Kuin maanpäällinen paratiisi kuullaan joskus sanottavan. Paratiisin uskotaan olevan jossain toispuoleisessa vaikka sen kokisi juuri tässä ja nyt. Pysähdyin miettimään mitä paratiisini tulisi pitää sisällään. Vesi ja puhdas ilma tulee mieleen heti. Mukavat ihmiset, sopivasti virikkeitä, viihtyisä asuinympäristö ja kun minusta on kyse niin tietysti monipuoliset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa. Turvallisuus on myös asia, jolle annan paljon painoarvoa. Voisin vaatia vaikka mitä, mutta pysyn onnellisuuden lähteillä eli asioissa jotka oikeasti luovat pohjaa sille kuinka voit.

Olen asunut Heinolassa jo yli 33 vuotta. Tulin alkuaan opiskelemaan Vierumäelle eikä mielessä käynyt vaihtoehto, jossa jäisimme tänne. Opiskelin liikkujan paratiisissa Vierumäellä. Vierumäen kylältä, jossa asuimme, oli lyhyt matka opistolle. Paikallisen urheiluseuran toimintaan osallistuen tutustuin ihmisiin. Kesätyötehtävissä kierreltiin ympäri kyliä opettamassa lapsille vesiliikunnan alkeita. Vuosien kuluessa tie johti Heinolan kirkonkylälle, jossa tutustuin silloisen maalaiskunnan toimintoihin vielä paremmin. Vierumäen kylällä puuttunut vesielementti oli silloin lähellä. Kaupunkiin muutto ei käynyt mielessä. Niin vain lopulta löysimme itsemme aikoinaan ”paha”maineisen Tommolan kaupunginosasta. Oma paratiisini oli löytynyt. Vesistöt löytyvät läheltä, erittäin rauhallista (kun on käynyt Bogotassa, Buenos Airesissa, Nairobissa ja muutamassa muussa miljoonakaupungissa), ilma suhteellisen puhdasta, ihmisiin tutustuu helposti, harrastaa voisi enemmän mihin oma aika riittää ja liikuntapaikoille lyhyet matkat. Mitä muuta tarvitaan. Vien usein vieraani kävelylle Tommolan rantatielle. Moni ihastelee näkemäänsä. Harjupaviljonki on kohteena sellainen, jonne pitää ehdottomasti mennä käymään. Nykyisin samaan kuuluu Café Kailas, joka on saatettu hienoon kuntoon. Kävellen näet päivässä niin paljon hienoja asioita, että niissä riittää sulattelemista – ainakin turistille.

Helle on asia joka kuuluu monen paratiisiin. Nyt, kun auringonpaistetta riittää, on huomattu missä paratiisissa asumme myös vuodenaikojen vaihtuvuuden myötä. Eräs kirjoitti Facebookissa, kuinka on ollut valmis maksamaan päästäkseen irtiottoon arjesta jonnekin lämpimään. Nyt lämpöaallon kelluessa Suomen kohdalla on huomannut, ettei jatkuva oleskelu sielläkään enää paratiisilta tunnu. Kohtuullisuus kaikessa on parasta. Koe oma kotiseutusi eri näkökulmista. Meillä Heinolassa on asiat pääsääntöisesti erinomaisella kannalla, vaikka toki niitä pessimistejä täälläkin asuu. Heidänhän ei oleteta koskaan pettyvän kun alkuolettamus on mitä on. Positiivisesti eteenpäin. Heinolassa on muuten huikean hienoja musiikin osaajia. Vai mitä sinulle tulee mieleen sanasta Heinola?

Risto Kalermo

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit