”Hyvä herra, pyydän, että ette sävellä runojani”, sanoi Uuno Kailas aikoinaan ja poistui paikalta. Onneksemme hänellä ei ole sananvaltaa tähän asiaan nyt, kun Vallu Lukka otti Kootut runot -teoksen, selaili, soitteli ja biisejä alkoi syntyä. Tekstit nousivat ja runot valikoituivat kymmeneksi kappaleeksi.
– Kyseessä on rytinällä ja hanat auki tehty nykyaikainen, sähköinen pop-levy verrattuna aiemmin tekemiini laulelmatyyppisiin runosävellyksiin, kuten Hymni tulelle vuonna 2016 oli, kertoo Vallu.
– Iloa ja valoa on, eikä mikään yksioikoisen synkkä teos. Kuten runoissa yleensäkin, niin tässäkin vallitsee vahva symboliikka kuvaten ihmisen sisäisiä tuntoja. Esimerkiksi linnut olivat erityisen tärkeitä Uuno Kailaalle. Kaiken alku ja juuri on Uuno Kailaan runot, ei olisi levyä ilman Kailasta.

Leipää ja sirkushuveja

Vielä toukokuussa Vallu Lukan kesäkalenteri ammotti tyhjyyttään, mutta sitten tapahtui jotain ja hän on painanut keikkoja kaksi kuukautta eri puolella Suomea mm. Vierumäellä ja Mummotunnelissa Helsingissä. Musikaali We Will Rock You harjoiteltiin valmiiksi keväällä ja nyt se lämmitetään esityskuntoon 6.8. olevaan ensi-iltaan. Musikaali rakentuu Queenin suosituimpien kappaleiden ja sanoitusten ympärille sijoittuen tulevaisuuteen. Vallun roolihahmo Khashoggi on eräänlainen poliisikomentaja.
– Keikkoja ja musikaaleja tekemällä mahdollistan erilaiset taideprojektit, kuten tämä Uuno Kailas -levykin on. Toimin itse tuottajana sekä soitan pianoa ja laulan. Lisäkseni levyllä soittaa kolme muusikkoa: rumpali Sami Järvinen, kitaristi Jussi Turunen sekä basisti Lena Lindroos. Pyrkimys on tärkeä, tehdä jotain, joka tuntuu. Muutkin ovat tietenkin tärkeitä, kyse on vaan musiikin eri aspekteista, analysoi Vallu rakasta projektiaan. Hänen gradunsa v. 2002 Helsingin yliopiston Musiikkitieteen laitokselle käsitteli juuri musiikin ja runojen suhdetta.
Hyvällä asialla ollaan ja selkeä jatkumo runojen säveltämiseen ja esittämiseen laulettuina on. Vesa-Matti Loirin legendaariset Eino Leino -levyt, Toni ja Samuli Edelmannin lukuisat eri runoilijoiden teksteihin säveltämät kappaleet sekä tietenkin Kaj Chydenius ovat toimineet eräänlaisina esikuvina Vallullekin.

Konsertti kesäteatterilla?

Tavoitteena on kuulla nämä Uuno Kailaksen runoihin sävelletyt teokset konsertissa syyskuun puolivälissä Heinolan kesäteatterilla, jossa Vallu Lukka esiintyy bändinsä kanssa.
– Muutama kappale on noussut jo tässä vaiheessa itselle erityisen tärkeäksi, kuten Ihmisen määrä, jossa on jykevä teksti. Ideoita oli paljon, koska olen Kailasta säveltänyt eniten.

Uuno Kailas -juhlavuosi

Elämme Uuno Kailas-juhlavuotta, sillä hän syntyi 120 vuotta sitten Heinolassa. Juhlavuoden tarkoituksena on tuoda esille Uuno Kailaan heinolalaiset juuret ja samalla tehdä hänen runouttaan entistäkin tutummaksi. Juhlavuoteen liittyy merkittävä Uuno Kailasta koskeva teos, kun tietokirjailija Marija Vantin teos Älä koske perhosen siipiin, julkistettiin.
Heinolassa on lukuisia paikkoja, ennen muuta Heinolan seminaarin ympäristö, joissa Kailas omana aikanaan liikkui. Hän oli mummon kasvattama poika, jonka elämää varjosti mielenterveydelliset ongelmat ja homoseksuaalisuus. Toisin kuin monet muut runoilijat, Uuno Kailas myi hyvin teoksillaan jo omana aikanaan ja oli hyvin arvostettu. Hän kuoli Nizzassa jo 32-vuotiaana.

Teksti ja kuva: Jetta Kuitunen

Jaa tämä:
Kategoria: Kulttuuri