Vanhan pappilan terassilla käy kopina ja iloinen puheensorina, kun Muuttokummit Helena Kulmala ja Ritva Pääsinniemi asettautuvat valokuvattaviksi.

-Tapanani on etsiä kaupungista ihania paikkoja, joihin voi rauhassa pysähtyä ja nauttia ympäristöstä. Sellaisia helmiä! Tämä on yksi suosikeistani, Kulmala sanoo.

Kuvat saadaan otettua ja istahdamme juttelemaan. Mikä sai naiset lähtemään mukaan kummitoimintaan?

Pääsinniemeä vapaaehtoistyöhön lähtemiseen innosti rakkaus kotikaupunkiin ja sen mahdollisti muutto kerrostaloon.

-Olen kiinnostunut ihmisistä ja ajattelen, että muuttokummina minulla on paitsi mahdollisuus toivottaa tervetulleeksi ja tutustuttaa uudet tulokkaat Heinolaan, myös tarpeen tullen olla kaupungin alkuperäisenä asukkaana helppo “juttukaveri”. Mieluusti kuulen myös uusien tulokkaiden tarinoita, Pääsinniemi summaa ja kertoo olevansa tottunut kuuntelemaan ihmisiä herkällä korvalla.

Pääsinniemen ensimmäinen asiakkuus toikin heti tullessaan hyvää mieltä, kun muuttosuunnitelmiinsa apua saanut nuoripari kiitteli Ritva-kummia sosiaalisessa mediassa.

-Voi että sellaista oli kiva kuulla! Pääsinniemi iloitsee.

Paljon ympäri Suomea työnsä puolesta kiertänyt Pääsinniemi pitää Heinolaa pikkukaupunkina ylivoimaisena, ja siksi hän toivoo pääsevänsä esittelemään sitä myös muille.

Kun Kulmala näki kummikutsun, tuntui se heti omalta.

-Se oli juuri sellaista, mitä haluan tehdä. Haluan tutustua ihmisiin ja tehdä hyviä asioita kaupungin väkiluvun puolesta. Mielestäni Heinola ansaitsee enemmän!

Opettajana työskennellyt Kulmala kertoo pitävänsä kohtaamisista ja erilaisista asioista keskustelemisesta. Uudet tilanteet ja ihmiset eivät ujostuta. Kulmala onkin jo kertaalleen päässyt esittelemään Heinolaa muuttoa suunnittelevalle asiakkaalle.

Yhteistuumin hyväntuuliset kummit toivovat muuttajista kaupunkiin säpinää ja vipinää.

Niin Kulmalalle kuin myös Pääsinniemelle Heinolassa erityisen merkityksellistä on veden läsnäolo. Kulmala sanoo ihastuvansa aina uudestaan ja uudestaan siihen, miten pitkän matkaa voi lenkkeillä veden äärellä, keskellä kaupunkia. Pääsinniemelle tärkeä paikka on Rautatiesilta ja sen kattama näkymä. Erityisesti auringonlaskut.

-Ne ovat ihania, kummit huokaisevat yhteen ääneen ja toivovat, että kohdalle osuisi kummitaipaleella asiakkuus, jossa kaupungin esittely johtaisi siihen, että asiakas päätyisi ostamaan asunnon Heinolasta.

Sellaistakin on kummitoiminnassa jo tapahtunut.

Muuttokummius uutena vapaaehtoistyön muotona

Jyränkölän Setlementti käynnisti vuosi sitten Muuttokummi-hankkeen, jonka tarkoituksena oli löytää vapaaehtoisia toimimaan kummeina Heinolaan muuttaville ja muuttoa suunnitteleville opastaen tuntemaan kaupunkia ja sen palveluja. Vapaaehtoiseen kummitoimintaan ilmoittautui mukaan viisitoista kiinnostunutta, joista valtaosa oli myös itse muuttanut kaupunkiin jostain muualta.

Koulutusohjelmassaan Muuttokummit saivat mm. kuulla tarinoita Heinolan historiasta, oppia erilaisten ihmisten kohtaamiseen sekä tietoa kaupungin erilaisista harrastustoiminnoista. Tärkeimmäksi teemaksi muodostui kuitenkin keskusteluhetket, jolloin samanhenkiset kummit pääsivät juttelemaan ja jakamaan kokemuksiaan Heinolassa asumisesta, ihmisyydestä ja arjen toimivuuden kannalta oleellisista kysymyksistä.

Muuttokummi-hanke on edennyt vaiheeseen, jossa kummit ovat päässeet tositoimiin ja muodostamaan käsitystä, millaista apua paikkakunnalle muuttoa suunnittelevat ovat vailla. Tietoa ja apua kaivataan laidasta laitaan; yksi kaipaa konsultointia työpaikoista, toinen asuinalueista, kolmas etsii konkreettisesti uutta asuntoa, neljäs haluaa varovaisesti tutustua kaupunkiin. Yhtä kaikki, kyse on luottamuksellisesta kohtaamisesta.

Jyränkölän Setlementin Muuttokummi-hanke jatkuu toukokuun 2022 loppuun saakka, jonka jälkeen kummitoiminta siirtyy Jyränkölän muun vapaaehtoistoiminnan huomaan. Jyränkölän Setlementin vapaaehtoistoiminnassa toimii ennestään liikunta- ja kulttuurikummeja. Muuttokummi-hanketta rahoittaa Päijänne Leader ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Hankkeen toiminta-aika on 1.6.2020-31.5.2022.

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.

HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset