Yhtiö hakee entistäkin jykevämpää asemaa mekaanisen puun markkinoilla. Kesäkuun lopulla päättyneellä tilikaudella se teki ennätystuloksen. Yhtiöllä on avoimet ovet perjantaina 23.9.

Versowood Oy rakennuttaa parasta aikaa uutta, noin 15 miljoona euroa maksavaa sahalinjaa Vierumäen tehtaalleen. Sahalinja nostaa reilulla 20 prosentilla eli noin 120.000 kuutiometrillä noin 600.000 kuutiometriin tukkipuun sahausta.

-Hankinta-aluetta ei tarvitse laajentaa, mutta nykyistä tulemme tiivistämään, jotta saamme kasaan uuden sahauslinjan vaatimat noin 250.000 kuutiometriä tukkipuuta, sanoo Versowood Oy:n toimitusjohtaja Ville Kopra.

Lisäksi yhtiö on hankkinut Vierumäen liimapuuyksikköön uuden CNC-koneen ja palkkihöylän ja Heinolan keskustan liimapuuyksikön tuotantolinjan alkupää uusitaan ensi keväänä.

Ensi keväänä yhtiö valmistautuu rakennuttamaan uuden pääkonttorin Vierumäen tehtaan viereen Veljespolun ja Asematien väliselle tontille, jonka yhtiö on hankkinut omistukseensa. Alueen kaavoitus valmistunee kevääseen mennessä.

Pääkonttorin rakentaminen alkaa mitä todennäköisimmin keväällä 2023 ja sen kustannusarvioksi toimitusjohtaja Ville Kopra arvioi noin 10 miljoonaa euroa.

-Kaikkinensa kesäkuun lopussa päättyneellä tilikaudella investoinnit olivat noin 25 miljoonaa euroa ja samalla tasolla jatketaan alkaneella tilikaudella. Tehostamme manuaalista työtä, ja puinen pääkonttori toimii samalla tuotteidemme näyteikkunana ja kehitämme samalla toimistokonseptia muutoinkin, sanoo Kopra.

Huikeaa kasvua

Versowood Oy:n liikevaihto kasvoi kesäkuun lopussa päättyneellä tilikaudella 656 miljoonaa euroon, mikä on 192 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisellä tilikaudella.

-Toimialan kannattavuus nousi merkittävästi ja pääosin kasvu saatiin kasaan paremmilla hinnoilla. Volyymit pysyivät lähes ennallaan, Kopra toteaa.

Versowood hankki pääosin Etelä-Suomesta puuta noin 3,8 miljoonaa kuutiometriä. Yhtiön sahat ottivat joka päivä vastaan noin 200 rekka-autollista puuta.

Sahatavaran lisäksi yhtiö valmisti ensiasteen jalosteita noin 120.000 ja liimapuuta noin 140.000 kuutiometriä, 150.000 kappaletta erilaisia pylväitä, sahauksen sivutuotteita ja bioenergiaa 1,2 terawattitunnin verran, pakkaukseen 4 miljoona kuormalavaa, kaapelikeloja noin 250.000 kappaletta ja erilaisia laatikoita noin 50.000 kappaletta.

Huolta sähköstä

Ville Kopraa huolestuttaa sähkön osalta vaikutukset ei ainoastaan tulevan, vaan myös seuraavan talven tilanteisiin. Osa kuluttajista siirtää varmuudella rakentamiseen kohdistuvia investointeja ja se näkyy kaikissa puurakentamisen ketjun osissa.

Pellettien osalta Versowood on jo jonkin aikaa joutunut katkaisemaan yksityissektorin uusien tilausten vastaanoton. Yhtiö on valmistanut noin 70.000 tonnia pellettiä vuosittain.

-Kaikki pellettivarastot ammottavat tyhjinä tulevan talven jälkeen ja sillä saattaa olla vaikutuksia myös seuraavaan vuoteen, ennakoi Kopra.

Versowoodin henkilömäärä kasvoi noin sadalla 900:aan, josta Heinolassa työskenteli noin kolmasosa.

-Enemmänkin olisimme palkanneet, jos olisimme saaneet päteviä ihmisiä. Hartolan tehtaalla porukka kasvoi noin puolella yli 70:n, Kopra toteaa.

Ville Kopra omistaa 51 prosenttia Versowoodin osakkeista ja velipoika Pekka Kopra 49 prosenttia.

Teksti ja kuva: Jari Niemi

Jaa tämä: