Verottaja julkisti tuttuun tapaan viime vuoden verotiedot. Verotietojen uutisoinnissa ja suhtautumisessa suuria summia tienanneisiin suomalaisiin on viime vuosien aikana tapahtunut paljon odotettuakin muutosta parempaan suuntaan. Aiemmin verotilastojen kärjessä paistatelleita kohtaan tunnettiin himpun verran enemmän kateutta. Miljoonia esimerkiksi yrityskaupoilla tienanneita pidettiin onnenonkijoina ja heidän tulojaan kauhisteltiin ylisuurina.

Nyt huomio on kuitenkin suuntautunut suurituloisten maksamiin veroihin. Ansiotulojen progressiivinen verotus pitää huolen siitä, että suurista tuloista saattaa joutua pulittamaan verokarhulle reippaasti yli puolet. Näillä veroilla sitten kustannetaan meidän kaikkien yhteisiä palveluita. Tällä tapaa ajateltuna suuret tulot hyödyttävät myös niitä, joiden tulot jäävät pienemmiksi.

Katse tulisikin kääntää niihin suurituloisiin, jotka eivät veroja maksa. Vaikka veroparatiiseihin varojaan ja tulojaan siirtäneitä onkin viime vuosien aikana saatu kiinni, on suomalaistenkin varallisuutta vielä verottajan ulottumattomissa. Sama koskee yrityksiä. Voiko voittonsa verottajan ulottumattomiin siirtävä yritys väittää toimivansa yhteiskunnallisesti vastuullisesti? Tuskinpa. Verotuloilla rakennetaan ja ylläpidetään yrityksille ja muille organisaatioille suoria ja välillisiä mahdollisuuksia tarjota palveluitaan ja tehdä voittoa. Siksi onkin oikeudenmukaista, että yrityksetkin osallistuvat yhteiskunnan rahoittamiseen. Verojen maksaminen on meidän kaikkien etu.

Jaa tämä: