Kuvassa PuuTarha entisellä Maaherrankadun päiväkodilla. Kuva: Noora Kumpulainen / Heinolan kaupunki

Keväällä 2022 Heinolan kaupunki avasi kaupunkilaisille osallistuvan budjetoinnin (osbu) mahdollisuuden. Kaupunki kertoo tiedotteessaan saaneensa kaupunkilaisilta ehdotuksia kaiken kaikkiaan 69 kappaletta. Näistä ehdotuksista viisi äänestyksen perusteella eniten ääniä saanutta päätettiin toteuttaa vielä loppuvuoden 2022 aikana.

Äänestyksen viisi ääniharavaa olivat:
1. Nuorten oman kohtaamispaikan toteutus (277 ääntä)
2. Senioripuisto (176 ääntä)
3. Mopotapahtuma nuorille (167 ääntä)
4. Kesäreitit kaupungin vierailukohteisiin (145 ääntä)
5. Kaupungin yhteisöllinen puutarha (131 ääntä)

Osallistuvassa budjetoinnissa (osbu) on nyt on edetty toteutusvaiheeseen. Senioripuiston kalusteiden ja laitteiden asennukset alkavat syyskuun aikana Möljänpuistossa. Idean äiti Tuula Kaukonen kertoo tiedotteessa taustaa idean synnystä:
”Ikäihmisten kohdalla korostuu erityisesti liikunnan sosiaaliset vaikutukset. Liikunta on keskeisessä roolissa, kun halutaan tukea ikäihmisten itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua. Tutkimusten mukaan säännöllinen mikä tahansa liikunta vähentää kaatumisen riskiä, mutta tehokkainta on yhdistetty lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu. Jos sitä voi helposti harjoittaa niin mikä sen mukavampaa. Olen mukana myös ”Ikäihmisten liikenneturvallisuushanke Heinolassa” hankkeessa. Hanke sai avustusta kävelyn turvallisten arkireittien kehittämiseen ikääntyvälle väestölle. Hankkeessa pyritään tunnistamaan reittejä, jotka tukevat arkiliikkumista keskustan palvelujen äärelle ja lähikauppoihin. Mielestäni nämä molemmat hankkeet tukevat toisiaan.”

Senioripuisto mahdollistaa aktiivisen seniorielämän tarjoten aktiviteetteja, joissa huomioidaan esteettömyys, turvallisuus ja ympärivuotinen käyttömahdollisuus. Puisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet yhteisölliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen eri ikäryhmien välillä. Kaukonen toivoo, että eläkeläisjärjestöt voisivat ottaa puiston ”omakseen” pelailemalla ja viettämällä yhteistä aikaa sekä liikunnanohjaajat järjestämällä ohjattua toimintaa.

Kaupunkilaisten oma puuTarha syntyi kesän aikana entisen Maaherrankadun päiväkodin (Tarha) piha-alueelle. Tarhan toimintaan pääsi tutustumaan kesällä avoimilla toimintaviikoilla. PuuTarhaan kasvoi viikkojen aikana muun muassa ”Kukkiva puu” -yhteisötaideteos, johon jätti kädenjälkensä yli 100 kävijää. Järjestäjinä olivat Luova Tarha ry yhdessä Heinolan kaupungin ja Koulutuskeskus Salpauksen media-alan sekä vapaaehtoisten kanssa. PuuTarhaan on perustettu perennakirjasto, jossa kaupunkilaiset voivat vaihtaa perennoita keskenään. Pihalla kasvaa myös erilaisia hyötykasveja, kuten kurpitsoja, jotka odottavat Kammotusten karnevaali -tapahtumaa. PuuTarhassa voi puutarhanhoidon lisäksi pelailla pihapelejä, laukata keppareilla, järjestää erilaisia tapahtumia tai istua alas syömään eväitä.

Suunnitteluvaiheessa ovat vielä kesäreitit kaupungin vierailukohteisiin.
Nuorten oman paikan ja mopotapahtuman suunnittelussa on kaupungin mukaan otettu pieni aikalisä, koska nuoret haluttiin mukaan suunnitteluun. Yhteissuunnitteluhetki nuorten kanssa toteutettiin keskiviikkona 17.8. Pleissillä.

Mopoiluun liittyvän paikan tarve oli selvä ensimetreiltä asti. Mopotapahtuman paikkana voisi olla Ravikki (Heinolan ravirata) ja nuorten omana paikkana voisi toimia esimerkiksi moposuora samassa paikassa. Toinen vaihtoehto nuorten omalle paikalle voisi olla entisen Savonlinjan varikkoalue Ravikin vieressä, jossa olisi huimat mahdollisuudet nuorison erilaisille harrastuksille, kuten mopoilulle. Mopotapahtuma päätettiin alustavasti järjestää Ravikilla lauantaina 10.9. yhteistyössä Heinolan moottorikerhon kanssa. Moposuoran rakentamisen mahdollisuuksia tarkastellaan Ravikille, mutta vaihtoehtoisesti myös Savonlinjan varikkoalueelle. Varikkoalue ei ole tällä hetkellä kaupungin omistuksessa.

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset