Kuva: Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hanke.

LAB-ammattikorkeakoulu ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ovat toteuttamassa yhdessä pyörämatkailun lisäämiseen Päijät-Hämeen alueella tähtäävää, Euroopan maaseuturahaston rahoittamaa, hanketta.

-Tavoitteena on lisätä pyörämatkailijoiden palveluiden ja reittien näkyvyyttä, reilut 10 vuotta erilaisissa matkailun ympärillä pyörineiden hankkeiden parissa työskennellyt projektipäällikkö Päivi Tommola kertoo.

Koronapandemian aikana pyöräilyn suosio on kasvanut ennennäkemättömän suureksi. On siis varsin luonnollista, että matkailualallakin polkupyöräilijät halutaan huomioida entistä paremmin. Tommola kertoo, että pyöräilyn kasvanut suosio onkin yksi hankkeen käynnistämiseen vaikuttaneista taustatekijöistä.

Hankkeen myötä pyörämatkailua Päijät-Hämeen alueella on tarkoitus lisätä ja tuoda enemmän näkyville mm. Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksen myötä.

-Heinolassa ainakin Vierumäki on sitoutunut tunnukseen, ja useammalla muullakin toimijalla asia on työn alla, Tommola paljastaa.

Vierumäellä onkin runsaasti erilaisia maastopyöräreittejä ja mahdollisuus maastopyörien vuokraukseen. Polkupyörien vuokraus ylipäänsä onkin ollut suosittua koronan kasvatettua pyöräilijöiden määrää. Useat polkupyörävuokraamot ovat koronakesinä joutuneet myymään aika ajoin ei-oota.

Mahdollisuuksia piisaa

Tommolan mukaan Päijät-Hämeessä riittää mahdollisuuksia pyörämatkailun lisäämiseksi ja kehittämiseksi. Hän nostaa esimerkkeinä esille opastetut retket ja erilaiset teemamatkat. Lisäksi Tommolan luotsaamassa hankkeessa on juuri saatu valmiiksi Päijät-Hämeen pyörämatkailuopas, joka kokoaa yksiin kansiin pyörämatka-vinkkejä Päijät-Hämeen metsiin ja maalaismaisemiin. Päivi Tommola nostaa erikseen esille Lahden Salpausselän hienot maastot sekä Heinolan kauniit järvimaisemat.

-Kannattaa kuitenkin tutustua oppaan esittelemiin reitteihin, Tommola kannustaa.

Päijät-Hämeen pyöräilyreittejä Tommola pitää pääosin hyvinä, vaikka kehittämistäkin olisi.

-Etenkin kaupungeissa on haasteita pyöräteiden merkitsemisessä, Tommola mainitsee. Tämä saattaakin Tommolan mukaan vaikeuttaa erityisesti kansainvälisten matkailijoiden liikkumista, joille uusi ympäristö saattaa muutenkin olla hieman vieras.

-Sen sijaan maaseudulla pyöräreitit ovat monimuotoisia, ja täten myös mielenkiintoisia, Tommola kehuu.

Päijät-Hämeen pyörämatkaoppaaseen voi tutustua hankkeen verkkosivuilla: https://lab.fi/fi/projekti/pyoramatkailijan-paijat-hame

Teksti: Jussi Varjo HU
Kuvat: Pyörämatkailijan Päijät-Häme -hanke 

Jaa tämä:
Kategoria: Luonto ja retkeily