Heinolan Prisman on tarkoitus kohota tälle tontille Tähtiniementien varteen.

Osuuskauppa Hämeenmaa osti tontin Kopra Invest Oy:ltä Tähtiniementien varresta.

Heinolan Prisma rakennetaan Tähtiniementien varteen entisen Högforsin kiinteistön ja Tähtinimentien päiväkohdin väliin sijoittuvalle tontille. Se toimi asuntomessujen aikana vuonna 2004 parkkialueena. Aiemmin tontin omisti Kopra Invest Oy.

-Päädyimme uuteen paikkaan, koska luontoarvot nousivat niin merkittävään rooliin aiemmassa paikassa, sanoo Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Tontin ja sen lähialueiden asemakaavan muutostyö saadaan Vormiston mukaan valmiiksi kevääseen 2023 mennessä. Sen jälkeen alkaa rakentaminen ja Prisma valmistuu parhaassa tapauksessa keväällä 2024, jos hanke ei saa rasitteekseen valituksia tai rakennustarvikepula vaikeuta aikataulua.

Kaupunginarkkitehdin virkaan siirtyvä kaupungin tekninen johtaja Harri Kuivalainen vahvistaa Olli Vormiston ajallisen odotuksen.

-Tontti sijaitsee nyt teollisuuskorttelissa ja sen käyttötarkoitus muutetaan asemakaavassa kaupan suuryksikön alueeksi. Samalla tarkastelemme myös lähialueita, sanoo Kuivalainen.

Asemakaavan muutoksessa huomioidaan myös kaupungin läheinen puistoalue sekä tarvittaessa Kauppakaaren siirtämisen tarve. Hämeenmaata kiinnostaa ostaa lisäalueita tonttiinsa.

Prisman kaava-alueen koko on 12,7 hehtaaria, josta kaupalle nyt varattu tontti vie 22.000 neliömetriä. Tähtiniementien ja Kauppakaaren teiden siirrolla risteysalueen kohdalla tontin kokoa saadaan kasvatettua 25.500 neliömetriin.

Liikennejärjestelyt selvitetään myös

Heinolan Prisman kooksi on kaavailtu noin 8.000 neliömetriä eli se on samaa kokoluokkaa kuin Hollolan Prisma. Lisäksi alueelle sijoittuu puutarhamyymälä. Prisman sisälle ei Vormiston mukaan jää paljon tilaa muille kaupan liikkeille.

– Prisma lisää osaltaan Heinolan vetovoimaa sekä laajentaa alueen palvelutarjontaa, hän toteaa.

Prisma työllistää Vormiston mukaan noin 100 henkilöä, joista osa on osa-aikaisia.

Prisma on Tähtiniementien varressa helpommin myös keskustan asukkaiden saavutettavissa.

-Eteläinen liittymä koettiin pohjoiseen verrattuna paremmaksi juuri liikennemäärien isomman lukumäärän ansiosta, selvittää Olli Vormisto.

Prisman alue vaatii Harri Kuivalaisen mukaan myös liikennejärjestelyiden selvittämisen, sillä Tähtinimentie erkanee kaupungin pääsisääntuloväylästä.

-Laskemme liikenteen kuormitusta ja jos tietyt kriteerit täyttyvät, risteysalue saattaa saada liikennevalot tai liikenneympyrän, toteaa Kuivalainen.

30 miljoonan euron kustannus

Olli Vormisto kertoo, että Prisman kustannusarvio on noussut aiemmin esillä olleesta reilusta 23 miljoonasta noin 30 miljoonaan euroon.

Heinolan kaupunginjohtaja Jari Parkkonen ennakoi, että suunniteltu paikka on monestakin syystä helpompi sekä nopeampi toteuttaa kuin aiemmin esillä olleet vaihtoehdot.

– Tämä on hieno uutinen, jota monet heinolalaiset ovat odottaneet. Alue soveltuu Prisman käyttöön hyvin ja on helposti kaupunkilaisten saavutettavissa, toteaa Parkkonen.

Teksti ja kuvat: Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset