Kuvassa puuta halaamassa Mikko Tukonen yhdessä veljensä Pekan kanssa.

Puuta pidetään yhtenä ihmiskunnan vanhimmista ja monipuolisimmista materiaaleista. Puiden elämä alkaa pienestä siemenestä tai juuriversosta ja sen koko voi hämmästyttää ja kummastuttaa pientä kulkijaa. Heinolassa oleva Tsaarin Poppeli on Suomen suurin puistopuu ja Wikipedian mukaan siitä kirjoitetaan seuraavasti: Tsaarinpoppeli on Suomen suurin puuyksilö. Se kasvaa Heinolan rantapuistossa. Lajiltaan se on tsaarinpoppeli (Populus petrowskiana). Puun korkeus on 34,5 metriä, latvuksen läpimitta on 23 metriä ja ympärysmitta rinnan korkeudelta mitattuna on 6,37 metriä. Puun tilavuus on 30 kuutiometriä. Tsaarinpoppeli selvisi vuoden 1901 kymijoen tulvasta.

Puuterapia on ilmaista

Itse rakastuin puun työstämiseen jo ajat sitten. Olen syntynyt Kytäjällä ja kartanon mailla tuli metsä ja puutyöt tutuksi. Aluksi harrastus liittyi linnunpönttöjen ja polttopuiden tekemiseen, mutta onnistuin tekemään myös leipälautoja, puukippoja, puupalleja sekä penkkejä. Lopulta kun olin oppinut käyttämään moottorisahaa aloin työstää pölkyistä palleja ja myös puun rungoista penkkejä. Tein puusta jopa kuntosalin pihalleni. Puusta voi veistellä erilaisia puulastoja, veitsiä tai vaikka naulakkoja. Vain mielikuvitus on rajana.

Puu antaa myös lämpöä

Monet innostuvat keväisin tekemään polttopuita ja klapeja. Moni on myös saanut pudotettua kiloja ja nostettua kuntoa hakatessaan puita ja samalla ansaiten itselle sähkönsäästöä talven pakkasia varten. Antaisin itse vinkkinä kunnon välineiden ja myös turvavälineiden hankinnan. Varsinkin moottorisahalla sahaaminen vaatii huolellisuutta ja varovaisuutta. Turvahousut ja kengät ovat halpa ”tapaturmavakuutus” ja terävällä kirveellä hommat hoituvat helpommin. Tukkikoukku tai sakset helpottavat nostamista ja silmäsuojat tai lasit suojaavat silmiä.

Rakenna linnulle koti

Haluatko itikoista eroon? Tutkimusten mukaan kirjosieppopoikue syö kahden viikon aikana jopa 15 000 hyönteistä ja kun pönttöjä on vaikka 3 kappaletta pihapiirissä, niin se merkittävästi vähentää inisijöiden määrää. Luonnon kesäasukkaiden touhua on lisäksi kiva seurata. Ohjeita pönttöjen rakentamiseen löytyy netistä ja sieltä löytyy myös vinkit lentoaukkojen koosta ja yleisesti pönttöjen mitoista. Taannoin Suomessa järjestettiin kampanja, jonka tavoitteena oli rekisteröidä miljoona pönttöä, Tuolloin tavoite ylitettiin reippaasti. Me tarvitsemme Heinolaan paljon muuttoliikettä. Voimme aloittaa, vaikka muuttolinnuista ja rakentaa tänne esimerkiksi 20 000 linnunpönttöä. Eli enemmän kuin meillä on täällä asukkaita. Näen jo nyt, kuinka Olli Vuori Heinolan lintutarhalla hymyilee ja on tyytyväinen.

Mielenrauhaa puista

Medioissa keskustellaan ja jopa kiistellään paljon metsätaloudesta, koska nykyajan elämäntyyli synnyttää hiilidioksidipäästöjä. Puulla on ainutlaatuinen kyky imeä hiilidioksidia ilmakehästä ja varastoida sitä. Yksi kilogramma puuta tarvitsee kasvaakseen noin 1,55 kilogrammaa ilman hiilidioksidia, jonka hiili varastoituu puuhun. Nyrkkisääntö on, että yksi kuutiometri puuta varastoi tonnin hiilidioksidia. Joten kun me kuitenkin haluamme matkustaa kesämökille autolla, lentää lomalle lentokoneella tai lämmittää saunaa kesällä, niin istutetaan nyt vähintään puita, kun niitä kaadetaankin. Se lisää mielenrauhaamme ja se jos mikä on tärkeintä elämässä. Parempi on suhtautua puihin kuten kiinalainen viisaus opettaa: ”Vaikka tiedät kuolevasi huomenna, istuta puu tänään”. Nautitaan keväästämme!

Mikko Tukonen
Kirjoittaja on metsätaloudesta innostunut yrittäjä ja yrityskonsultti ja -kehittäjä.

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä