Teatteriarvostelu: Rakas Evan Hansen

Lontoon West Endissä ja New Yorkin Broadwaylla nähty Rakas Evan Hansen -musikaali on saanut Suomen kantaesityksensä Helsingin kaupunginteatterissa. Suuria yleisöjä hurmannut ja koskettanut tarina alkaa siitä, kun Connor Murphyn vanhemmat löytävät kuolleen poikansa taskusta kirjeen. Tapahtumien keskipisteessä on Evan Hansen, lukiolaispoika, joka oli kirjoittanut kirjeen itselleen tsemppikirjeeksi.

Vuonna 2021 muun muassa Ben Plattin ja Julianne Mooren tähdittämäksi elokuvaksikin sovitettu musikaali onnistuu säväyttämään katsojan täysin toisella tavalla kuin kaupunginteatterin viime vuosien musikaalihitit Priscilla ja Kinky Boots, Pienestä merenneidosta puhumattakaan. Pukuloiston ja huikeiden erikoistehosteiden sijaan tällä kertaa ollaan syvien tunteiden äärellä. Tunteiden, jotka koskettavat katsojia laidasta laitaan. Ensivaikutelmana musikaalin aiheet tuntuvat uhkarohkealta vedolta teatterilta, jonka musikaaleissa on totuttu ilotteluun ja glitterasuihin. Vaikutelman ei kuitenkaan kannata antaa hämätä. Vaikka aiheissa ollaan kaukana ilottelusta, onnistuu musikaali lämminhenkisyydellään käsittelemään vaikeita asioita sydäntälämmittäväsi, huumoria unohtamatta.

Pääroolissa vuorottelevat Tampereen ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalla opiskelevat Petja Pulkkinen ja Julius Suominen. Roolitus on onnistunut. Suominen tulkitsee hahmoaan koskettavasti ja ammattilaisen varmoin ottein. Hahmon tunneskaala välittyy katsojalle sanojen lisäksi eleistä ja kehonkielestä, puhumattakaan uskomattomasta lauluäänestä.

Muutenkin nuori näyttelijäsukupolvi onnistuu rooleissaan loistavasti. Hienoa, että kaupunginteatterissa on lähdetty tuomaan nuorta osaamista esille ja kokeilemaan hieman erityyppistä musikaalia. Kokonaisuuden täydentävät pidemmän linjan ammattilaiset, joista erityismaininnan ansaitsee kaupunginteatterissa vieraileva, Taikapeili-duosta tutuksi tullut upeaääninen Nina Tapio päähahmon äitinä. Rakas Evan Hansen on kaiken kaikkiaan toimiva paketti, joka paitsi viihdyttää, antaa myös aihetta ajatteluun.

Helsingin kaupunginteatteri, ensi-ilta 28.9.2023.
Ohjaus: Kari Arffman
Rooleissa mm.: Julius Suominen, Petja Pulkkinen, Lumi Aunio, Sanna Majuri, Nina Tapio, Antti Timonen.

Teksti: Jussi Varjo HU
Kuva: Otto-Ville Väätäinen / Helsingin kaupunginteatteri

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri