Kuvataiteiden ja käsitöiden ohjaaja Piritta Peltola innostaa lapsia ja nuoria kuvataiteen maailmaan ja kannustaa kuuntelemaan omia unelmiaan.

-Nukkekotikurssi kymmenisen vuotta sitten. Siitä se silloin lähti, muistelee mm. Heinolan kuvataidekoulussa lasten ja nuorten kuvataidekursseja vetävä Piritta Peltola tuntiopettaja-uransa alkua kansalaisopistossa.

Peltola voisi olla malliesimerkki siitä, kuinka omia unelmiaan kannattaa kuunnella, ympäristön mielipiteistä välittämättä.

-Vaatii rohkeutta tehdä luovuudesta ammatti, Peltola kertoo ja jatkaa. -Minun on pitänyt tehdä valinta niin sanotun helpon elämän ja onnellisuuden välillä.

Tällä Peltola viittaa siihen, että luovilla aloilla toimiessa toimeentulo koostuu monesta eri lähteestä ja töitä on haalittava mistä milloinkin ja silloin kun niitä saa.

-Se ei aina ole helppoa, mutta ainakin saan tehdä juuri sitä mistä tykkään ja toteuttaa itseäni. Osaltaan tämän on mahdollistanut eri tahot ja ihmiset, joita ilman minun ei olisi mahdollista tehdä näitä töitä, Peltola kiittelee.

Koulutukseltaan Piritta Peltola on sisustusarkkitehti ja muotoilija. Hän on valmistunut alalla arvostetusta Lahden Muotoiluinstituutista. Taidepohjaa hän on saanut lukion jälkeen suorittamaltaan Lahden kansanopiston taidelinjalta ja Savonlinnan käsi- ja taideoppilaitoksesta. Englannissa hän on opiskellut puolisen vuotta arkkitehtuuria ja designia.

-Lahdessa opin erilaisia tapoja tehdä taidetta sekä luin taidehistoriaa. Savonlinnassa opin monipuolisesti erilaisia kädentaidon töitä, mm. verhoilua, kirjansidontaa, kankaanpainantaa sekä puu- ja metallitöitä.

Savonlinnasta Peltola valmistui sisustus- ja näyttelyrakentaja artesaaniksi.

-Savonlinnassa pääsimme rakentamaan näyttelyitä lähialueen näyttelykohteisiin, kuten esimerkiksi Retrettiin.

Monipuolisen luovan alan koulutuksen lisäksi Peltola on oppinut uutta tekemällä. Kuusi kesää hän vietti töitä tehden rautakauppa Juurikkalassa.

-Juurikkalasta sain materiaalitietoutta ja pääsin olemaan tekemisissä rakentajien ja tavallisten remontoijien kanssa.

Kiinnostus luovaa työtä kohtaan on kytenyt Peltolan sisällä syntymästä asti. Hän kuvailee vanhempiaan taitaviksi esteetikoiksi, joten hän uskoo luovuuden olevan geeneistä sekä lapsuudenkodin ilmapiiristä lähtöisin.

-Luovilla ihmisillä luovuus on tarve saada luoda asioita käsien ja mielen yhteistyössä, hän kuvailee.

Muutakin kuin ohjaustyötä

Kansalaisopiston ryhmien ohjaustöiden lisäksi Peltola ohjaa myös Heinolan kaupungin alakouluikäisten kuvaamataidon harrasteryhmiä ja toteuttaa paikallisten teatteriproduktioiden lavastuksia ja puvustuksia. Viimeisimpänä hänen kädenjälkensä on näkynyt Café Kailaassa heinäkuussa esitetyssä Musiikkiteatteri Intopiukeen terassirevyyssä.

-Ensimmäinen lavastukseni oli Paljain jaloin kaarisillalla -näytelmään, Peltola muistelee. Salla Aasin ohjaamaa näytelmää esitettiin Jyränkölän 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Peltolan taidonnäytteitä on päästy ihailemaan muissakin Aasin ja Heinolan teatteriyhdistyksen produktioissa, kuten esim. Don Juanissa, Itä-Häme -kabareessa ja Kivalterin talon Ei unta silmäystäkään -esityksissä.

Satu Nipulin ohjaamaan lasten musiikkiteatteri Intopiukeeseen olen suunnitellut sekä lavastuksia että puvustuksia, Peltola lisää. Seuraavana vuorossa on alkusyksystä ensi-iltansa saava Sekaisin saduista.

Peltolalla oli kymmenisen vuotta myös oma sisustusarkkitehtitoimisto, mutta sen liiketilasta ja aktiivisesta toiminnasta hän luopui pari vuotta sitten.

-Minulla on edelleen toiminimi ja kotitoimisto, jonka kautta voin tarvittaessa tehdä sisustussuunnitteluun ja verhoiluun liittyviä töitä. En kuitenkaan aktiivisesti markkinoi sitä, sillä haluan keskittyä muihin töihin, Peltola kertoo.

Painopiste Peltolan töissä onkin tällä hetkellä vahvasti lasten ohjaamisessa.

-Työssäni lasten parissa tärkeintä on innostaa lapsia kuvataiteen maailmaan. Haluan, että he rohkaistuvat kokeilemaan erilaisia tekniikoita ja materiaaleja.

Luontaisen opetus- ja ohjaustaitonsa hän arvelee luovuuden tavoin periytyneen opettajina työskennelleiltä vanhemmiltaan.

-Jo lapsesta saakka olen oppinut tärkeyden jakaa omia tietojani ja taitojani toisille, Peltola summaa.

Vapaa-ajallaan Peltola ulkoilee paljon Helmi-koiransa kanssa.

-Työ antaa niin paljon, niin en varsinaisesti kaipaa irtiottoa siitä, hän summailee.

Koska Peltola kokee tekevänsä työkseen juuri sitä mistä tykkää, vapaa-ajallakin tulee kuin huomaamatta tehtyä työhön liittyviä asioita.

– Vapaa-ajallakin kerään ideoita ja materiaalia töihini. Esimerkiksi kesäteatterissa saatan kiinnittää huomiota esityksen puvustukseen ja siihen, miten se on toteutettu.

Korona-aika ei varsinaisesti vähentänyt Peltolan töitä, mutta muutti kylläkin.

-Kansalaisopistossa osa opetuksesta hoidettiin etänä Zoomin välityksellä. Se oli kiva, erilainen kokeilu, jossa oli kuitenkin omat haasteensa. Kädentaidoissa kun on tärkeää sormituntuma ja se, että materiaaleja ja töitä voidaan hypistellä, Peltola kertoo.

Hän jakaakin toiveen monen muun tavoin siitä, että syksyllä harrastusten ja opintojen pariin päästäisiin normaalisti paikan päälle.

-Kansalaisopiston opiskelijoille sosiaalisuus ja ryhmässä toimiminen on ensiarvoisen tärkeää, Peltola korostaa.

Heinolan kansalaisopiston ylläpitäjä Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.

Fakta:

Nimi: Piritta Peltola
Syntymäaika ja -paikka: 1979, Heinola.
Ammattinimike: Kuvataiteiden ja kädentaitojen ohjaaja, teatterilavastaja ja -puvustaja.
Koulutus: Sisustusarkkitehti / muotoilija (AMK).
Perhe: Miesystävä Ismo ja 6-vuotias cavalier kingcharlesinspanieli Helmi.
Harrastukset: Koiran kanssa ulkoilu ja viulunsoitto.

Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU

Jaa tämä:
Kategoria: Kuukauden vieras