Heinolan ehkä upein rakennus Seminaari saattaa saada uuden elämän.

Heinolan Uutisten saamien tietojen mukaan tiukasti suojeltu arvorakennus on nyt kolmannen kerran poistunut myyntilistoilta ja tällä kertaa kyseessä on ilmeisen vakaa yritys.

Tuntemattomana toistaiseksi pysyvä suomalainen ostajaehdokas on hyvin tietoinen siitä, että Seminaarin kiinteistöllä on mittava, selvityksen mukaan jopa 5,5 miljoonan euron suuruinen korjausvelka taakkanaan.

Muutostöitä tarvitaan myös sen takia, että rakennus on kohdannut ikävää ilkivaltaa. Erään asiantuntijatiedon mukaan sen sisuksista on varastettu yksinomaan kupariputkia noin 200.000 euron arvosta.

Yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona on noussut Seminaarin päärakennuksen kunnostaminen Heinolan kaupungintaloksi.  Kaupunginjohtaja Jari Parkkonen toteaa, että kaupunki on jo aikaisemmin ilmaissut oman tahtotilansa kiinteistön suhteen.

– Mikäli Seminaarin kiinteistöön tulee yksityinen toimija, kaupunki voi olla jollakin tavalla mukana, muotoilee Parkkonen.

Käytännössä tämä muotoilu tarkoittanee sitä, että kaupunki on valmis vuokraamaan kiinteistön kaupungintaloksi, jos sen kunnostaminen tähän tarkoitukseen onnistuu ja vuokrasopimus on kohtuullinen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Varjo (kok.) on puolestaan aikaisemmin todennut julkisuudessa, että Heinolan nykyinen kaupungintalo tarvitsisi mittavan remontin jo lähivuosina. Sen paikkaa on julkisuuden varjossa kaavailtu vanhusten palvelutalolle. Muutos edellyttää joko mittavia sisätilan muutostöitä tai nykyisen kiinteistön purkua ja uuden rakentamista tilalle.

Tiukkaa vääntöä

Seminaarin aluetta kihlakunnanvoudin toimeksiannosta myyvä kiinteistönvälittäjä Laurentius Oksanen ei halua suuremmin kommentoida asiaa, mutta toteaa, että menossa on tiukka yritys saada kauppa Heinolan kannalta erinomaiseen lopputulokseen.

– Ehkä jopa kuukauden kuluttua ollaan asiassa paljon viisaampia. Heinolalaisia palvelevaa kokonaisuutta tässä pyritään samaan aikaiseksi, Oksanen toteaa.

Lisärakennusoikeus on kaupanteossa kytketty tiukasti kiinteistöjen kanssa samaan kauppaan. Sitä ei olla myymässä erikseen pois.

Kiinalaisen Hao Nanin pääosin omistama yhtiö hankki muutama vuosi sitten 860.000 eurolla Seminaarin alueen itselleen. Kun kiinalaisyhtiö ei saanut haluamiaan koulutuslupia, Seminaarin alueen omistanut yhtiö ajautui tai ajettiin konkurssiin ja alue jäi lopulta valtion syliin.

Teksti ja kuva: Jari Niemi HU

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset