Vuosittain vietetään valtakunnallista Miestenpäivää marraskuussa. Mediassa Miestenpäivää väritetään usein miehen puutteista: riittämättömyys, pudokas, vaje, itsemurha, vika, heikkous, virhe, varattomuus. Tämä negatiivissävytteinen puhe ihmetytti ja Miehistä puhetta podcastimme käynnistyi Miestenpäivänä syksyllä 2021 jaksolla millainen on hyvä mies.

Jaksojemme aiheina on ollut myös mitä nuori mies miettii juuri ennen varusmiespalvelukseen astumista, ihmetellään miehiin liitettäviä käyttäytymissääntöjä: suojellaanko portaissa naista kaatumiselta vai tsekataanko peppu. Entä mitä on miehen hyvä elämä: Thaimaassa surffaamassa vai klassinen unelma omakotitalosta ja farmarivolvosta? Kävimme myös paikallisessa baarissa kyselemässä miesten kuulumisia. Puhutaan suomalaisesta miehestä ja metsäyhteydestä: puita hakataan paljain käsin. Jaksoissa on miehistä pohdintaa vaimon valinnasta ja heijastumista naisen silmissä sekä ylipäätään naisasioista. Miehistä puhetta podcastissa haluamme luoda tilan, jossa miesten tarinat voivat tulla kuulluiksi.

Juontoparinani tällä tuotantokaudella toimii Jorma Kettunen. Meillä on yhteinen historia Jyränkölän Mediapajan ohjaajina sekä eri hankkeista. Jorma toimii myös podcastin teknisenä toteuttajana. Toimintaa on mahdollistanut Setlementtiliiton lapsi- ja nuorisotyön toimintaraha. Nuoria on ollut mukana joko haastateltavina, tuotantotiimissä (äänitys- ja jälkieditointityö) sekä kyselimme nuorten ajatuksia podcastin aiheisiin. Kuluvana vuonna olemme käyneet miehillä kylässä eri puolilla Suomea.

Toisella tuotantokaudella tarinat yksilöityvät. Millaista on olla toimitusjohtaja, jolle on vaihdettu haiman lisäksi jalka ja on miltei sokea? Millaista on olla tuomittu mies? Millaista on nuorten miesten elämä toisella puolella Suomea?

Olemme hetki sitten palanneet pohjoisen kiertueelta. Oulussa vierailimme Vuolle Setlementillä tutustuen Aggredi -toimintaan, jossa autetaan kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöitä. Tähän jaksoon haastattelimme 22 vuotta vankilassa ollutta miestä. Kyläilimme myös Poikien talolla.

On tehnyt hyvää poistua omalta mukavuusalueelta. Matka on ollut suorastaan kasvattava. Oulun jaksossa jouduimme kohtaamaan omia ennakkoluulojamme. Mihin pitää varautua, kun menee vankilaan? Mitä kaikkea tilanteessa voi sattua? Onko oma turvallisuuteni taattu? Miten suhtaudun, jos haastateltavan tekemät rikokset ylittävät oman oikeudentajuni? Kuka hänet lopulta tuomitsee; oikeuslaitos, omaiset vai minä? Ja mikä minä olen ketään tuomitsemaan? Miten tuomittuun ihmiseen ylipäätään pitää suhtautua? Suhtaudunko häneen podcast -tuottajana, setlementtityöntekijänä vai ihan vaan muina naisina?

Entäpä nuoret miehet Poikien talolla?

Olen miettinyt, kannattaako kovin sukupuolittunutta toimintaa tukea. Onko sellainen tänä päivänä jo ummehtunutta? Minkälaista mieskuvaa näissä tiloissa vahvistetaan? Poikien talon ovella oli kyltti ”Äijäluola”. Aavistelin, että nyt ollaan astumassa vieraalle maaperälle. Siellä meidät otti vastaa innokas ohjaaja, joka keitti meille ensitöikseen kahvit. Tilassa oli myös toistakymmentä nuorta miestä, joista osa morjesteli, osa keskittyi meneillään olevaan korttipeliin. Parhaillaan oli käynnissä K18-iltapäivä eli paikalla oli täysi-ikäisiä nuoria miehiä. Villasukat tarjottiin jalkaan. En kokenut, että minuun olisi suhtauduttu mitenkään tunkeilijana. Ehkä tämä oli taas osa omaa ennakkoluuloa, siitä mitä nämä suljetut miesluolat voivat tarkoittaa. Miehen tuoksu, tällä kertaa hikinen sellainen, oli toki aistittavissa. Otaksun että tuoksu tuli tiukan konsolipeliottelun jäljiltä. Luulisin, että jos olisin nuori mies, niin juuri tällaiseen tilaan ja tunnelmaan olisi helppo tulla. Saimme kuulla, että pelaamisen lisäksi Poikien talolla järjestetään teemakeskusteluja, joissa tänä syksynä on puhuttu seksuaalisuudesta, tunteista ja erityisherkkyydestä.

Kemin kuulumiset kerron seuraavassa jaksossa. Käy odotellessa kuuntelemassa podcastia SoundCloud- tai Spotify -palveluissa.

Laura Paronen
Yhteisöpedagogi, ammatillinen opettaja.
Kirjoittaja työskentelee hankekoordinaattorina, digikouluttajana ja tuottaa Miehistä puhetta -podcastia Heinolan Uutisia kustantavassa Jyränkölän Setlementissä. 

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä