Miten yhdistää kesä, loma, kesätyö, suloinen kesäkaupunki ja hyvä porukka? Vastaus on Heinolan kesäteatteri.

– Aina sanotaan kyllä kiitos, kun Heinolan kesäteatterista soitetaan! Tämä on kesän kohokohta, vannovat näyttelijät Ulla Tapaninen ja Taisto Oksanen. Ulla on mukana kesäteatterin tuotannoissa nyt neljättä kertaa, Taisto viidettä. Vaikka esityksiä parhaimmillaan saattaa olla kahdeksan viikossa, sen jaksaa, kun sen tietää jo kesäteatteriprojektin alussa.
– Asennekysymys. Ammattilaisten kesken asiat sujuu hienosti, pitää olla tarkka ja ahkera. Myös kesäteatterin paikallinen porukka on todella hyvää ja ammattitaitoista, vakuuttaa Ulla Tapaninen.
– Ja puitteethan ovat viimeisen päälle upeat. Kävelymatka töihin. Lepolasset ja pallogrilli hankittiin itse ensimmäisenä kesänä ja paikalliselta ystävältä on saatu polkupyörä lainaksi, kertovat yhteistaloudessa kesän ajan asuvat kollegat.
Heinolan slogan ”Pieni kaupunki, iso elämä” toteutuu helsinkiläisen näyttelijäkaksikon mielestä täydellisesti. Kaikki on lähellä ja kaikkea on. Eikä edes hetkisen miettimisen jälkeen kumpikaan keksi mitään kritiikkiä mutkattomasta kaupungista, jossa kaikille sanotaan päivää. Myös lähialueet on koluttu laivareittejä myöten ja usein vapaapäivätkin vietetään Heinolassa. Mutta sitten tuleekin mieleen julkinen liikenne ja toive, ettei bussivuoroja enää vähennettäisi.
– Entäpä junaliikenne… vaikka lättähatulla kulkisimme Heinola-Lahti -väliä, tunnelmoi Taisto.

Riemurahat

Hyvin tavallisen keski-ikäisen pariskunnan elämä mullistuu, kun mies palaa kotiin salkku täynnä rahaa. Laukku on vaihtunut metrossa gangsterin kanssa ja siitä seuraa suuri määrä väärinkäsityksiä, ovista tullaan ja mennään ja aina joku on väärässä paikassa oikeaan aikaan tai toisinpäin.
Farssi on komedia, jonka viihdyttävyys perustuu väärinkäsityksiin, yhteensattumiin, absurdeihin tilanteisiin, verbaaliin huumoriin ja nopeaan, loppua kohden kiihtyvään juoneen.
– Ohjaaja Kari Heiskanen on ajoituksen mestari. Pitää olla nopea ja kepeä ja sekunnilleen oikeassa kohdassa kertomassa oikeat vuorosanat, analysoi Taisto farssin peruskuvioita.
– Kaikille on näyteltävää, vaikka tässä on kaksi pääparia, joita esittävät Katariina Kaitue ja Carl-Kristian Rundman sekä Ulla Tapaninen ja Jari Pehkonen. Puolet näyttelijäkunnasta on uusia kesäteatterilaisia Heinolassa.
– Roolit ovat kaikki olleet erilaisia näinä vuosina, eikä niitä voi laittaa paremmuusjärjestykseen, kuten ei laiteta lapsiaankaan, vakuuttavat Ulla ja Taisto.
Heinolan kesäteatteri on hyvässä huudossa ammattilaisten keskuudessa. Kesäteatteriin tullaan mielellään. Ja mikä tärkeintä, myös yleisö tulee.  Kesäteatteriin lähtö on pieni kesäretki, johon yhdistetään usein ruokailua ja ostoksia. Usein esitettävät näytelmät ovat huumoripitoisia ja kevyitä, helposti lähestyttäviä.

Rajoitukset siirsivät ensi-illan

Riemurahat -farssin uusi ensi-ilta on 1.7. Tapahtumien yleisörajoitusten odotetaan heinäkuussa maassamme yleisesti kevenevän, jolloin tapahtumia päästään jälleen vihdoin järjestämään. Tavoitteena on tarjota vastuullisesti ja turvallisesti teatterikokemuksia vuoden tauon jälkeen, kerrotaan Heinolan kesäteatterista. Näytöksiä on kuitenkin yhtä monta, esityskautta jatketaan muutamalla lisäpäivällä elokuussa. Väliaikatarjoilut on jätetty pois ruuhkien välttämiseksi.
Alkavaa esityskautta vietetään Heinolan kesäteatterissa juhlien merkeissä, koska kyseessä on teatterin 20. esityskausi. Ensimmäinen tuotanto oli Piukat paikat vuonna 2001.

Teksti ja kuva: Jetta Kuitunen

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri