Lahdessa juhlitaan elokuussa Päijät-Hämeen ainoaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-viikkoa. Vähemmistöjen aseman monissa asioissa parannuttua, moni on katsonut aiheelliseksi kyseenalaistaa koko Priden. Pride-tapahtumissa ja -liikkeessä on kuitenkin kyse paljon muustakin kuin pelkästä ilottelusta ja hauskanpidosta. Tasa-arvoon on vielä matkaa, myös meillä Suomessa. Vaikka meillä ja länsimaissa yleisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat globaalilla mittapuulla hyvällä tasolla, on parannettavaa rutkasti vielä mm. transihmisten oikeuksissa. Valitettavasti EU:ssakin on maita, jotka ovat lähteneet oikeuksien parantamisen sijaan heikentämään vähemmistöjen asemaa. Onneksi EU on ottanut asian vakavasti ja on käynnistänyt rikkomusmenettelyn näitä ihmisoikeuksia ja EU:n perussopimuksia vastaan rikkovia valtioita kohtaan.
Asenteet vähemmistöjä kohtaan ovat koventuneet myös muualla Euroopassa. Hiljattain Espanjassa 24-vuotias homomies kuoli pahoinpitelyssä saamiinsa vammoihin. Britanniassa on tehty useita väkivaltaisia hyökkäyksiä vähemmistöjä kohtaan. Nämä täysin käsittämättömät teot ovat osoitus siitä, että Pride-liikettä ja ihmisiä, jotka nostavat vähemmistöjen asemaa esille, tarvitaan edelleen.
Onneksi perinteiset raja-aidat ovat alkaneet kaatua, ja entistä useampi julkisuuden henkilö, myös urheilumaailmasta, on tullut kaapista ulos. Julkisuuden henkilöillä on todella hyvät mahdollisuudet vaikuttaa valtaväestön asenteisiin myönteisesti ihmisten huomatessa, että aivan samanlaisia ihmisiä seksuaalivähemmistöön kuuluvat ovat kuin muutkin. Tarvitsemme lisää laulaja Benjamin Peltosen ja NHL-lupaus Luke Prokopin kaltaisia nuoria, rohkeita ihmisiä. Vaikka toki senkin päivän toivoisi koittavan, ettei seksuaalinen suuntautuminen olisi mikään uutinen eikä kenenkään tarvitsisi tulla erikseen kaapista ulos.