Kuvituskuva. Canva.

Sähkön hinta puhututtaa. Kokosimme juttuun muutamia vinkkejä siihen, kuinka jokainen kuluttaja voi omalla toiminnallaan vaikuttaa sähkönkulutukseensa.

Sähkön hinta on ollut äkkijyrkässä nousussa jo pidemmän aikaa. Siinä missä vielä viime vuoden puolella määräaikaisen sähkösopimuksen on saanut keskimäärin alle 10 sentin kilowattituntihintaan, pyörivät hinnat tällä hetkellä jopa yli 40 sentissä per kilowattitunti. Erityisen kovaa hinnankorotukset iskevät talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on suora sähkölämmitys.

Hintojen nousun lisäksi suomalaisia ja eurooppalaisia varoitellaan mahdollisista sähkökatkoista tulevana talvena. Erityisesti kovina pakkaspäivinä Suomessa saatetaan kohdata energiapulaa, jolloin sähköt saattavat olla alueellisesti hetkellisesti poikki.

Vinkkejä energian säästämiseksi:

  1. Alenna huonelämpötilaa

Huonelämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää jopa 5 prosenttia lämmityskuluissa. Talveksi kannattaa siis kaivaa villasukat ja -paidat kaapin kätköistä ja käpertyä sohvannurkkaan lämmittelemään!

  1. Lyhyemmät suihkut

Vaihtamalla 15 minuutin päivittäisen suihkun 5 minuutin suihkuun, säästyy sekä energiaa että silkkaa rahaa: Säästö voi olla jopa satoja euroja vuodessa. Suihku kannattaa myös sulkea saippuoinnin ajaksi. Myös hampaita harjatessa voi säästää pitkän pennin pitämällä hanan suljettuna harjauksen aikana.

  1. Ajoita kulutus oikein

Kulutushuippuja voi tasoittaa ajoittamalla sähkön käyttönsä oikein. Kulutushuiput ajoittuvat arkisin klo 8–10 ja klo 16–18 välille. Ajoittamalla oman kulutuksena näiden aikojen ulkopuolella, osallistuu samalla sähkökatkojen riskin pienentämiseen. Erityisen suuri merkitys tällä on kovilla pakkasilla, kun sähkönkulutus on muutenkin korkeaa.

  1. Sammuta laitteet, kun niitä ei käytetä

Monet kodin tutuista laitteista, mukaan lukien taulutelevisiot ja muu viihde-elektroniikka, näyttelevät merkittävää roolia kotitalouksien sähkönkulutuksesta. Motivan mukaan viihde-elektroniikan laitteiden osuus on jo peräti 7 prosenttia kotitaloussähkön käytöstä. Ei muuta kuin televisio kiinni ja kirja käteen!

  1. Sammuta valot

Valojen pitäminen päällä huoneissa, joissa ei oleskella, on silkkaa energiantuhlausta. Vaikka nykyaikaiset led-valot ovat energiapihejä, ei niitäkään turhan päiten kannata polttaa. Nyt viimeistään on hyvä aika vaihtaa energiasyöpöt lamput ledeihin.

Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia säästämään energiaa. Kampanja käynnistyi viikolla 40 vietetyllä Energiansäästöviikolla. Kampanjan tavoitteena on saada 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on saavuttaa pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.

Kampanja kutsuu kaikkia yrityksiä, kuntia ja muita organisaatioita mukaan viestimään energiansäästökeinoista ja sitoutumaan käytännön energiatekoihin energiansäästämiseksi. Heinolan Uutisten kustantaja Jyränkölän Setlementti on sitoutunut mukaan kampanjan kumppaniksi.

-Sitoudumme osana kampanjaa ja omaa vastuullisuustyötämme laskemaan kiinteistöjemme julkisten tilojen lämpötilaa yhdellä asteella, Jyränkölän Setlementin toimitusjohtaja Kari Hahl kertoo.

Vastuullisuus on yksi setlementin ensi vuoden pääteemoista.

-Lanseerasimme vastikään Jyränkölän ekoteesit, joita kannustamme henkilöstöämme ja sidosryhmiämme noudattamaan ja joita nostamme esille omissa viestintäkanavissamme, Hahl jatkaa ja kannustaa muitakin organisaatioita kampanjoimaan energiansäästämiseksi tulevana talvena.

Tiesitkö?

Pörssisähkö on nostanut energiakriisin vuoksi suosiotaan osittain siitä syystä, että kulutustaan oikein ajoittamalla pörssisähköä käyttävä kuluttaja voi säästää sähkölaskussaan. Osasyynä taustalla vaikuttaa myös sähköyhtiöiden tämänhetkinen haluttomuus solmia muita kuin pörssisähköön sidottuja sopimuksia sähkön hinnan ennakoimattomuuden takia.

Sähkönhinta vaihtelee pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä tuotannon ja kysynnän mukaan tunneittain. Pörssisähkösopimuksen tehnyt kuluttaja voi hyötyä alemmista sähkönhinnoista esimerkiksi yöaikaan. Päivällä kulutushuippujen aikana sähkön hinta voi vastavuoroisesti pompsahtaa huomattavankin korkealle. Pörssisähkön hintaan lisätään sähköntoimittajan marginaali. Pörssisähköllä kuluttajan on mahdollista säästää sähkölaskussaan, mikäli onnistuu ajoittamaan sähkönkulutuksensa oikein.

Toimitukseen yhteyttä ottanut lukija kertoi vaihtaneensa pörssisähköön aiemman edullisen sopimuksen päätyttyä.

-Aiemmin meillä oli ollut sähkösopimuksessa sähkön hinta 4 senttiä/kwh, ja nyt kun siirryimme pörssisähköön, hinta on ollut kovimmillaan 70 senttiä/kwh.

Tuulisella säällä sähköntuotanto lisääntyy, jolloin pörssisähkön hinta on lukijan mukaan laskenut jopa 0,02 senttiin per kilowattitunti.

Suuri vaihtelu kilowattitunnin hinnassa sai lukijan seuraamaan sähkön hintaa reaaliaikaisesta taulukosta.

-Nyt tiedän jo etukäteen, milloin sähkön hinta on alemmalla tasolla, ja milloin esimerkiksi pesukone kannattaa laittaa päälle, lukija kertoo.

Jutun lähteinä on käytetty Motivan, Energiaviraston ja Astetta alemmas -kampanjan verkkosivustoja.

Teksti: Jussi Varjo HU

Jaa tämä: