Kaikki sukset menevät lähes suoraan asiakkaille. Lumitilanne on myös kasvattanut kaupungin kustannuksia merkittävästi. 

Luminen talvi on tuonut useille tahoille lisää tuloja. Heinolassa Peltosen suksitehdas puskee täyttä höyryä suksipareja markkinoille ja pyrkii täyttämään menossa olevalle hiihtokaudelle antamansa toimituslupaukset. Pulaa on etenkin naisten 181-188 sm karvapohjasuksista.

– Tästä tulee kaikkien aikojen kovin kausi. Teemme nyt suksia livenä eli kaikki mitä saadaan tehtyä, menee lähes suoraan asiakkaille. Tavallisesti nyt tehtäisiin varastoon ensi tammikuun suksia, selvittää myyntiedustaja Jarmo Perttula.

Rapalan omistukseen siirtynyt Peltonen Ski on keväästä 2021 keskittänyt toimintaansa Heinolan tehtaalle, jonne on palkattu lisää väkeä. Palkkalistoilla on talvikuukausien aikana ollut 30-40 henkilöä enemmän kuin aikaisempina kausina.

Ainakin 70 prosenttia Peltonen Skin tuotannosta on karvapohjasuksia, mutta luistelusuksien osuus on kasvanut rinnalla kaiken aikaa.
Heinolan lumipeite paisui yli 60 senttimetrin suuruiseksi jo helmikuun alussa.

Hiihtäjät liikkeellä

Lumikelit innostavat suomalaisia liikkumaan. Menossa olevalla talvikaudella hiihto on saanut myös koronan takia lisää harrastajia. Tämä näkyy hiihtoladuilla. Ulkoliikunta on hyötynyt sisätilojen suluista. Heinolan raviradalla on tuskin koskaan ollut yhtä paljon hiihtäjiä ja Vierumäen kankailla on nähty useina viikonloppuina lukuisia hiihtäjien jonoja. Niitä on syntynyt etenkin tykkilumiladulle, jolla aloittelijoidenkin on helppo käynnistää hiihto.

Lumitalvi näkyy myös urheiluvälinekaupoissa. Kaikki myynnissä olevat hiihtotarvikkeet käyvät hyvin kaupaksi ja joistakin tuotteista on jo krooninen pula. Esimerkiksi hiihtomonoissa yleisimmät koot ovat loppuneet jo viikkoja sitten.

Suksien lisäksi kasvavaa pulaa on koettu monoissa. Jarmo Perttulan mukaan etenkin kokoja 39 ja 40 ostavat henkilöt joutuvat odottamaan monoja ainakin syksyyn 2022.

Urheilu Kontin kauppias Ilkka Kukkonen arvioi, että suksikauppa alkoi tänä kautena aikaisemmin kuin viime vuonna.

-Kysytyin suksimalli on Peltosen Skinpro -suksi. Seuraavaksi suosituin on heidän luistelusuksensa, Supra X lastensukset, jotka tuontisuksina ovat olleet haasteellisia.
Monoja Urheilu kontti on onnistunut saamaan hyvin ja muissa välineissä ja voiteissa ei puutteita ole. 

Hetken puristus

Kiinteistöpalvelu Kukkosen toimitusjohtaja Mikko Kukkonen sanoo, että suuret lumimäärät ovat hetkellisesti työllistäneet enemmän, mutta talvi ei aurauslähtöjen lukumäärässä ole ollut kokonaisuudessaan mitenkään poikkeava.

-Hyvin olemme selvinneet hyvän oman henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden kanssa, toteaa Kukkonen.

Kaupungin tekninen johtaja Harri Kuivalainen puolestaan arvioi, että lumitöistä ja lumen pois ajamisesta kaupungin ylläpitämiltä kaduilta on kertynyt tuntuva lisälasku normaalivuoteen verrattuna.

-Viime vuonna talvihoidon nettokulut olivat 744.000 euroa eli noin yhdeksän prosenttia suuremmat kuin kustannusarviossa. Alkaneen vuoden kustannusseurannasta ei vielä käytännössä ole saatavilla hyvin kuvaavia euromääräisiä lukuja. Suuren lumimäärän vuoksi on kuitenkin selvää, että talvihoidon kustannukset tulevat ylittämään keskimääräisen vuosikustannuksen, sanoo Harri Kuivalainen.

Suuren lumimäärän vuoksi kaupunki parhaillaan pohtii, syntyykö vielä tarvetta väliaikaiselle lumenkaatopaikalle.

Kattovuodot syytä eliminoida

Yli 40 taloyhtiötä Heinolassa isännöivä isännöitsijä Jaana Aaltonen kertoo, että talven lumirasite näkyy vasta huhtikuussa.

-Siihen asti keskitytään, että talojen lumitilanne selätetään.

Jaana Aaltosen mukaan lumitöiden takia ei ole tarvinnut kerätä lisävastikkeita, niihin pitää pystyä varautumaan kokonaisvaltaisesti vuosittain talousarviossa ja kerätä puskurirahaa kassaan.

-Lisäkuluja ei meidän hoitamissa kiinteistöissä ole syntynyt. Katto- ja reunalumia pudotellaan riittävän usein, jotta saadaan pidettyä kattovuodot pois päiväjärjestyksestä, hän toteaa.

Pahimpia talvet ovat Jaana Aaltosen mukaan silloin, kun on isot lumikuormat ja suojakelit vuorottelevat. Tuolloin kattolumia pudotellaan usein.

-Isot lumimäärät ovat vuodesta 2001 alkaneen isännöintiurani aikana olleet yleisempiä kuin lumettomat talvet, Jaana Aaltonen sanoo.

Teksti: Jari Niemi HU
Artikkelikuva: Jussi Varjo

Jaa tämä:
Kategoria: Paikallisuutiset