Hallituksen lupailema ns. vapauden päivä lähestyy. 1.3. jälkeen Suomessa olisi tarkoitus luopua lopuistakin koronaviruspandemian vuoksi asetetuista rajoituksista. Tämä rajoitusten purku koskee lähinnä yökerhoja ja muita anniskeluravintoloita, sillä muista rajoituksista on helmikuun aikana pitkälti jo luovuttu. Nähtäväksi jää, kuinka pitkäksi tämänkertainen ’vapaus’ jää. Jo viime syksynä rajoituksista päästiin eroon ja yökerhoissa pääministeriä myöten nautittiin lähes entisenlaisesta normaalista. Kunnes uusi omikronvariantti tuli ja muutti tilanteen täysin. Jopa yksilöliikuntaan käytettävät tilat suljettiin, mitä kritisoitiin monelta eri suunnalta, syystäkin. Liikunnalla on todistetusti sekä fyysisiä että henkisiä terveyshyötyjä, joita ei täysin tunnuttu ymmärrettävän.

Sosiaalisessa mediassa ja muissa ihmisten välisissä keskusteluissa on enenevissä määrin väläytelty kulttuuritapahtumien ja ravintoloiden rajoitusten jatkoa, jatkuuhan pandemiakin edelleen. Näin ajattelevat ovat usein niitä, jotka eivät itse näitä palveluja käytä eivätkä siten omaa omakohtaista kokemusta niiden vaikutuksista erityisesti ihmisten mielenterveydelle. Usein unohtuu myös se oleellinen seikka, että nämä alat työllistävät kymmeniä tuhansia ihmisiä. Mistä näille ihmisille löydettäisiin töitä maassa, jossa työttömiä on jo valmiiksi tuhansittain?

Asiat harvoin ovat mustavalkoisia ja niillä tuppaa olemaan monia eri puolia. Tautitilanteen mahdollisesti pahentuessa on toki voitava tehdä tarvittavia toimenpiteitä, mutta meidän on myös opittava elämään sen tosiasian kanssa, että maailma on täynnä riskejä ja vaaroja, joita emme voi täysin pysäyttää.

Jaa tämä:
Kategoria: Päätoimittajalta