Teatteriarvostelu: Nummisuutarit

Aleksis Kiven vuonna 1864 kirjoittamaa Nummisuutarit -teosta sopivasti kunnioittava, tuoretta ja ennakkoluulotonta näkökulmaa teatterin lavalle tuova Lahden kaupunginteatterin sovitus on täynnä iloista sanailua, mutta myös tunteita ja ajatuksia herättävää dialogia.

Pääosassa on Nummisuutarien Esko, jonka on tullut aika lentää pesästä ja astua itsenäisen elämän polulle. Hääjuhla kihlatun kanssa odottaa, mutta matkaan tulee mutka jos toinenkin. Haaveunesta siirrytään painajaiseen, jonka myötä nuoren Eskon mieli joutuu koetukselle. Päärooleissa nähtävien näyttelijöiden heittäytymiskykyä ja omistautumista ei voi kuin ihailla, unohtamatta toki muitakaan lavalla nähtäviä ammattilaisia. Teatterin omasta väestä koostuva roolitus on onnistunut ja ohjaaja Samuli Reunasen ohjaksissa hyvin toimiva kokonaisuus.

Nummisuutarit yhdistää perinteen ja kansanomaisen huumorin taitavasti. Lahdessa nähtävä esitys on tuotu sopivasti nykyaikaan muun muassa puvustuksessa ja lavastuksessa. Ratkiriemukas näytelmä vetoaa varmasti niin vanhempaan kuin nuorempaankin yleisöön sen monipuolisuuden vuoksi. Toisessa hetkessä runoillaan Kiven sanoituksilla, ja toisessa hypätään raskaamman musiikkinumeron pariin.

Nummisuutarien kuvataan teatterin tiedotteessa olevan väkevää nuoruuden juhlaa sen kaikessa kauneudessa ja kauheudessa. Sitä se toden totta onkin!

Nummisuutarit
Lahden kaupunginteatteri, ensi-ilta 12.10.2023.
Ohjaus ja sovitus: Samuli Reunanen
Rooleissa mm.: Annukka Blomberg, Tomi Enbuska, Jori Halttunen, Laura Huhtamaa, Mikko Jurkka, Tapani Kalliomäki, Tuomas Korkia-aho.

Teksti: Jussi Varjo HU
Kuva: Tommi Mattila / Lahden kaupunginteatteri

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri