Hyväntahdon digisaari täynnä tositarinoita

Siinä missä Peter Pan -elokuvista tuttuun Mikä-Mikä-Maahan pääsee vain lentämällä ja osoitteella ”toisesta oikealle ja suoraan aamuun saakka”, kuuluvat reittiohjeet Mediapajalla näin: Kirkkokadun puolelta Jyränkölän sisäpihalle, muraalin viereisestä ovesta sisään, sitten vasemmalle ja käytävän perälle saakka. Muitakin ”melkein yhtäläisyyksiä” löytyy.

Alkuperäistarinassa Mikä-Mikä-Maa on saari, jossa asustaa keijuja, merenneitoja, intiaaneja ja merirosvoja. Myös Mediapaja on enemmän tai vähemmän oma tarinasaarensa keskellä kaupunkia, tosin sillä suurella erolla, että Mediapajalla työskentelevien nuorten tarinat ovat totta.

 

Kapteeni Koukku. Mustat viikset ja pitkät mustat hiukset. Mediapajan isässä, perustajassa ja vastuuohjaajassa Mikko Kalliossa on kieltämättä Koukun kanssa samaa näköä. Toisin kuin Peter Panin arkkivihollinen, Kallio on ”hyvis” ja pajan kapteeni, joka raivaa tietä turvalliselle merenkäynnille nuorten puolesta ja nuorten puolella. Vuosia Mediapajalla Kalliolla on takanaan jo yksitoista, eli toiminnan alusta saakka. Tähän aikaan mahtuu kymmeniä hankkeita, projekteja ja työpolkuja. Nuoria Kallio laskeskelee pajalla olleen vuosien aikana yhteensä liki 350.

 

Helinä-Keiju, kavereiden kesken Laura Paronen, on Kallion työpari ja niin ikään ollut myös perustamassa Mediapajaa työskennellen siellä toiminnan alusta saakka. Toisin kuin Helinä, Laura ei perusta kattiloiden korjaamisesta, mutta yhteistä heissä on silti paljon: pippurinen, peloton, hauska ja välittävä. Yhteisöpedagogiksi valmistuneen Parosen erikoisalaa ovat koulutukset, työvalmennukset sekä hankkeiden koordinointi. Paronen ohjasi myös useita vuosia kansalaisopiston Aikuisten Mediapajaa.

Tarinat. Mediapajan nuorista on ollut vuosien varrella moneksi. Erilaisten mainosvideoiden, dokumenttien, elämystapahtumien ja tilaustöiden lisäksi paja on tarjonnut apuaan jo vuosien ajan kaupunkilaisten digiajan ongelmiin sekä opastanut älylaitteiden käytössä. Mediapajan palveluista apua ovat saaneet erityisesti seniorit.

Monien muiden työyksiköiden tavoin myös Mediapaja on toiminut kohta lähes vuoden etänä. Kerran viikossa toteutetaan yhteinen ulkoilupäivä. Projekteja nuoret ohjaajineen ovat vieneet eteenpäin monimuotoisesti. Parasta aikaa on meneillään Etsivän vanhustyön dokumenttiprojekti Minä elän! Siinä nuoret saavat oppia kansainvälistäkin menestystä niittäneeltä ohjaaja Joonas Berghälliltä. Dokumentin aiheina ovat mm. muistisairaudet ja yksinäisyys. Dokumenttiprojekti kestää kokonaisuudessaan kolme vuotta.

– Ajankohtaista pajalla on tällä hetkellä myös kesätyöt, ennakkotehtävät ammattikorkeakouluihin ja yhteishaut. Opettelemme myös live-lähetyksiä eli striimausta Lumi Filmsin Saku Perinnön ohjauksella, Paronen kertoo.

– Me pajalaiset koulutamme myös kaikki Heinolan päiväkodit digiin ja mobiililaitteiden pedagogiseen käyttöön. Marraskuusta toukokuuhun joka tiistai on
pajan porukkaa jollain päiväkodilla.

Pysähtynyt aika. Mikä-Mikä-Maan tavoin Mediapajakaan ei oikeastaan koskaan kasva täysin aikuiseksi, sillä pajan nuoret pysyvät vaihtuvuudesta johtuen nuorina vuodesta toiseen. Pajan toiminta on näet tarkoitettu tukemaan alle 30-vuotiaiden polkua omien vahvuuksien, osaamisen, itsetuntemuksen sekä työelämän polulla.

– Ilman nuoria ja ilman nuorten auttamista ei ole Mediapajaa. Kaikki toiminta palvelee tätä tarkoitusta, Kallio summaa Mediapajan tärkeintä tehtävää.

Heinolan Uutisten kustantaja Jyränkölän Setlementti ylläpitää Jyränkölän Mediapajaa.

FAKTA

Mediapaja on työllistämiseen erikoistunut luovan tietotekniikan yksikkö, joka toimii Heinolan kansalaisopiston alaisuudessa. 

Mediapajalla työskentelee ohjaajia, tuntityöntekijöitä sekä työkokeilijoita. Ajoittain väki täydentyy opiskelijaharjoittelijoilla sekä siviilipalveluksen suorittajilla. 

Nuoret ovat aktiivinen osa Mediapajan toimintaa. He suunnittelevat ja osallistuvat erilaisiin toteutuksiin ja produktioihin sekä toimivat apuohjaajina Mediapajan tarjoamilla kansalaisopiston kursseilla.

Mediapaja juhlii tänä vuonna 11. toimintavuottaan. Juhlistaminen tapahtuu striimaten, ja sitä voi seurata Jyränkölän Mediapajan YouTube-kanavan kautta alkaen viikolta 7.

Lisätietoja Jyränkölän
Mediapajasta:
Mikko Kallio,
044 797 2403.

Katja Tamminen

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset