Huhtikuussa käytyjen kunnallis- ja aluevaalien jälkeen monien kuntien ja hyvinvointialueiden poliittinen kartta muuttui merkittävästi. Tämä muutos heijastelee äänestäjien tahtoa nähdä uudistuksia, ja osittain varmasti myös tyytymättömyyttä valtakunnan politiikkaa kohtaan. Vaikka käydyissä vaaleissa ei suoranaisesti ollut kyse Suomen hallituksen luottamuksesta, on hallituksen päätöksillä selvästi ollut omat seurauksensa vaalituloksiin. Tuloksista huolimatta, kansalaisten viesti uusille päättäjille on selvä: Tehkää arvostuksesta näkyvää. Tätä viestiä korostavat Jyränkölän Setlementin asiakkaat ja vapaaehtoistyöntekijät (HU 05/2025), jotka tekevät vuosittain valtavan määrän pyyteetöntä työtä ympäröivän yhteisön hyväksi.

Päättäjien puheissa vapaaehtoistyön merkitystä korostetaan ja vapaaehtoistyöntekijöiden yhteiskunnan hyväksi antamaa työpanosta pidetään ensiarvoisen tärkeänä. Usein teot kuitenkin puhuvat paljon enemmän kuin kauniit kiitospuheet. Vapaaehtoistyöntekijöiden päättäjille lähettämä viesti onkin selvä: arvostuksen tulee näkyä myös teoissa. Tervetulotoivotukset päättäjille ovat aidot ja konkreettiset: tulkaa paikan päälle katsomaan, kuuntelemaan ja osallistumaan. Vapaaehtoistyö on paljon muutakin kuin juhlapuheiden sisältöä; se on läsnäoloa, yhteisöllisyyttä ja välittämistä. Rahoituksen merkitys korostuu, sillä ilman sitä monet tärkeät palvelut uhkaavat heiketä.

Nuoret puolestaan lähettävät selkeän viestin päättäjille: mielenterveysongelmien ja koulutukseen kohdistuvien leikkausten keskellä nuoret kokevat tulevaisuutensa epävarmana. Nuorten hyvinvoinnin edistämisen tulisi olla prioriteetti, ja palveluiden saavutettavuuden sekä selkeyden parantaminen olisi ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.

Ikäihmiset toivovat arvostuksen ilmenevän paikallisten palveluiden säilyttämisenä ja parantamisena. Esteettömyys, toimivat kuljetukset, liikuntapalvelut sekä helposti saatavilla oleva terveydenhuolto ovat konkreettisia asioita, joilla arki saadaan toimivammaksi ja arvokkaammaksi.

Maahanmuuttajat kokevat kiitollisuutta saamastaan tuesta, mutta toivovat myös lisää kontakteja suomalaisiin sekä tasapuolisuutta palveluiden jakamisessa. Heidän mukaansa arvostus näkyy aitona kohtaamisena ja mahdollisuutena integroitua yhteiskuntaan täysipainoisesti.

Laajasti eri kohderyhmiä tavoittavan Jyränkölän asiakkaiden ja vapaaehtoisten viesti on yhtenäinen: Arvostus ei ole vain sana. Se on tekoja, konkreettista läsnäoloa ja sitoutumista yhteisön tarpeisiin. Uusilla päättäjillä on nyt mahdollisuus osoittaa, että he eivät ole pelkästään kuulleet näitä viestejä, vaan ovat myös valmiita toimimaan niiden mukaan.

Jaa tämä:
Kategoria: Päätoimittajalta