Viime kuukausien aikana paljon tapetilla ollut ChatGPT:n tekoälysovellus toden teolla mullisti tekoälyn kehityksen tuomalla tekoälyn uudella tavalla tavallisten ihmisten arkeen ja työhön. Olen itsekin jutellut kyseisen tekoälytyökalun kanssa useitakin kertoja kuluneiden viikkojen aikana. Mullistavan siitä tekee se, että tekoäly oppii koko ajan lisää ja että se pystyy tuottamaan hämmästyttävän hyvin jopa suomenkielistä sisältöä.

Kysyin tekoälyltä taannoin, että mikähän mahtaa olla Jyränkölän Setlementti. Kyseessä on siis tämänkin aviisin kustantajana toimiva yleishyödyllinen yhdistys, joka toimii pääsääntöisesti Heinolassa ja Lahdessa. Ensimmäisellä kerralla tekoälyllä ei ollut hajuakaan siitä, mistä on kyse: ’’En ole täysin varma, mitä tarkalleen ottaen ”jyränkölä” tarkoittaa, sillä en ole kuullut tätä terminä aiemmin.’’, kuului tekoälyn vastaus.

Kollegan kysyessä samaa muutamaa päivää myöhemmin, tiesi tekoäly kertoa jo jotakin Jyränkölän monipuolisesta toiminnasta, mutta sijoitti yhdistyksen virheellisesti Lahden Jalkarantaan. Yhdistyksen toimintamuodot sentään olivat suurimmalta osin oikein. Päätin esittää kysymyksen seuraavana päivänä uudestaan: Mikä on Jyränkölän Setlementti? Vastaus kuului: ’’Jyränkölän Setlementti on yhdistys, joka toimii Jyväskylässä.’’ Nyt siis hypättiin Lahdesta Heinolan yli suoraan Jyväskylään. Mielenkiintoista. Toimintamuodot olivat jälleen suurin piirtein oikein, joskin yhdistyksen perustamisvuodeksi tekoäly ehdotti vuotta 1920. (Jyränkölä on oikeasti perustettu vuonna 1944).

Päätin kokeilla onneani vielä kerran. Tällä kertaa Jyränkölä sijoitettiin oikealle paikkakunnalle, Heinolaan. Perustamisvuosi tosin heitti jälleen, tällä kertaa tosin toiseen suuntaan vuoteen 1992. Pienistä virheistään huolimatta tekoäly on mielenkiintoinen työkalu, joka on tullut jäädäkseen ja joka tulee vielä mullistamaan tiedonhakuamme. Teknologiajätit Microsoft ja Google etujoukoissa ovat kilpajuoksussa tuomassa tekoälyä omiin hakukoneisiinsa. Sen käyttö työpaikoilla ja oppilaitoksissa lisääntyy räjähdysmäisesti.

Mielenkiintoista nähdä, mihin kaikkeen tekoäly vielä pystyykään. Sen on jo ounasteltu uhkaavan monia ammatteja koodareista journalisteihin ja markkinoinnin parissa työskenteleviin. Edellä mainitut esimerkit tekoälyn tuottamassa sisällössä on kuitenkin hyvä ottaa huomioon. Tekoäly ei (ainakaan vielä) kykene kriittiseen ajatteluun. Esimerkiksi tekoälyn tuottamassa uutisissa virheellisen tiedon mahdollisuus on selvästi olemassa. Meitä ihmisiä siis vielä tarvitaan, jos ei muuhun, niin ainakin sen varmistamiseen, että tekoäly oikeasti tietää mistä puhuu.

Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit