Alkuun edesmenneen Apple Inc:in perustajan Steve Jobsìn sitaatti ”Uskon, että elämässä eniten kadut asioita, joita et ole tehnyt.”

Tämä talvi on tarjonnut meille hienon mahdollisuuden harrastaa arkiliikuntaa. Lunta on riittänyt kaikenlaiseen harrastamiseen. Kolaamistakin on riittänyt kyllästymiseen asti. Toki pakkaset ovat hieman hidastaneet liikettämme, mutta rohkeimmat ovat käyneet jopa avannossa. Heinolan ympäristö tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet harrastaa asioita luonnossa. Pelkästään patikointi tai puiden kanssa puuhastelu nostaa sekä kuntoa että mielialaa.

Olen saanut taas muutaman uuden ystävän Heinolan mökkialueella, koska he ovat tarvinneet apua puiden kaatamisessa. Suurkiitos Jukka Taimistolle, joka on allekirjoittanutta suositellut metsuritöihin. Jukka on muutekin upea persoona – aina auttavainen ja alan ammattilainen. Jukan tuntee moni.

Nämä mökkeilijät ovat halunneet itse halkoa puut ja korjata oksat talteen. Riittää kun puun kaataa ja sahaa pölkyiksi.  ”Me Martin kanssa kyllä kerätään risut ja laitamme järjestykseen. Se on erinomaista liikuntaa eläkeläiselle!” totesi Liisa, joka silminnähden nautti metsähommista pariskunnan mökkipalstalla.

Monesti ihmiselle suurin este toteuttaa jotain erilaista tai vaivaa vaativaa, on oma asenne tai uskomukset. ”Olen liian vanha” – ”Tuskin tätä osaan” – ”Minua on varoiteltu”. Filosofi Esa Saarinen sanoo, että tämä ”oma pöpöttöjä” muokkaa omaa ajattelua ja käyttäytymistä enemmän kuin mikään muu. Oma tarina siitä, että vanha punttikundi ja yrityskonsultti voisi osata vaikka kaataa puita rohkaiskoon kaikkia. Innostuin 2012 asiasta, aloin harrastaa, tutkia ja lopulta kouluttauduin ammattiin. Ja mikään nuori kaveri en ole. Sama koskee kaikkiin muihinkin asioihin. Mitä sinä haluaisit tehdä, mutta rohkeus aloittaa puuttuu? Olisiko aika aloittaa tanssikurssit?

Tässä omat 5 syytä ja suositusta teemaan ”voimaa luonnosta”:

  • Ympäristö rauhoittaa mieltä ja raikas ilma edistää kunnon kehittymistä. Maastokenkiäkin saa edullisesti ja sykemittari on hyvä investointi itsensä. Kohteina esimerkiksi Paistjärven Pirunkirkko, Juustopolku ja Ilvespolku ovat tutustumisen arvoisia. Puutakin saa halata!
  • Pyydä apua! Puutöitä jos haluat tehdä, käänny vaikka paikallisen koneliikkeen puoleen. Heillä on tarjolla eritasoisia välineitä ja tarvikkeita metsätöihin ja puuhasteluun. YouTubesta löytyy vinkkejä, miten tehdään kaatokolo, mikä on pitopuu ja miten kaatosahaus suoritetaan. Halkaisukirves ja vesuri sopivat sekä miehen että naisen käteen mainiosti.
  • Ole kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Riippuen iästä, kunnosta ja elämäntilanteesta pitää kaikki askareet mitoittaa oikeanlaisiksi. Hikoilu on terveellistä ja merkki siitä, että elimistö on kunnossa. Kannattaa myös nauttia nesteitä riittävästi ja levätä. Uni maittaa paljon paremmin ”luonnon lääkkeillä” kuin apteekin pillereillä. Toki jos lääkäri niitä määrää niin sitten pitää useimmiten totella.
  • Maisemaliikunta on myös terveellistä. Tarkoitan tällä sitä, että ihmiset usein katsovat vain omia varpaita – koska mieli on maassa tai syy on jokin toinen. Nostamalla leuka ylös kohti taivasta ja ihmettelemällä maailman menoa tarkkailemalla lintuja, luonnon monipuolisuutta ja ilmiöitä saa uusia elämyksiä. Saatat nähdä vaikka haukan tai kalasääsken.
  • Harrasta liikuntaa yksi tai yhdessä. Meillä kaikilla on erilainen tapa suhtautua ihmissuhteisiin, kohdata arjen haasteita tai viettää aikaa. Monelle kaverit ovat kaikki kaikessa ja toiset haluavat olla yksin. ”Palaveri itsensä kanssa” on oma oivallukseni. Työni ja elämäni on jopa liian sosiaalista, joten nautin siitä, kun ei tarvitse puhua kenenkään kanssa. Linnut ovat ainoat seuralaiset ja keskustelukumppanit.

Kokkaustermein totean lopuksi. Elämän soppakattilaan kannattaa laittaa niitä aineksia, jotka ravitsevat eniten. Poikkea luovasti omista resepteistä ja uskalla olla rohkea. Kiire, stressi ja väärät tavat ovat huonoja aineksia. Kokeilu ei maksa usein mitään ja haasta itsesi. Rohkeus, ahkeruus, uteliaisuus ja itsensä haastaminen on hyveitä, jotka kannattaa ottaa käyttöön.

Matti Nykäsen sanoin, ” elämä on ihmisen suurin mahdollisuus” pätee edelleen.

Mikko Tukonen
Kirjoittaja on metsätaloudesta innostunut yrittäjä ja yrityskonsultti ja -kehittäjä.

Jaa tämä:
Kategoria: Vieraskynä