Perinteisten printtilehtien kuolemasta on uutisoitu jo useamman vuoden ajan. Monen lehden kohdalla kehitys onkin ollut laskusuuntainen. Ilmestymispäiviä on karsittu, printtiversioita on lakkautettu ja sisältöjä on siirretty entistä enemmän verkkoon. Taustalla vaikuttavat kustannusten, erityisesti painopaperi ja jakelu, nousu sekä laskeneet tilaaja- ja ilmoitustulot. Moni media on onnistunut kasvattamaan tulojaan digisisällöistä perittävillä maksuilla, mutta valitettavasti kaikissa tapauksissa tämä ei ole riittänyt kattamaan kaikkia laadukkaan journalismin tuottamiseen tarvittavia kuluja. Edes iltapäivälehtien niin sanotut klikkiotsikot eivät synny ilmaiseksi, vaikka moni niin saattaisikin luulla.

Ilmaisjakeluna jaettavat kaupunkilehdet, tämäkin lehti mukaan lukien, ovat hieman erilaisessa asemassa. Paperilehti kiinnostaa lukijoita edelleen, varsinkin kun se on lukijoilleen ilmainen. Hyvä osoitus tästä on tämän aviisin lehtitelineet, joista tuhannet lehdet hupenevat paikallisten ja ohikulkijoiden matkaan kuukaudesta toiseen. Paikallisia lehdessä kiinnostavat erityisesti juttusisältö, kun taas ohikulkijoiden kuulee kiinnittävän huomiota erityisesti ilmoituksiin. Lehdestä perataan tarkkaan mitä paikkakunnalla kannattaa tehdä, minne mennä ja millaisia palveluita paikkakunnalla on.

Monelle lomalaiselle paperilehden selaaminen saattaa olla jopa tuulahdus ei-niin-kaukaisesta menneisyydestä. Kun paperilehden tilaus on muutamia vuosia sitten vaihdettu digilehteen, on mökkireissulla vaihtelun vuoksi kiva hypistellä paperilehteä. Painomusteen tuoksu ja sanomalehtipaperin rapina ovat katoavaa perinnettä, johon meillä vielä onneksi on mahdollisuus.

Jaa tämä: