60 VUOTTA

Ylihuomenna lauantaina 60 vuotta täyttävä Marjatta ja Eino Kollin Säätiön asiamies Esko Kolli on huolestunut suomalaisen metsäkeskustelun tasosta.

– Se on kurvannut väärille raiteille. Painopiste on siirtynyt aivan liikaa ympäristöasioihin, hän sanoo.

Suomalainen metsänhoito on Esko Kollin mielestä maailman parasta. Metsänomistajat ovat hyvin valveutuneita, suuri osa heistä on huomioinut vapaaehtoisesti myös suojelun tarpeellisuuden ja arvostaa metsää muutenkin kuin vain tuottavana omaisuuseränä.

– Metsissämme piilee valtavia uusia mahdollisuuksia. Ne kilpistyvät metsän jalostusarvon nostamiseen, jokainen voi mielessään arvioida mitä kaikkea se Suomelle merkitsisi, jos jokaisen tonnin tai kuution arvo saadaan vaikka kymmenkertaistettua. Tavoite pitää asettaa sinne, se antaisi todellisia mahdollisuuksia niin talouteen kuin ympäristöasioidenkin hoitoon, kiteyttää Esko Kolli.

Kollin Säätiö omistaa metsää noin 1.500 hehtaaria ja kantaa itse vastuun niiden hoitamisesta. Metsien myyntitulot säätiö sijoittaa mahdollisimman taitavasti, ja niistä ja muiden sijoitusten tuomista tuotoista se on viime ajat jakanut 1 – 1,5 miljoonaa euroa vuosittain uusien innovaatioiden, tieteellisten läpimurtojen tai ratkaisevien oivalluksien tuottamiseen. Kaikkiaan säätiö on jakanut apurahoja noin 20 miljoonaa euroa.

Parhaillaan Kollin Säätiö rahoittaa muun muassa Lahteen kotiutuneen LUT-yliopiston kuutta professuuria.

– Metsien jalostusasteen nostamiseksi vaaditaan valtavia määriä sitkeää perustyötä, yksityiskohtaisia selvityksiä ja tutkimista. Olemme LUT-yliopiston kanssa löytäneet erinomaisen yhteistyön, joka lähivuosina aivan varmasti versoo uusia yrityksiä ja työpaikkoja Päijät-Hämeen maakuntaan.

– LUT:n henkilöstön kanssa on ollut helppo keskustella asioista ja viedä hankkeita eteenpäin. Tiedän oikeasti, mitä siellä tehdään, Esko Kolli toteaa.

Säätiön kotikaupungissa Heinolassa parhaillaan menossa oleva tutkimustyö voisi tuottaa esimerkiksi uutta puun jatkojalostukseen erikoistuvaa yritystoimintaa vaikkapa Vierumäen Yrityspuistoon. Raaka-ainetta löytyisi ihan vierestä Suomen suurimman yksityisen mekaanisen puun jalostajalta Versowoodilta ja hiukan kauempaa Koskisen sahalta Kärkölästä.

Kollin Säätiön päätös tukea etenkin maa- ja metsätalouteen sekä rakentamiseen liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä on luonnollinen valinta säätiöltä, jonka perustuksena on sahayhtiö Vierumäen Teollisuudesta vuonna 1991 saatu myyntitulo.

Esko Kolli oli mukana jo setänsä Eino Kollin perustaman säätiön perustamisasiakirjojen teossa. Maa- ja metsätaloustieteiden maisterin koulutuksen hankkineena ja pankkimaailman muutoksissa kouliintuneena Esko oli luonnollinen valinta säätiön asioita hoitamaan. Vuoteen 2007 saakka Esko Kolli hoiti säätiön asiamiehen tehtäviä kuitenkin pankinjohtajan töiden ohessa.

Heinolan keskusta ja säätiön alkupiste Vierumäki ovat olleet aina säätiölle tärkeitä. Hän arvioi, että säätiö on sijoittanut noin 10 miljoonaa euroa torin ympäristön kiinteistöjen toimintojen muutostöihin.

– Aikakaudet ovat muovanneet Heinolankin keskustaa. Mikäli kiinteistöjä ei olisi kehitetty, tilalla voisi olla jo pelkkää hiekkakenttää tai elinkaarensa loppupäässä olevia rakennuksia. Kaupungissa ajoittain esiintyvä turhanpäiväinen kiusanteko päätöksentekoa ja kehittämishankkeita kohtaan tosin saisi jo loppua. Pienen ryhmän loputtomilla valituksilla ei ole yleensä asiapohjaa, eikä niistä useinkaan ole muuta tulosta kuin, että monia Heinolalle tärkeitä mahdollisuuksia alkaa mennä kokonaan ohitse.

Kotikylä Vierumäen, Suomen positiivisessa mielessä ehkä erikoisimman kylän, kehittäminen edellyttää Esko Kollin mukaan kaavoituksen kuntoon saattamista. Vierumäellä on nyt noin 850 asukasta, yli 1.000 opiskelijaa ja yli 1.200 työpaikkaa.

– Alueella on käynnissä sellainen kehitysvauhti, että uusia asukkaita tulee varmasti, jos olisi tontteja mihin rakentaa, ennakoi Esko Kolli.

FAKTA

Syntymäaika: 22.1.1962 Heinola.
Perhesuhde: vaimo ja 2 poikaa.
Koulutus: maa- ja metsätaloustieteiden maisteri v. 1988.
Työura: toimi vuodet 1988 – 2007 pankkialalla Sysmän Säästöpankin apulaisjohtajana, Padasjoen Säästöpankin toimitusjohtajana ja Helmi Säästöpankin toimitusjohtajana. Vuodesta 2007 lähtien Kollin Säätiön asiamies, Kolli Invest Oy:n toimitusjohtaja.
Harrastukset: liikunta, metsästys, mökkeily, piha- ja rakennustyöt.

Teksti ja kuvat: Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset