
Teijo Lehikoisella on takanaan pitkä, mutta antoisa polku ravintolakeittiöistä asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin.
Jyränkölän ravintoloiden Kestin ja Kymenkartanon uusi vetäjä, Teijo Lehikoinen, aloitti tehtävässään syyskuussa. Vaikka mies on ollut mukana ravintola-alalla jo 1990-luvulta, uusi työ Heinolassa on hänelle erityinen: se yhdistää kaiken aiemman osaamisen – ja ennen kaikkea mahdollisuuden työskennellä ihmisten kanssa.
– Olin kuullut pelkästään positiivista Jyränkölästä ja halusin päästä tekemään töitä enemmän ihmisten kanssa, Lehikoinen vastaa kysymykseen siitä, mikä sai hakeutumaan Jyränkölään töihin.
Ravintolapäällikön paikka Jyränkölästä avautui edellisen ravintolapäällikön siirtyessä eläkkeelle.
Lehikoisella on takanaan pitkä, mutta antoisa polku ravintolakeittiöistä asiantuntija- ja esihenkilötehtäviin. Hänen uransa alkoi kokin töissä 1990-luvulla. Vuosien varrella Lehikoinen on ehtinyt työskennellä niin à la carte -ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa kuin keskussairaalan keittiössäkin. Ennen Heinolaan siirtymistään hän toimi ravitsemuspalveluiden asiantuntijatehtävissä. Halu päästä enemmän ihmisten parissa tehtävään työhön ja keittiöön toimi kannustimen hakea töihin Jyränkölään.
Uusi työ Jyränkölässä tuntuu luontevalta jatkumolta.
– Kaikki aiempi nivoutuu yhteen, hän kiteyttää.
Ensimmäiset kuukaudet ovat kuluneet talon ja sen ihmisten tutuksi tekemisessä.
– Paljon on tullut asiaa, Lehikoinen naurahtaa.
Vapaat kädet kehittää
Lehikoisen työpöydällä on nyt kahden ravintolan, Kestin ja Kymenkartanon, arki. Ravintolat vastaavat Jyränkölän palvelutalojen ruokapalveluista, ja niissä käy myös ulkopuolisia asiakkaita.
– Olen saanut melko vapaat kädet kehittää toimintaa. Tuntuu, että täällä uskalletaan kokeilla ja toimia suht nopealla aikataululla, hän kiittelee.
Suuria muutoksia ei ole tiedossa. Tutut ja toimiviksi koetut toimintamallit pysyvät, mutta pieniä parannuksia on Lehikoisen mukaan suunnitteilla.
-Kasvisten osuutta ruokalistoilla lisätään, ja kokeiluluontoisesti Kestissä järjestettyjä kasvisruokapäiviä tuodaan takaisin, Lehikoinen kertoo.
Yksi asia kuitenkin pysyy entisellään.
– Sain jo ukaasia, että tortillapäivään et koske, Lehikoinen naurahtaa viitaten Kestin suosittuun herkkuperjantain tortillabuffetiin.
Joensuusta Heinolaan
Lehikoisen tie Heinolaan kulki Joensuun kautta. Muutto tapahtui reilu kaksi vuotta sitten Heinolassa asuvan puolison myötä.
– Mietimme yhdessä, kummassa olisi paremmat mahdollisuudet löytää töitä, Joensuussa vai Heinolassa. Keittiöala tuntui työllistävän paremmin, joten päädyimme Heinolaan, hän kertoo.
Uusi kotikaupunki on tehnyt mieheen vaikutuksen.
– Vaikka kaupunki on pienempi, on täällä luonto ja vesistö lähellä, sanoo luonnonläheisistä harrastuksista nauttiva Lehikoinen, jonka vapaa-aika kuluu mökkeilyn, kalastuksen, maastopyöräilyn ja sählyn parissa.
Työssään Jyränkölässä Lehikoinen on jo ehtinyt tarttua myös muihin tehtäviin. Hän on ohjannut Heinolan kansalaisopiston perhokerhoa, jossa opetellaan perhonsidontaa ja puhutaan kalastuksesta. Tulevaisuudessa mielessä siintää myös ruoanlaittokurssien järjestäminen, erityisesti nuorille.
Kotikokki sydämeltään
Kysyttäessä ruokabravuuria Lehikoinen jää hetkeksi miettimään.
– Olen kaikkiruokainen, eikä minulla ole mitään sen erityisempää ruokabravuuria. Joskin minulla on kummipojat pohjoisessa, joilta tilaan poron lihaa. Jouluksi tekemäni poronpaisti ei ikinä ole jäänyt syömättä, hän hymyilee.
Arjessa Lehikoinen on enemmänkin ex tempore -kokki kuin reseptin seuraaja.
– Kokkailen mitä kaapeista löytyy, hän sanoo.
Ja vaikka ravintolatyö on tärkeä osa elämää, kotona kokkaaminen on yhä se mieluisin tapa rentoutua.
– Kokkailen mieluummin kotona kuin lähden ulos syömään, hän lisää hymyillen.
KUKA
Teijo Lehikoinen
Ikä ja kotipaikka: 47 vuotta, Heinola (kotoisin Joensuusta).
Ammatti: Ravintolapäällikkö.
Koulutus: Kokki, leipurikondiittori, barista, esimiestutkinto.
Perhe: Vaimo sekä kaksi aikuista poikaa, jotka asuvat jo omillaan.
Harrastukset: Mökkeily, kalastus, maastopyöräily, sähly.
Motto: Kokki yhdistää hyvät raaka-aineet ruuaksi, mutta hyvä ruoka voi yhdistää ihmisiä!
Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia.
Teksti ja kuvat: Jussi Varjo HU