen ja sen myötä asetettujen rajoitusten jatkuessa epävakaana, siirtopäätös oli Wirtasen mukaan oikeastaan ainoa esillä ollut vaihtoehto.
-Halusimme vetää keikan täydellä kapasiteetilla. Emmekä olisi mitenkään voineet rajata stadionin katsojamäärää, kun paikat ovat numeroidut. Olisiko esim. perheistä pitänyt rajata jotkut pois, Wirtanen harmittelee.
Yli kaksi kertaa Heinolan asukasluvun verran eli noin 40 000 katsojaa vetävälle stadionille suunnitellun keikan siirtäminen vaati reilusti työtä.
-Siinä on tosi paljon hommaa ja säätöä. Kaikista vaikeinta on uuden päivämäärän löytäminen, Wirtanen kertoo. Santapukki nyökkäilee vieressä.
-Stadionille kun ei voi vain soittaa ja sanoa että me tultaisiin silloin ja silloin, Wirtanen naurahtaa.
Heinäkuun ensimmäisenä lauantaina bändi kuitenkin vihdoin ja viimein pääsee kipuamaan stadionin lavalle. Odotukset keikkaa kohtaan ovat korkealla paitsi faneilla, myös bändin jäsenillä itselläänkin.
-Tähän on ladattu paljon resursseja, myös henkisellä puolella, Santapukki kertoo ja jatkaa. -Se on iso ilta niin meille kuin yleisöllekin. Siitä tulee varmasti tosi siistiä.
Wirtanen korostaa, että keikkaa on alusta lähtien lähdetty tekemään ihmisille, Apulannan faneille. Keikkaa suunniteltaessa bändissä onkin pyritty ajattelemaan yhteisöllisesti tekemällä keikasta yhteisöllistävä juttu. Tästä esimerkkinä on bändin esittämä toive pukukoodista. Yleisön toivotaan pukeutuvan mustaan ja valkoiseen, millä viitataan bändin logon värimaailmaan. Pukukoodilla on kuitenkin toinenkin merkitys.
-Se liittyy tiettyyn valojuttuun, Santapukki paljastaa kertomatta asiasta sen enempää.
-Mutta pukukoodi ei tarkoita pukua, vaan hupparissakin voi tulla, Wirtanen huomauttaa.
Santapukki ja Wirtanen muistuttavat, että keikassa ei ole kyse mistään sen suuremmasta, vaikka puitteet ovatkin massiiviset ja rahaa valmisteluihin on kulunut valtavasti.
-Tämä on vain välietappi, ihan vain kaksi tuntia elämässä. Siitä tulee hyvä yhteisöllinen juhla, mutta ei me jäädä siihen vellomaan, Wirtanen kertoo.
-Kunhan on kivaa, Santapukki lisää.
Muutakin kuin musiikkia
Apulanta on aina tullut tunnetuksi oman tiensä kulkijana. Vaikka musiikki on yhä edelleen se ykkönen, bändin logo koristaa nykyään eri tuotteita viinistä suklaamuniin. Artistien tavaramerkkien brändäys on lisääntynyt musiikkibisneksessä, mutta Apulanta haluaa erottautua muista tekemällä asioita ennen muita.
-Teemme asioita myös astetta pidemmälle itse kuin muut toimijat, Wirtanen huomauttaa. Tästä osoituksena on mm. oma levy-yhtiö, Päijät-Hämeen Sorto ja Riisto.
Vaikka erilaiset oheistuotteet eivät ole bändille itseisarvo, on niiden merkitys etenkin korona-aikana ollut merkittävä.
-Koronan takia meidän ei ole tarvinnut irtisanoa ketään, ja olemme pystyneet maksamaan palkat osittain juuri oheistuotemyynnin ansiosta, Santapukki kertoo.
Koronan tuoma keikkatauko ei ole suinkaan kulunut pelkkää oheistuotemyyntiä hoitaen, vaan uutta musiikkiakin on syntynyt.
-Tekemättömyys ei ruoki mitään, Wirtanen toteaa viitaten keväästä 2020 jatkuneeseen uuden musiikin tekoprosessiin. Samalla hän paljastaa Apulannan uuden albumin julkaisupäiväksi 10.10.2022.
Apulanta tunnetaan myös kiinteistöbisneksistään. Yksi viimeisimpiä hankintoja on yhteistyössä toisen sijoittajan kanssa hankittu vanha asema-alue Heinolan Asemantauksessa. Sekä Wirtanen että Santapukki korostavat hienon alueen vaativan pitkäjänteistä suunnittelua. Toimittajan kysyessä mahdollisuudesta siirtää tällä hetkellä Lahden Hennalassa sijaitseva Apulandia alueelle, Wirtanen toteaa alueella olevan liian vähän rakennuksia tähän tarkoitukseen.
-Savon rata olisi sen sijaan elvytettävä, Wirtanen toteaa ykskantaan alueen kehittämismahdollisuuksista. Santapukki korostaa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan miljöön vaativan arvoisensa kohtelun.
-Meidän tehtävämme on antaa alueen rakennuksille hyviä vuosikymmeniä jatkossakin.
Omat projektit
Kummallakin bändin alkuperäisjäsenellä on käynnissä taloprojektit Heinolassa. Simo Santapukin tontilla Ruotsalainen-järven rannalla seisovat jo vierastalo sekä rantasauna, mutta varsinaisen päärakennuksen rakentaminen ei ole vielä alkanut.
-Projekti etenee hitaasti, mutta varmasti, toteaa puolestaan Wirtanen, jonka Heinolan kaupungilta ostamalla tontilla ei ole vielä päästy iskemään kuokkaa saveen.
-13 vuotta tässä on jo mennyt, niin ei tässä nytkään missään jäniksen selässä olla. Tulee sitten kun tulee, Wirtanen toteaa.
Sekä Wirtasen että Santapukin vapaa-aika pyörii lapsiperhearjen ympärillä. Santapukilla on vajaa 5- sekä 2-vuotiaat lapset. Wirtasen esikoinen aloittaa pian koulun, ja nuorimmainen on vajaa yhdeksän kuukauden ikäinen. Molemmat myöntävät korona-ajan olleen perhearjen kannalta oikeastaan hyväkin asia aikaa jäädessä enemmän perheen kanssa vietettäväksi.
-Korona-ajan kultareunus oli, kun pystyi omistamaan aikaa perheelle ja lapsille, Santapukki toteaa.
Lasten harrastukset pitävät molemmat miehet kiireisinä, mutta he osaavat nauttia siitä.
-Tämä on hienoa aikaa, josta pitää nauttia. Tulee sekin aika kun lapset eivät enää viihdy vanhempiensa seurassa, Santapukki virnistää.
FAKTA
Apulanta
Perustettu: Heinolassa vuonna 1991.
Jäsenet: Simo ’Sipe’ Santapukki (rummut, kitara), Toni Wirtanen (laulu, kitara) ja Ville Mäkinen (basso).
Julkaisut: 12 albumia, 5 kokoelmalevyä ja lukuisa määrä ep:itä ja singlejä. Uusi levy julkaistaan 10.10.2022.
Bändi keikkailee kesän ahkerasti. Suurin yksittäinen keikka on Helsingin Olympiastadionilla 2.7.2022 järjestettävä A30-megakonsertti.
Teksti: Jussi Varjo HU
Kuvat: Marko Latvanen