Vuoden suurin kulutusjuhla, joulu, on piakkoin täällä. Meilläkin yhä enenevissä määrin amerikkalaisten kiitospäivän jälkeisestä perjantaista, Black Fridaysta, käynnistyvä joulukauppa on saanut lisääntyvässä määrin vastakampanjoita muistuttamaan yltiöpäisen kuluttamisen haittapuolista. Kuluttajat tiedostavat vuosi vuodelta enemmän, että tavaran ostaminen pelkästä ostamisen ilosta ei ole millään muotoa kestävä tie. Yhä useampaan joululahjapakettiin sujahtaakin aineeton lahja. Valinnanvaraa riittää hyvinvoinnista kulttuurielämyksiin. Ilahduttavasti myös hyväntekeväisyys on yhä useamman joululahjalistoilla. Monissa perheissä lahjat jätetään kokonaan ostamatta. Jostakin syystä suurelle osalle meistä on iskostettu ajatus siitä, että jouluun kuuluu lahjojen antaminen ja saaminen, vaikka näin ei pitäisi olla.
Monissa kotitalouksissa taloustilanne on kiristynyt. Tällöin jouluun saatetaan satsata aiempaa vähemmän. Se on täysin hyväksyttävää. Joulussa on kyse paljon muustakin kuin siitä, kenellä naapurustossa on mahtipontisimmat jouluvalot, kuka saa eniten lahjoja tai kenen joulupöytä on yltäkylläisin. Joulussa on kyse yhdessäolosta ja toisten huomioimisesta. Huomioimisen ei tarvitse olla se markkinoille viimeisimpänä tullut pelikonsoli tai älypuhelin.
Ymmärrettävästi ryhmäpaine ja halu kuulua joukkoon saavat monet lapset ja nuoret toivomaan lahjoja, joihin kaikilla vanhemmilla ei ole varaa. Onneksi meillä on kasvamassa sukupolvi, jolle vastuullisuus ja esimerkiksi vaatteiden hankkiminen käytettynä kirpputoreilta ei ole häpeä, vaan suorastaan muotiteko. Yhä useammin on muodikasta pukeutua trendikkäistä second hand -liikkeistä hankittuihin vaatteisiin, jotka monesti laatunsa puolesta voittavat uutena myytävät ultrapikamuotina tunnetut vaatteet. Nuorissa on tulevaisuus, niin myös joulun ja ylimitoitetun kulutusjuhlan suhteen.
Hyvää joulunaikaa ja vastuullisempaa uutta vuotta.