Nuohous Kuisma Oy:n Pauli Seppälä työn touhussa. Kuva: Marko Latvanen

Pelastuslain mukaan nuohous tulee tehdä säännöllisesti. Vakituisessa asumiskäytössä olevien rakennusten tulisijat ja hormit tulee nuohota kerran vuodessa. Sama koskee ympärivuotisessa käytössä olevia vapaa-ajan asuntoja. Harvemmin, eli kolmen vuoden välein, riittää nuohous vapaa-ajan asunnoissa, joita ei käytetä ympärivuotisesti.

Heinolalainen nuohoojamestari Kuisma Seppälä on kulkenut työssään jo pitkän matkan: noin 17 vuotta on vierähtänyt siitä, kun hän aloitti alalla. Yrittäjänä hän on toiminut nyt kolmattatoista vuotta, mutta kipinä ammattiin syttyi jo kouluaikana. Ensimmäinen kosketus nuohoustyöhön tapahtui syksyllä 2004, kun hän suoritti yläasteen kahdeksannen luokan TET-viikkonsa nuohoojamestari Petri Kuitusen opissa.

Säännöllinen nuohous lisää turvallisuutta

Nuohoojamestari Kuisma Seppälä tiivistää työnsä kolmeen sanaan: ”puhdistus, tarkastus ja opastus”. Nuohooja puhdistaa tulisijan ja savuhormin sekä tarkastaa niiden kunnon ja suojaetäisyydet. Lisäksi nuohooja opastaa tulisijan oikeaoppiseen ja turvalliseen käyttöön.

Seppälä korostaa, että ennen nuohoojan saapumista asiakkaan tehtävä on varmistaa turvallinen työympäristö. Katolle tulee olla turvallinen, katkeamaton kulkutie, kuten kunnossa olevat tikkaat ja kattoturvalaitteet. Työalue tulisijan ympäriltä on myös hyvä raivata esteistä, kuten matoista ja kalusteista. Lisäksi nuohousjätettä varten tulee olla paloturvallinen astia.

-Hurjat koirat kannattaa pitää kiinni. Haukku ei haittaa, mutta purtavaksi ei tee mieli joutua, nuohoojamestari huomauttaa pilke silmäkulmassa.

Tee-se-itse-nuohous ei korvaa virallista työtä

Nuohouksen suorittaa aina nuohousalan ammattilainen. Vaikka omaehtoinen puhdistus on sallittua, virallista nuohoustyötä se ei korvaa. Nuohoustodistuksen puuttuessa ja mahdollisen vahingon sattuessa vakuutusyhtiö voi pienentää korvauksia, tai jättää ne maksamatta kokonaan. Kuisma Seppälä korostaa, että hän ei nuohoojana lähde riitelemään ”teen itse ja säästän” -henkilöiden kanssa.

-Me nuohoojat olemme ammatinharjoittajia tai toisella töissä olevia henkilöitä, emme ole valvovia viranomaisia.

Kausiluonteista työtä

Nuohousala on kausiluonteista. Kesällä ja syksyllä nuohoojien kalenterit täyttyvät nopeasti, kun taas vuoden alussa töitä on yleensä vähemmän.

Turvallisuuden, energiatehokkuuden ja käyttömukavuuden takaamiseksi nuohoojamestari kehottaa pitämään huolta tulisijoista säännöllisesti.

-Kyllähän se harmittaa, jos ei sauna lämpene tai uuni ei vedä, Seppälä huomauttaa.

Nuohous Kuisma Oy on heinolalainen nuohousyritys, jonka toimialueena on Päijät-Häme ja Etelä-Savo.

Teksti: Jussi Varjo HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset