Miehistä puhetta -podcastin kiertue ylitti Lapin rajan ja saavuimme Kemiin. Kemissä vierailimme Pohjantähtiopistolla sekä tutustumassa kemiläisten nuorten miesten arkeen ja ajanviettoon. Saimme kuulla miten kovat päihteet ovat pahimmillaan apukeino kaamoksen sietämisessä. Keskusteluissa miehet pohtivat esimerkiksi ilmastonmuutospuheen, sotien ja muiden kriisien vaikutusta nuoriin. Jos joka puolelta toitotetaan, että maailma tuhoutuu, niin mihin nuori voi enää ankkuroitua? Onko millään enää mitään väliä? Eri uskonnot näyttäytyvät Pohjois-Pohjanmaalla ja Meri-Lapissa hieman eri tavalla kuin mihin me olemme täällä etelässä tottuneet. Uskon löytäminen oli koettu selviytymiskeinona päihteettömään elämään. Sosiaalisen median kyllästämässä ajassa kaikessa julkisessa puheessa on oltava varovainen. Väärinymmärryksen riski on suuri. Tämä mietitytti minua, miksi joistain arvoista saa puhua ja joistain ei. Etenkin kun elämme aikaa, missä ei ole selkeitä arvoja tai nuori hapuilee hähmäisessä arvoviidakossa.
Kemissä meitä ihastutti vieraanvaraisuus ja avoimuus. Nuoret pyysivät meidät mukaan omiin juttuihinsa: siellä Jorman kanssa kiltisti istuimme takapenkillä, kun meitä ajelutettiin Haaparantaan ja vietimme iltaa kemiläisessä olohuoneessa. Mietimme, olisimmeko valmiit samaan? Liekö persoonaan vai heinolalaisuuteen liitettävää sulkeutuneisuutta, päädyimme siihen, että olisi iso kynnys pyytää ventovieraat kotiinsa ja arkeensa.
Lopullinen podcast on noin puolen tunnin jakso, mutta kulisseissa tapahtuu enemmän. Jaksojen valmistelu vaatii käsikirjoituksen, kysymyksiä ja aiheita käydään läpi vieraiden kanssa sekä sovimme välituntivieraan. Usein nämä ennakkovalmistelut ovat käynnistäneet miehissä prosesseja, jolloin puhelut ovat olleet pitkiä tai viestiketjut upean syvällisiä. Tämä on oman podcasttyön ydin: kaikki se miesten parissa tehtävä työ ja kohtaamiset. Esimerkiksi vankilajakso on vaatinut paljon taustatyötä ihan jo aikataulujen ja järjestelyjen vuoksi: sinne kun ei ihan voi vaan mennä ovelle kolkuttelemaan. Vaikutuksen teki myös puhelu huumeidenkäyttäjän kanssa, kun keskustelimme käyttöön liittyvästä häpeästä sekä siitä havahtumisen hetkestä, mikä voisi johtaa päihteettömään elämään. Tällaiset miesten matkat ovat pitkiä.
Entä miksi minä haluan puhua miehistä? Ehkä kipinä on syntynyt 15 vuoden työstä nuorten parissa, erityisesti nuorten miesten, sillä olen nähnyt niitä kasvukipuja ja kokemuksia mitä siellä mieheksi tulemisen matkalla on. Syväsukelsin miehiin v. 2019 kun tutkin Humanistisessa ammattikorkeakoulussa miesten häpeää, tästä valmistui opinnäytetyöni ”Perhosia pyydystävät pojat”. Tätä tutkimusta tehdessä huomasin, että yksi vastaus tuotti uusia kysymyksiä. Miehistä puhetta -podcast on arkitason tutkimusta, jossa saan toteuttaa uteliaisuuttani miehistä maailmaa kohtaan. Myös virallinen tutkimustyö jatkuu, opiskelen tällä hetkellä kasvatustieteen maisteriksi sivuaineenani sukupuolentutkimus. Aloittelen gradua ja toivon pystyväni syventämään miestutkimusta tässä.
Podcastin teossa pätee monet tieteelliseen tutkimukseen liitettävät seikat. Tuottaja on kuin tutkija, joka pyrkii tarkastelemaan todellisuutta ulkopuolisen, puolueettoman tarkastelijan näkökulmasta. On oltava valmis omaan kasvuun ja oppimaan lisää. Haastattelijoilta vaaditaan herkkyyttä ja sensitiivisyyttä, sillä aiheet ovat usein hyvin henkilökohtaisia. Vaikka koenkin tekeväni tutkivaa journalismia, se ei ole rajatonta. Mukana on vahvasti vastuullisuus: kunnioitetaan ihmisarvoa ja ei aiheuteta vahinkoa haastateltaville henkilöille. Vaatii taitoa luoda turvallinen tila keskustelulle. Podcastvieraalla on oikeus keskeyttää projekti halutessaan missä kohtaa tahansa.
Miehistä puhumisen matkalla toivon edistäväni ihmisten välistä vuoropuhelua ja merkityksellisyyden kokemuksia. Ehkä voisimme myös alkaa ymmärtää toisiamme paremmin.
Yhtään Miehistä puhetta -jaksoa eikä koko podcastia olisi ilman ympärillämme olevia miehiä. Minua kiehtoo tarinat ja ne täytyy vain nähdä. Ihan juuri niitä tavallisiakin tarinoita, joiden takana on suuriakin tunteita, kun uskaltaa kurkistaa. Usein juuri ne tarinat ovat aidointa totta.
Laura Paronen
yhteisöpedagogi, ammatillinen opettaja
Kirjoittaja työskentelee hankekoordinaattorina ja digikouluttajana sekä tuottaa Miehistä puhetta -podcastia Heinolan Uutisia kustantavassa Jyränkölän Setlementissä.