Heinolan lintuhoitolan uusi tiiminvetäjä Tuuli Salmi löysi nykyisen työpaikkansa ikään kuin vahingossa.
-Minulta kysytään tosi usein, miten kauan mietin hakeako tätä paikkaa. Siinä kävi itse asiassa niin, että minä katselin TE-nettipalvelun sivuja sillä mielellä, että löytäisin koulutusta vastaavaa työtä miehelleni, joka oli valmistunut erä- ja luonto-oppaaksi. Olin laittanut hakukriteeriksi jotain linnuista ja sieltä putkahti esiin ilmoitus, että Heinolan lintuhoitola hakee tiiminvetäjää, muistelee Salmi ja kertoo, että ei tarvinnut pitkää miettimisaikaa vastata hakuun.
-Luin ilmoituksen monta kertaa ja mietin, että kadun myöhemmin, jos en hae tänne. Loppuviimein päätös oli helppo, kun totesin että minun on pakko hakea tätä paikkaa, muuten se jää loppuiäksi kaivelemaan. Laitoin hakemuksen menemään. Sitten puhelin soi ja minut pyydettiin haastatteluun. Haastattelusta jäi minulle hyvä fiilis ja mietin, että minulla on vielä muutama päivä aikaa odotella. Puhelin kuitenkin soi jo tunnin päästä ja minulle sanottiin, että me otettaiskiin sinut tähän virkaan, Salmi kuvailee.
Koulutukseltaan Salmi on filosofian maisteri ja hän valmistui Jyväskylän yliopistosta pääaineenaan ekologia ja evoluutiobiologia. Ennen Heinolan lintuhoitolaan pestautumista Salmi ehti työskennellä kolmisen vuotta Ähtärin eläinpuistossa, jonne hänet palkattiin ensi alkuun eläintenhoitajaksi. Jatkossa työ vaihtui lintupainotteiseksi, eikä sattumalta.
-Hain sinne Ähtäriin eläinten hoitajaksi, mutta omaa osaamista hyväksi käyttäen ylenin lintukuraattoriksi eli vastasin lintukokoelmasta ja sen hoidosta. Sitä kautta opin hoitamaan lintuja käytännössä. Vaikka minulla on yleispätevä nimike, niin olen etupäässä lintuekologi, sillä minulla on molemmat lopputyöt sekä kandi, että gradu tehty lintujen parissa. Eli se on se mikä minua itseäni eniten kiinnostaa, varsinkin lintujen käyttäytyminen.
Tuuli Salmi on emännöinyt Lintuhoitolan toimistoa nyt muutaman kuukauden ja työn salat ja työkaverien ammattitaito sekä työmaan nurkat alkavat olla tuttuja. Ottaessaan työn vastaan hän tiedosti hyvin mihin rakoon itsensä tunki.
-Tämä oli ajatuksen tasolla tuttu paikka. Jo silloin kun olin Ähtärissä töissä niin Heinolan lintuhoitola oli niitä paikkoja, jonne itsekin olen neuvonut ihmisiä soittamaan loukkaantuneiden lintujen asioissa. Täältä löytyy paljon ammattitaitoa lintujen hoidosta ja toisaalta paikka on tärkeä myös koko kaupungille. Loppuviimein en kuitenkaan ihan täysin ymmärtänyt mikä merkitys tällä paikalla on Heinolalle ja heinolalaisille. Tunsin myös edeltäjäni Olli Vuoren maineen. En nyt puhu niistä isoista saappaista, koska kukaanhan meistä ei voi toista korvata. Täytän omat tennarini ja pyrin olemaan hyvä jatkaja Ollin työlle, Salmi summaa ja kuvailee ensimmäisiä toimiaan uudessa työssä.
-Olen tehnyt paljon hommia siihen suuntaan, että oppisin tuntemaan lintujen hoitajat hyvin ja sen, minkälainen ammattitaito heillä on. Joka päivä opin uutta ja tämä tiimi on jumalattoman osaava, ammattitaitoinen ja lintuja rakastava ja teen työtä saadakseni itseni hitsattua mukaan tähän tiimiin. Olen käyttänyt aikaa tuon näyttelytilan uusimiseen. Ajatuksena on kohdentaa näyttelyjä ajankohtaisiin asioihin, että saataisiin vuoden kiertoon liittyviä asioita näytille, kuten nyt, kun siellä on lintujen pesimärauhasta kertovaa informaatiota.
Lintutalon näyttelytilassa viime aikoina vierailleet ovat päässeet toteamaan toimistorakennuksen alakerran uuden ilmeen. Se kertoo osaltaan mihin suuntaan uusi tiiminvetäjä lintuhoitolaa ohjaa. Salmen visio avaisi lintuhoitolan toimintaa myös tutkijoiden suuntaan.
-Haluan jatkaa tätä hyvää työtä. Enemmän haluaisin kääntää toimintaa laajemman ympäristökasvatuksen ja luontokasvatuksen puoleen. Haluaisin, että näyttelytilassa olisi aina jotain faktaan perustuvaa tietoa, jota jakaa kävijöille. Ettei se olisi pelkästään lintujen eksotiikkaan keskittyvää. Toisaalta, kun meillä on täällä näitä pysyväisasukkaita niin niitä voisi käyttää opetus- ja tutkimuskäytössä. Jotta niidenkin elämällä olisi joku tarkoitus. Tietenkin niin, että tutkimusta tehtäisiin mahdollisimman pienillä stressitekijöillä.
Tuuli Salmen juuret ovat vankasti Keski-Suomessa. Hän on syntyisin Säynätsalosta ja asuu nykyisin, tai ainakin perhe asuu vielä vakituisesti Keuruulla. Salmen työ Heinolan Lintuhoitolan tiiminvetäjänä tekee hänestä myös osa-aikaisen heinolalaisen. Perheen muuttoa Heinolaan on myös harkittu, kunhan kriteerit täyttyvät.
-Asun edelleen Keski-Suomen hujakoilla Keuruulla, tai perhe asuu. Itse asustelen viikot täällä Heinolassa Valolinnan pienessä yksiössä. Muutosta on perheen kanssa puhuttu ja mikäli löytyy 1800-luvun hirsitalo muutaman hehtaarin maapalstalla niin miksei.
Teksti ja kuva: Tuomo Seppänen