Vastavuoroinen keskustelu kahden osapuolen välillä on parhaassa tapauksessa vuoropuhelua eli dialogia. Näytelmät perustuvat dialogiin. Väittely tai debatti on argumentointimenetelmä, johon liittyy tiettyjä sääntöjä. Arkikielessä väittely tarkoittaa sanallista kiistaa tai polemiikkia, joka taas on julkinen kiista, jota käydään erilaisten tekstien välityksellä. (Tuntuuko tutulta?) Tilanteet kehittyvät eteenpäin ja saavuttavat huippunsa, joko onnellisen tai onnettoman. Väittely on vanha opetusmenetelmä, jota käyttivät antiikin Kreikassa muun muassa Sokrates, Platon ja Aristoteles. Sitä on siis ollut aina, mutta entisaikaan sitä opetettiin ja harjoiteltiin.

Käsillä oleva aikamme tuntuu kaipaavan vuoropuhelua, jossa erilaiset mielipiteet pystytään kohtaamaan kypsällä tavalla. Sen sijaan eriävä mielipide tyrmätään kovilla sanoilla tai sarkasmilla. Tunnetaan ärtymystä, ei oikein edes tiedetä mistä, ja se pitää saada oksennettua somessa jonkun niskaan. Useinkaan asia ei ole edes henkilökohtaisesti tärkeä, kunhan vaan ärsyttää. Toisen näkemys on juuri sitä eli subjektiivinen ajatus. Heitä voisi neuvoa, että älä luo sellaisia ongelmia, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa ja siten tuhlaa kallisarvoista aikaa. Elämää.

Edistystä myöskään ei takaa samanmielisten keskustelu, joka vain vahvistaa omia näkemyksiä. Sosiaalinen kupla on viestinnän tutkimuksen piirissä kehitetty käsite, ”joissa ei tarvitse välittää omaa maailmankuvaa horjuttavasta tiedosta tai vasta-argumenteista”. Sosiaalisia kuplia on ollut aina. Itse olen huomannut, että jos kerron oman mielipiteeni, se kumotaan sillä, että keskustelukumppanini oli puhunut asiasta muiden tuttaviensa kanssa ja he olivat samaa mieltä hänen kanssaan. Että jos kerran useat ihmiset olivat samaa mieltä, minun mielipiteeni vain yksinkertaisesti täytyi olla typerä ja huono.

Yksi vaikeimmista asioista on syvään juurtuneiden asenteiden muuttaminen ja uusien näkökulmien hyväksyminen. Uskon, että elän ystävällisessä mahdollisuuksien maailmassa, ja kun näin ajattelee, alkaa myös saamaan todistusaineistoa sille.
Siinä pohjustusta omallekin uuden vuoden lupaukselle. Ja jo ennen sitä, muista, että tontut vakoilevat monissa valeasuissa.

Jetta Kuitunen

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit