Matkailuyritykset tekivät myös Heinolan Uutisten jakelualueella kesän 2021 aikana pääosin erinomaista tulosta.

– Paras kesä ikinä elokuun sateista huolimatta, sanoo Heinolan Kailaan yrittäjä Päivi Niemiaho.

Heinola sai Päivi Niemiahon mukaan luonnonolosuhteistaan paljon kehuja uusilta asiakkailta, joiden lukumäärä jopa yllätti yrittäjän.

– Suomalaiset löysivät Suomen ja samalla löytyi Heinolakin. Kaupungin ja matkailuyhdistyksen markkinointi onnistui erinomaisesti, toteaa Päivi Niemiaho.

Kailaassa järjestettiin kesän aikana 12 teatteriryhmä Intopuikeen esitystä ja ne myytiin kaikki loppuun kuten viitenä edellisenäkin vuonna.

– Väkeä kävi enemmän kuin koskaan ja hyvin laajalta alueelta, sanoo puolestaan Harjupaviljongin yrittäjä Anne Koski.

Myös majoituspuolella oli työntäyteinen kesä. Villa Huldan yrittäjä Elina Hynninen ei muista toista yhtä hyvää kesää olleen.

– Paikka oli kaksi kuukautta joka päivä täynnä. Juhannuksena oli samat asiakkaat jo kolmannen kerran peräkkäin, mikä jäi myös hyvin mieleen, toteaa Elina Hynninen.

Myös ensimmäistä kertaa toteutuneet Heinola Travelin opastukset käynnistyivät yhteistyökumppaneiden kanssa ihan odotetulla tavalla.

Leirinnässä hieno vuosi

Kiirettä riitti myös leirintäalueilla. Suomen leirintäalueyhdistyksen saamien tietojen mukaan majoitusvuorokausia kertyi Suomen leirintäalueilla tammi-heinäkuun aikana 1,3 miljoonaa kappaletta. Luku on toiminnanjohtaja Antti Saukkosen mukaan suurin moneen vuoteen. Ennätysvuoteen 1974 silti tuskin ylletään, sillä tuolloin oli majoitusvuorokausia koko vuonna 2,4 miljoonaa kappaletta.

Koko Päijät-Hämeessä yllettiin Saukkosen mukaan 12 prosentin kasvuun.

– Kokonaisuutena leirintäkesä on ollut tilanteeseen nähden erittäin hyvä. Meiltä kuitenkin puuttui edelleen suuri joukko ulkomailta saapuvia matkailijoita, mikä näkyy varsinkin maahantulopisteiden läheisissä kaupungeissa, toteaa Antti Saukkonen.

Sysmän leirintäalueen yrittäjä Mia Tommola sanoo, että paikka oli lähes koko kesän täynnä. Heinäkuussa käyttöaste oli huikea 98 prosenttia ja majoitusvuorokausia kertyi noin 14.000.

– Myös syyskuun viikonloput myytiin hyvin. Tilannetta auttoi hienosti se, että meillä on nyt tarjolla 3 uutta ja talviasuttavaa parimökkiä ja 7 ilmalämpöpumpuilla varustettua mökkiä, tiivistää Mia Tommola.

Hartolan Koskennimen leirintäalueen yrittäjä Tuomo Piipari kertoo, että helle verotti kävijöitä, mutta silti leirintäalue yltää hiukan keskimääräistä 15.000 yöpymisvuorokautta parempaan tulokseen.

– Helteellä ihmiset hakeutuvat mieluimmin meren- tai järvenrannoilla sijaitseville leirintäalueille. Meille tasaisempi keli on aina parempi, Tuomo Piipari vertaa.

Hotelleilla hyvä käyttöaste

Myös hotellien huoneet täyttyivät hyvin. Vierumäellä sekä entisen Vierumäki Resortin operaattoriksi ryhtynyt Holiday Club että Vierumäki Sportsin hotelli Fennada kirjasivat heti kärkeen lupaavia yli 80 prosentin käyttöasteita kesällä ja parempaa voidaan vain odottaa, kun Holiday Clubin kylpylä valmistuu vuonna 2024.

Heinolan keskustassa Hotelli Valon omistajayhtiö Carelogi Oy päätti panostaa sekä veneilymatkailuun että muutti hotellin kulttuurihotelliksi.

– Hankimme taksiveneen M/S Pyhäjärven rinnalle. Laivan kesä oli kolmesta tähänastisesta paras. Se kyyditsi yli tuhat ihmistä, Juha Kukkonen

Taksiveneliikennettä käynnistellään jo syksyn aikana. Vene ajaa Maitiaislahden ja keskustan väliä ja lisäksi maksimissaan 20 henkilön tilausajoja. Yksi reitti tulee olemaan Sulkavankoskelle, josta haetaan vaeltajia hotellille.

Teksti ja kuva: Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset