Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Outi Rautkoski ja markkinavastaava Antti Vepsäläinen Lionseista ovat tyytyväisiä maalaismarkkinoiden elpymisestä. Kuva: Päivi Kuisma

Heinolan kirkonkylän kyläyhdistys ja LC Heinola/Kailas-Sillat ovat lyöneet hynttyyt yhteen sillä seurauksella, että legendaarinen markkinatapahtuma, Kirkonkylän maalaismarkkinat, herää uuteen eloon kolmen vuoden tauon jälkeen. Maalaiskuntalaisen Lions Club Heinola/Kailaan perustama tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran yli 30 vuotta sitten.  

Markkinavastaava Antti Vepsäläisen mukaan pandemiatauon jälkeen ihmiset kaipaavat markkinoita ja yhdessä oloa. Kyselyjä on tullut leijonille tapahtuman jatkosta niin kauppiailta kuin yleisöltäkin. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Outi Rautkoski on puolestaan innostunut siitä, että markkinat elävöittävät kyläyhteisöä ja osoittavat, miten iso voimavara yhdessä tekeminen on.

Kuten Lions Club/Kailaan kymmenvuotishistoriikissa muistellaan, markkinatapahtuma syntyi aikanaan puolivahingossa. Pitäjäistoimikunta, kyläyhdistyksen edeltäjä, kutsui vastikään perustetun, Heinolan maalaiskuntalaisen leijonaklubin edustajan suunnittelemaan kesän 1988 tapahtumia kirkonkylään ja idea markkinoista putkahti esiin.

Leijonat ilmoittautuivat saman tien tapahtuman järjestäjäksi saadakseen varoja palvelutehtävänsä suorittamiseen. Idea ja markkinoiden toteutus osoittautuivat vertaansa vailla olevaksi tavaksi kerätä varoja hyväntekeväisyyteen ja samalla saada eloa kyläyhteisöön. Ensimmäiset markkinat pidettiin 23.7.1988 Pitäjäisten yhteydessä.

Toiminnassa olivat mukana alusta saakka myös leijonaladyt, jotka huolehtivat markkinoilla mm. kahvilan pidosta.

Vuonna 1993 Tasavallan Presidentti Mauno Koivistokin sai kutsun markkinoille. Vieras ei kutsuun kuitenkaan vastannut.

Markkinatuotot avustuksiin ja tapahtumien järjestelyihin

Leijonien laskujen mukaan maalaismarkkinoiden järjestäminen on vaatinut vuosittain noin 450-750 talkootyötuntia markkinalehden tekemisineen ja mainosmyynteineen. Leijonat ovat kohdentaneet varoja paikallisesti mm. kesätyöpaikkojen rahoittamiseen nuorille, musiikkiopiston lukukausimaksuihin, lahjoituksina sotainvalideille, koululuokille, partiolaisille, senioreiden virkistäytymiseen, omaishoitajille, diakoniatyöhön jne.

Kyläyhdistys puolestaan tulee järjestämään varainhankinnalla erilaisia tapahtumia kyläläisille. Tavoitteena on tehdä kirkonkylästä entistä mukavampi asumisen ja yrittämisen paikka, sanoo Outi Rautkoski.

Lähikauppojen pihapiirissä on kuhinaa

Leijonien ja kyläyhdistyksen järjestämät maalaismarkkinat panostavat paikallisen yrittäjyyden ja lähituotteiden esittelyyn lauantaina 8.7.2023 klo 9-15. Tapahtuma levittäytyy Kirkonkylän keskustassa molemmin puolin 140-tietä lähikauppojen pihoihin. Ilmainen parkkipaikka löytyy lähipellolta Marjoniementien alusta.

Perinteisen markkinameiningin ohessa yleisöllä on tilaisuus perehtyä pelastuslaitoksen näyttämään alkusammutukseen, tutustua Heinola Cruisingin näyttäviin vanhoihin autoihin ja hurrata uudelle Heinolan sahtimestarille. Lapsille on tarjolla pomppulinna ja Lusin Ratsutilan Simo-hepan kärrykyytiä sekä leikkipaikka Kyläpirtin Hiljanpuistossa.

Jaa tämä: