Tuote loppu, tavarantoimittajalla on toimitusvaikeuksia. Sama viesti toistuu useammassa liikkeessä. Liisa-Maijan joululahjaksi toivoma, huippusuositusta lastensarjasta tutuksi tullut pehmolelu on loppuunmyyty kaikkialla. Liisa-Maijan veljen Pekan joululahjaksi toivoma uusimman sukupolven pelikonsoli kärsii samasta saatavuusongelmasta. Kaupasta kauppaan juostuaan ja verkkokaupat läpi kotaisin klikkailtuaan perheen vanhemmat ahdistuvat ja stressaantuvat ajatuksesta, että joutuisivat tuottamaan jälkikasvulleen pettymyksen. Lapsillehan joulu on ennen kaikkea lahjojen saamisen aikaa, eikö?

Lisäahdistusta tuo jouluruokien suunnittelu, etenkin kun koko suku kokoontuu saman pöydän ääreen. Täytyy olla laktoositonta, gluteenitonta, maidotonta, munatonta, vegaanista, ketogeenistä. Joululaatikoita pitää olla tarjolla koko sarja (peruna, porkkana, lanttu), uudempia tulokkaita tietenkään unohtamatta. Uusista trendeistä huolimatta perinteistä kinkkuakin pitää olla. Mutta mitä jos kinkut loppuvat kaupoista ennen aikojaan? Tämä huoli tuntuu nousevan esille joka joulu, vaikka monen joulupöydän keskipiste ja kruununjalokivi tuskin täysin tyystin loppuu kauppojen kinkkuja pursuavista pakaste- ja kylmäaltaista.

Marraskuun loppupuolella alkanut lahjaostosten ja lähemmäs joulua kohti mentäessä lisääntyvä jouluruokien hamstraus näkyvät kaupoissa lisääntyneinä asiakasvirtoina, jotka omalta osaltaan nostavat jouluostoksia tekevien stressitasoja. Ihmismassat tungeksivat normaalisti niin leveiltä tuntuvilla kaupan käytävillä ja kymmeniä metrejä pitkät kassajonot matelevat, kun koko kylän asukkaat ovat päättäneet tulla kauppaan juuri samaan aikaan. Hikipisaroiden valuessa pitkin paksun toppavaatetuksen vuoraamaa selkää mieleen nousee painokelvottomia sanoja ja vuosittain toistuva ajatus, joka jää aina toteuttamatta: ’’Voisihan nämä lahjahankinnat tehdä rauhassa hyvissä ajoin, vaikka jo kesällä.’’

Sitten on vielä se tuiki tärkeä kysymys: Onko jouluna lunta? Joulu ei ole joulu, ellei se ole valkoinen. Näin tuntuu yhä moni ajattelevan, vaikka etenkin täällä Etelä-Suomessa lumettomien joulujen todennäköisyys tulee ilmaston lämmetessä tulevaisuudessa kasvamaan entisestään. Onko joulu siis tulevaisuudessa peruttu? Ei nyt sentään! Se vain on hieman erilainen. Aivan kuten nykyäänkin. Kuinka moni tunnustaa tälläkään hetkellä viettävänsä joulua sen alkuperäisen ajatuksen mukaisesti?

Vietit sitten joulua miten tahansa, muista ottaa rennosti ja rauhoittua joulun viettoon hyvissä ajoin. Mieluusti jo ennen kuin jouluahdistus iskee. Tärkeintä eivät välttämättä ole lahjat, lumi tai ylitsepursuvat joulupöydät. Tärkeintä on viettää omannäköisensä joulu. Joulu, joka tuntuu itsestä hyvältä.

Jussi Varjo
Kirjoittaja on Heinolan Uutisten päätoimittaja. 

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit