Koronarajoitusten purku Suomessa ja maailmalla on saanut ihmiset liikkeelle ennennäkemättömän vilkkaasti. Ravintoloissa, lentokentillä ja hotellien vastaanotoissa kiemurtelee pitkät jonot, kun pari vuotta kotona ja mökillä viettäneet ihmiset ovat jälleen lähteneet liikkeelle. Matkustusintoa hillitsevät lähinnä kohonneet hinnat sekä työvoimapula. Edes Euroopassa käynnissä oleva sota ei vaikuttaisi rajoittavan reissun päälle lähtemistä.

Kovan matkustusbuumin vastapainoksi pelkästään Euroopassa on jouduttu perumaan tuhansia lentoja lentokenttähenkilökunnan puutteen vuoksi, ja useilla kentillä on koettu ennenäkemättömiä ruuhkia. Kysyntä on yllättänyt monet palveluntarjoajat. Pandemian vuoksi irtisanotut tai lomautetut työntekijät saattavat työskennellä jo tyystin eri alalla alan epävarmoista näkymistä johtuen.

Rajojen avautumisesta huolimatta matkailu Suomessakin jatkuu vilkkaana. Parina edellisenä kesänä Suomessa on monilla pienemmillä paikkakunnilla rikottu ennätyksiä yöpymisten määrässä ja jouduttu myymään ei-oota viikosta toiseen. Ennakkotietojen mukaan heinäkuusta olisi tulossa kaikkien aikojen vilkkain myös kotimaan matkailun osalta. Oman haasteensa tuo työvoimapula, joka pakottaa joitakin toimijoita jopa sulkemaan toimipaikkojaan. S-Ryhmään kuuluva osuuskauppa HOK-Elanto esimerkiksi tiedotti kesäkuussa sulkevansa 10 pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa ravintolaansa kesän ajaksi. Syynä on alalla vallitseva työvoimapula. Sitäkin useampi ravintola-alan toimija on joutunut supistamaan aukioloaikojaan ja miettimään entistä enemmän sitä, milloin ravintolaa ylipäänsä pystyy pitämään avoinna. Patoutunutta kysyntää olisi tarjolla vaikka ja kuinka, mutta ilman työvoimaa siihen on mahdotonta vastata. Yrittäjäkään ei voi kuitenkaan venyä loputtomiin, ei vaikka kuinka haluaisi.

Jaa tämä:
Kategoria: Päätoimittajalta