Omaolo.fi-palvelu on laajasti käytössä Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Omaolo helpottaa ja nopeuttaa oireen arviointia ja hoitoon pääsyä. 

Seksitaudit kyselyttävät asukkaita Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Tämä ilmenee Omaolo.fi-palvelusta, jonka eniten täytetty oirekysely Päijät-Hämeessä vuonna 2023 on seksitautiepäily (1.1.-31.7.2023). 

Omaolo on kansallinen sosiaali-, terveyden- ja suunterveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee itsehoitoa sekä ohjaa tarvittaessa tarkoituksenmukaisen avun piiriin. Omaolo sisältää muun muassa erilaisia oirekyselyitä, terveystarkastuksen, palveluarvioita ja hyvinvointivalmennuksia. Omaolo on käyttäjälle maksuton palvelu.  

-Päijät-Hämeessä on saatu hyviä asiakaskokemuksia Omaolon käytöstä. Asiakaspalautteiden mukaan 75 % asiakkaista sai tarvitsemansa avun Omaolon kautta eikä heidän ole tarvinnut ottaa yhteyttä sote-keskukseen muilla tavoin, sanoo Omaoloa Päijät-Hämeessä koordinoiva Minna Tuuri tiedotteessa. 

Omaolo laajasti käytössä Päijät-Hämeessä 

Omaolon oirearviot ovat laajasti käytössä koko hyvinvointialueella. Vuonna 2022 Päijät-Hämeen hyvinvointialueella täytettiin lähes 50 000 oirearviokyselyä. Tuolloin eniten täytetty oirearviokysely oli koronavirustaudin oirearvio. 

-Päijät-Hämeessä käytetään oirearvioiden lisäksi myös Omaolon esitietolomaketta 3.-luokkalaisten suun terveystarkastuksissa. Syyskuun alussa lomakkeen käyttö laajenee koko hyvinvointialueen suun terveydenhuollon toimipisteitä kattavaksi, sanoo Tuuri.  

Alueella hyödynnetään myös Omaolon terveystarkastusta ja tätäkin toimintaa laajennetaan syksyn aikana koskemaan koko hyvinvointialuetta. Pian siis Päijät-Hämeen hyvinvointialueella edellä mainitut palvelut ovat kaikkien alueen asukkaiden käytössä kotikunnasta riippumatta ja siten hyvinvointialueella pystytään aiempaa paremmin vastaamaan asukkaiden tarpeisiin. 

Päijät-Hämeessä on saatu hyviä kokemuksia myös tuki- ja liikuntaelimiin liittyvien oireiden arvioinnissa Omaolon kautta. Alueen ICT-asiantuntijat Satu Hiekkanen-Torkko ja Rosa Hemming kertovat, että kaikki hyvinvointialueen asukkaat (pois lukien Sysmä) voivat varata olkapään, polven tai alaselän oireissa tietyin oirearviotuloksin ajan joko fysioterapeutin suoravastaanotolle tai videoetävastaanotolle.  

-Omaolo mahdollistaa asukkaan ohjaamisen suoraan oikealle ammattilaiselle, kuten esimerkiksi fysioterapeutille tai laboratorioajanvaraukseen ja tämän myötä ylimääräiset lääkärissä käynnit on mahdollista välttää ja keskittää lääkärin resurssi sitä eniten tarvitsevalle, kertoo DigiFinlandin lääketieteellinen johtaja Leena Soininen. DigiFinland vastaa Omaolo-palvelun kehittämisestä. 

Koko Suomi luottaa Omaoloon 

Omaolo on MDR-asetuksen mukaisesti CE-sertifioitu lääkinnällinen laite. Omaoloa käyttäville asukkaille ja terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisille merkintä viestii erityisen hyvästä laadusta ja turvallisuudesta sekä niiden dokumentoinnista. Omaolo on julkisesti tuotettu ja käyttäjille maksuton palvelu. Palvelun itsehoito-ohjeet, terveystarkastus ja hyvinvointivalmennukset ovat käytössä kaikkialla Suomessa.  

Vuonna 2022 Omaolon oirearvioita täytettiin koko maassa runsaat 1,5 miljoonaa kertaa. Omaoloa käyttävillä hyvinvointialueilla on käytössään erilaisia kokonaisuuksia Omaolosta, ja näiden osalta tapahtuu jatkuvaa sisällöllistä ja käytön laajenemista. 

Omaolo toimii osoitteessa www.omaolo.fi. Palvelua ei ole tarkoitettu käytettäväksi hätätilanteissa.

Artikkelikuva: Canva

Jaa tämä: