Arjen kiireiden keskellä hetki luonnon sylissä tarjoaa paitsi henkistä rauhaa myös monia terveyshyötyjä. Lisäksi se edistää ympäristötietoisuutta ja ekologista vastuullisuutta.

Lähiluonnossa retkeily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ja syitä tähän ei tarvitse kaukaa hakea. Koronapandemian myötä retkeily koki ikään kuin uuden tulemisen, kun monet muut harrastusmahdollisuudet olivat suljettuina ja sosiaalisia kontakteja tuli vältellä.

Retkeily lievittää stressiä ja virkistää mieltä. Monien tutkimusten mukaan luonnossa oleminen parantaa mielialaa ja kognitiivista toimintaa. Luonnon äänet, tuoksut ja näkymät voivat auttaa meitä rentoutumaan ja keskittymään. Metsässä käveleminen, järvellä melominen tai vuoren huipulle kiipeäminen voivat auttaa rentoutumaan ja unohtamaan arjen huolenaiheet hetkeksi. Tosin jutun toimittajalle retkeily aiheutti hetkellistä stressitason nousua eksymisen vuoksi. Etenkin aloittelijoilla suosittelemmekin retkeilyä tutuissa maisemissa tai lähtemään retkelle yhdessä kokeneemman henkilön kanssa.

Retkeily lähiluonnossa tarjoaa myös erinomaisen tilaisuuden liikkua ja kuntoilla. Luontopoluilla kävely kasvattaa kuntoa, varsinkin jos maasto on vähänkään mäkisempää ja vaativampaa. Vaativilla polkuosuuksilla kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei kaadu ja loukkaa itseään.

Lähiluonnossa retkeily tarjoaa myös mahdollisuuden lisätä tietoisuutta ympäristöstämme. Kun vietämme aikaa luonnossa, meillä on mahdollisuus oppia ja ymmärtää paikallista kasvi- ja eläinlajistoa sekä ympäristönsuojelun merkitystä. Metsän siimeksessä kannattaakin pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan ympärillä olevia ääniä (tai hiljaisuutta) ja nauttia hetkestä.

Retkeile vastuullisesti

Vaikka lähiluonnossa retkeily tarjoaa monia hyötyjä, on tärkeää harjoittaa sitä vastuullisesti. Itsestään selvää pitäisi olla, että jättää luonnon sellaiseksi kuin se on: Älä siis jätä roskia luontoon. Jätä luonto koskemattomaksi ja älä häiritse metsänasukkeja tai poimi suojeltuja kasveja. Kannattaa myös valita kestäviä ja laadukkaita retkeilyvälineitä, ja välttää kertakäyttöisiä muovituotteita ja muita ympäristölle haitallisia materiaaleja.

Pidä myös huolta siitä, että tiedät mitä metsässä saa ja mitä ei saa tehdä. Esimerkiksi nuotioiden teko on sallittua vain tietyille paikoille. Heinolassa näitä paikkoja riittää paitsi metsässä, myös hyvien kulkuyhteyksien päässä kauniissa virtamaisemassa muun muassa Tommolassa ja Möljänpuistossa. Retkelle voi siis lähteä, vaikka kulkeminen metsässä tuottaisikin hankaluuksia.

Hyviin käytöstapoihin kuuluu kunnioittaa muita retkeilijöitä. Ole siis kohtelias ja kunnioittava muita luonnossa liikkujia kohtaan, ja anna tilaa toisille ja vältä äänekkäitä häiriötekijöitä. Erityisesti kauniina päivänä laavuille saattaa kertyä hieman ruuhkaa, mutta sopu sijaa antaa.

Heinolassa luontoa löytyy lähes joka puolelta, ja hyviä lähiretkikohteita ovat esimerkiksi tämän jutun kuvituksessa esiintyvät Koskensaari, Sepänniemi, Pirttisalmi ja Saittalahti. Moneen paikkaan pääsee suht kätevästi myös talvella.

Jussi Varjo HU

Jaa tämä: