Missä tapahtuma, siellä Väinö Peltonen videokameran ja dronen kanssa. Videoita on muiden katseltavana YouTubessa jo yli 800. Peltosta seuraavat 8.180 henkilöä ovat katsoneet tuotoksia yli 9 miljoonaa kertaa. Peltonen tuottaa iloa myös erikoisilla mekatroniikkatuotteillaan, jotka vaativat melkoista kekseliäisyyttä.
Itseoppinut videokuvaaja ja elektroniikan sekä mekaniikan osaaja Väinö Peltonen liittyi YouTubeen lokakuussa 2009. Harrastus vei mennessään ja kalenteri on vuodesta toiseen täyttynyt pääosin samoilla tapahtumilla kuten Heinolassa Jyrää, unikeon valinta, venetsialaiset, Nastolan Ruuhijärven rockabillytapahtuma, Heinolan joulunavaukset ja kesänavaukset, Vuolenkosken kylän lukuisat tapahtumat jne.
-Muutamia häitäkin on pyydetty kuvaamaan, mutta olen suostunut vain sukulaisten ja tuttujen pyyntöihin. Kuvaaminen on paljon mukavampaa, kun saa kuvata oman mielen mukaisesti. Ei tule kuvauspaineita, myhäilee Väinö Peltonen.
Säännöllisten vuosittaisten tapahtumien lisäksi Väinö Peltonen etsii erikoisempia kuvauskohteita nettisivuilta ja piipahtaa usein myös Heinolan kirjastossa lukemassa sanomalehtiä etsivän silmillä.
-Videoiden pituudet vaihtelevat paljon. Lyhyimmät ovat korkeintaan muutaman minuutin pituisia, mutta esimeriksi jotkut tanssitapahtumat ja konsertit olen laittanut kokonaan YouTubeen.
Heinolan hovikuvaaja
Väinö Peltonen kertoo, että videoiden editointi vie usein vähintään saman ajan kuin itse kuvaus. Uutena hän on hankkinut kalustoonsa dronen, jolla kuvaa kohdetta joko sen alussa tai lopussa. Dronen ja videokameran käyttäminen samanaikaisesti on lähes mahdotonta.
-Ilmaista musiikkia pyrin etsimään joillekin videoille, jolloin niitä on mukavampi katsella.
Neljä vuotta sitten Väinö Peltonen kaupallisti harrastustaan sen verran, että saa YouTubelta nykyisin 50–150 euroa kuukaudessa ”bensarahaa”. YouTube myy ilmoituksia suosituimpien kuvaajien sivuille ja nappaa tuloista 30 prosenttia itselleen.
Väinö Peltonen voidaan ristiä Heinolan hovikuvaajaksi, sillä hänen seuraaja- ja katsomiskertalukunsa ovat aivan omassa kastissaan muihin paikallisiin verrattuna.
-Jatkan niin kauan kun kunto ja järki antavat myötä, lupaa Peltonen.
Isän jäljissä härveleiden tekoa
YouTuben videoista 98 kappaletta Väinö Peltonen on omistanut keksimilleen ja rakentamilleen ”härveleille”.
Kansakoulupohjalta maanviljelyn jälkeen metallimiehenä leipänsä tienannut nyt 72-vuotias Väinö Peltonen sanoo, että elektroniikan ja mekaniikan harrastuksen tärkeä innoittaja oli hänen edesmennyt isänsä Unto Peltonen, joka Heinolan maalaiskunnan Vaippilassa omistautui omalla tavallaan taltioinnille ja hankki kylälle ensimmäisenä television, puhelimen ja radiot.
-Minä innostuin jo 10-vuotiaana rakentelemaan oman radion, ja sen jälkeen on syntynyt kymmenittäin monenlaisia härveleitä.
Härveleiden osat Peltonen on etsinyt sekä vanhoista kodinkoneista että lähinnä kiinalaisilta erilaisten osien tuottajilta.
-Osa härveleistä on ihan omia keksintöjä, osa kopioita YouTubesta löytyneistä malleista ja vinkkejä saan myös Facebookista alan harrastajien sivustoilta. Useimpien tekoon pitää omistaa aikaa viikko tai pari, selvittää Väinö Peltonen.
Teksti ja kuvat: Jari Niemi