Kevään 2024 ohjelmisto on vielä vuodenvaihteessa eläköityvän Ilkka Laasosen ohjelmistosuunnittelun tulosta. Syysnäytäntökaudella alkaa näkyä uuden johtajan Lauri Maijalan ohjelmisto.

Suomen kantaesitys Emma aloittaa kevätkauden 25.1. pienellä näyttämöllä

Kate Hamillin raikas sovitus Jane Austenin tarkkanäköisestä romaanista rakentaa taitavasti siltaa menneen maailman ja tämän päivän välillä. Emma on esitys rakkauden tarpeesta, valtasuhteista ja itsepetoksesta.

Emma on älykäs, kaunis, koulutettu ja varakas. Harmillisesti 1800-luvun alussa parasta mitä lähes täydellinen nuori nainen voi tehdä, on olla jouten. Mutta joutenolo ei Emmaa kiinnosta – hän haluaa tehdä jotain merkityksellistä, kiinnostavaa ja ehdottomasti hauskaa! Niinpä hän ryhtyy ystäväpiirinsä amoriksi, rakkauden lähettilääksi.
– Emma on tarkkanäköinen muiden ihmisten suhteen, mutta hänellä on sokea piste – hän ei oikeastaan tunne itseään. Lopulta hän katsoo peiliin, katsoo itseään. Uskon, että vasta kun ihminen tunnistaa itsensä, hänellä on mahdollisuus muuttaa myös maailmaa, kertoo ohjaaja Lija Fischer, joka vierailee ensimmäistä kertaa Lahden kaupunginteatterissa.
Emman pääosassa nähdään Henna Wallin.

Suuren näyttämön ensi-ilta 27.1. on Kuninkaan puhe

Eurooppa liikehtii levottomasti ja Englannissa tarvitaan vanhenevalle Yrjö V:lle manttelinperijä. Ensimmäisenä kruununperimisjärjestyksessä on David, joka kuitenkin haluaa naida edelleen naimisissa olevan amerikkalaisnaisen, Wallis Simpsonin, puhumattakaan siitä, että hän flirttailee avoimesti natsien kanssa. Sitten on myös nuorempi veli Bertie, mutta tätä vaivaa vakava änkytys. Kuinka hän voisi ottaa vastuun kokonaisesta imperiumista, kun ei saa edes yksinkertaista tervehdystä suustaan?

David Seidlerin Kuninkaan puhe perustuu tositapahtumiin ja on lämminhenkinen kertomus kahden miehen epätodennäköisestä ystävyydestä, vastuusta ja vastuuttomuudesta ja siitä, onko tärkeämpää se mitä sanotaan vai miten se sanotaan?
– Me kaikki olemme tottuneet ottamaan elämässämme erilaisia rooleja. Jotkut roolit istuvat paremmin kuin toiset, osa rooleista on sellaisia, joita otamme esimerkiksi perheen parasta ajatellen. Yhteistä hyvää ajatellen. Kuninkaan puheen konteksti on meille vieras kuningasperheen maailma, mutta ovatko perheet loppujen lopuksi niin erilaisia? kysyy ohjaaja Tommi Kainulainen.

Pääosissa nähdään Teemu Palosaari ja Tapani Kalliomäki. Elokuva palkittiin neljällä Oscar-palkinnolla (mm. paras elokuva ja paras käsikirjoitus) vuonna 2011.

Ohjelmistossa jatkavat

Isolla näyttämöllä: Nummisuutarit 24.2. saakka, musikaalikomedia Tootsie 4.5. saakka ja Kuninkaan puhe 18.5. saakka

Pienellä näyttämöllä: Lokki 25.4. saakka, Vihervaaran Anna 18.5. saakka sekä Emma 18.5. saakka
Aino-studionäyttämöllä jatkaa Kaaos 21.3. saakka.

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri