Ohjaamosta nuoret 15-29-vuotiaat saavat tukea eri ammattilaisilta.

Vuoden vaihteessa voimaan tullut TE-uudistus toi muutoksia nuorten palveluihin. Jatkossa nuorten työllistymistä edistävä monialaisen tuen yhteispalvelu on lakiin kirjattu. Monilla alueilla tukea tarjotaan Ohjaamo-brändin alla.

Itä-Hämeen alueella Ohjaamo-toiminnasta vastaa Heinolan kaupungin koordinoima Itä-Hämeen Ohjaamo. Heinolan toimipiste on avoinna tiistaisin ja torstaisin kello 13–16. Hartolassa Ohjaamo on avoinna kahdesti kuukaudessa, Sysmässä kerran. Radikaalit erot aukioloajoissa johtuvat suurista eroista kohderyhmien koossa.

-Hartolassa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on 33, Sysmässä 30 ja Heinolassa 355, luettelee lukuja vuoden 2024 tilastoista Ohjaamo-toiminnan verkostokoordinaattori Tytti Lönnrot Heinolan kaupungilta.

Ohjaamo-toiminta on suunnattu 15–29-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat apua, tukea tai neuvoa esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen tai asumiseen liittyen. Toiminta muodostuu moniammatillisesta verkostosta, johon kuuluu mm. etsivä nuorisotyöntekijä, ammatinvalintapsykologi, sosiaaliohjaaja, työ- ja yksilövalmentaja, liikunnanohjaaja, työllisyyskoordinaattori, työnvälitysasiantuntija, opinnonohjaaja, seurakunnan nuorisotyönohjaaja sekä nuorisopastori.

Käytännössä paikalla päivystää pari henkilöä, jotka osaavat tarvittaessa neuvoa nuorta eteenpäin oikealle ammattilaiselle.
-Verkosto helpottaa omaa työtä, kun nuoren ohjaaminen tietyn spesifin asian kanssa oikealle ammattilaiselle sujuu mutkattomammin, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Jenna Sinivaara.

-Toimintaa tehdään tiiviissä yhteistyössä työllisyysalueen viranomaisten, kaupungin viranhaltijoiden sekä kolmannen sektorin kanssa. Ajatuksena on, että minkä tahansa asian kanssa tänne tuleva nuori löytää avun, Lönnrot tiivistää.

Ohjaamo-toimintaa on eri muodoissaan tehty eri puolilla Suomea jo yli kymmenen vuotta. Vasta nyt TE-uudistuksen myötä toiminnasta on lakimuutosten myötä tullut kuntia velvoittavampaa. Lain mukaan toimintaa voitaisiin järjestää myös pelkästään verkossa.
-Alueellisesti on kuitenkin päätetty, että täällä haluamme tarjota myös lähipalvelua. Pidän tätä Heinolan hengen mukaisena, Lönnrot kertoo.
Paremman palvelun lisäksi Tytti Lönnrot uskoo satsauksen ennen pitkää johtavan myös taloudelliseen kasvuun.

Toiminta vielä uutta monelle

Tammikuun viimeisenä päivänä avatun Heinolan toimipisteen kävijämäärät ovat vaihdelleet ensimmäisten kuukausien aikana rajusti.
-Meillä on ollut nollapäiviä, mutta parhaimmillaan kävijöitä on ollut viisi päivässä, Lönnrot kertoo.
Määrä voi kuulostaa pieneltä, mutta Lönnrotin mukaan käsiteltävät asiat vievät usein hyvin paljon aikaa.
-Yhden asiakkaan kanssa saattaa kulua hyvinkin 1,5 tuntia, kun hänen asioitaan lähdetään selvittämään.

Säännöllisten päivystysaikojen lisäksi Ohjaamon tiloissa Kauppakadulla kokoontuu iltaisin ryhmiä.
-Meillä on mm. ryhmät sosiaalisten tilanteiden ja arkeen liittyvien haasteiden kanssa painiskeleville, Sinivaara kertoo.

Ohjaamossa asioivat nuoret tulevat monesti eri ammattilaisten kautta, vaikka itsekin paikalle löytävien nuorten määrä on Sinivaaran ja Lönnrotin mukaan kasvussa.
-Varsinkin nuoremmille toiminta on vielä uutta. Esimerkiksi Lyseonmäen koululla 9-luokkalaisista kolme tiesi mikä Ohjaamo on.

Hyvät kokemukset toiminnasta kantavat kauas.
-Aivan parhaita markkinointikeinoja on, kun nuori saa positiivisen kokemuksen ja kertoo siitä eteenpäin. Hyvä lisää hyvää, Lönnrot kertoo.

Ohjaamossa asioivilla nuorilla saattaa olla haasteita monilla eri elämän osa-alueilla.
-On esimerkiksi saatettu jäädä työttömäksi tai pudota jonkin palvelun piiristä. Apua ei ole välttämättä saatu haettua heti tai mielen kanssa on tullut haasteita, Sinivaara kertoo.

Sinivaara kertoo, että monille nuorille on tärkeää, että asioita hoidettaessa saatavilla on tuttu aikuinen. Etsivä nuorisotyöntekijä onkin tarvittaessa nuoren rinnalla.
-On tärkeää luoda nuorelle tunne siitä, että hänen viestinsä menee perille, Sinivaara kertoo.

Ongelmien ei kuitenkaan ole tarvinnut kasaantua, jotta Ohjaamoon voi tulla.
-Meille voi myös tulla kysymään miten tehdään hyvä työhakemus ja CV. Kela- ja veroasioissakin olemme olleet apuna, Lönnrot kertoo.
-On meiltä kysytty että ’saisko kahvia’ ja jutella, Sinivaara hymyilee.

Joillakin paikkakunnilla Ohjaamo-toiminnan taustalla on hankerahoitus. Heinolassakin tätä on mietitty, mutta tällä hetkellä toiminta pyörii ilman hanketta. Tytti Lönnrot pitää tätä hyvänä asiana, sillä kyseessä on lakiin kirjattu toiminta.
-Siinä mielessä tämä on hyvä juttu, sillä hankkeissa on aina riskinä, että hankkeen päätyttyä toiminta loppuu.

Itä-Hämeen Ohjaamo palvelee 15–29-vuotiaita nuoria seuraavissa paikoissa:
Heinolan Ohjaamo, Kauppakatu 13. Avoinna ti ja to klo 13–16.
Hartolan Ohjaamo, Nuortentalo Nurkka29 (Toritie 10). Avoinna parittomien viikkojen keskiviikkona klo 13–16.
Sysmän Ohjaamo, Sysmän kirjasto (Valittulantie 5). Avoinna keskiviikkoisin 1 / krt kuukaudessa klo 13–15.

Jaa tämä: