Mikä ihmeen Yhteiskunnallinen yritys? Jyränkölähän on yhdistys eikä mikään yritys. Näin ihmeteltiin yleisesti reilut 12 vuotta sitten kun Jyränkölä julistautui yhteiskunnalliseksi yritykseksi. Yhdistys voi olla yhteiskunnallinen yritys, jos sillä on liiketoimintaa, millä on yhteiskunnallinen merkitys. Jyränkölä on 80 vuodessa kasvanut opisto- ja nuorisotyön tarjoajasta laaja-alaiseksi toimijaksi, joka kattaa palveluasumisen, koulutuksen, maahanmuuttajatyön, vapaaehtoistyön, ravintolapalvelut sekä työllistämisen ja kehittämisprojektit. Jyränkölän Setlementti on yhteiskunnallinen yritys, joka käyttää tuottonsa yhteiskunnallisen hyvän tuottamiseen. Tuotoillamme kehitämme mm. vapaaehtoistyötämme, jota yli 130 vapaaehtoistyöntekijäämme tekee 24 200 tuntia vuodessa. Palveluillamme on myös Avainlippu, joka on osoitus tuottamiemme palveluiden kotimaisuudesta. Työllistämme Heinolassa ja Lahdessa yhteensä n. 170 henkilöä.

Jyränkölää johtaa vapaaehtoispohjalta toimiva hallitus, joka ei saa kokouspalkkioita. Ylintä päätösvaltaa käyttää kaksi kertaa pidettävä yhdistyksen jäsenten kokous. Jyränkölän Setlementin arvot – ihminen, ideat ja ilo – ohjaavat sen toimintaa, joka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta sekä tietysti kaikille ihmisryhmille avointa.

Yhteiskunnalliset yritykset, kuten Jyränkölän Setlementti, ovat eläviä esimerkkejä siitä, kuinka yritykset voivat toimia taloudellisesti kannattavalla tavalla samalla kun ne tuottavat merkittävää yhteiskunnallista hyvää. Ne tarjoavat uudenlaisen mallin liiketoiminnalle, joka asettaa ihmisen ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin taloudellisen voiton edelle, ja ne osoittavat, että yritykset voivat olla merkittävä voima myönteisen yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamisessa. Tämänkaltainen yrittäjyys on kasvamassa.

Läpinäkyvyys, vastuullisuus ja eettinen toiminta ovat yhteiskunnallisten yritysten toiminnan kulmakiviä. Ne ovat sitoutuneita hyvään hallintotapaan ja eettisiin ohjeisiin, mikä vahvistaa niiden uskottavuutta sekä yhteiskunnan että sidosryhmien silmissä. Tämän seurauksena yhteiskunnalliset yritykset voivat rakentaa vahvoja suhteita kuluttajiin, rahoittajiin ja muihin kumppaneihin, jotka arvostavat niiden yhteiskunnallista panosta.

Yhteiskunnallinen yritys voi toimia monilla eri toimialoilla, kuten terveydenhuollossa, koulutuksessa, ympäristönsuojelussa tai sosiaalipalveluissa, ja sen toimintamalli voi olla monipuolinen, kattaen osakeyhtiöitä, osuuskuntia, säätiöitä ja yhdistyksiä. Päijät-Hämeessä muita yhteiskunnallisia yrityksiä ovat mm. Harjulan Setlementti ry, DILA, Lahden vanhusten asuntosäätiö ja Mente.

Kari Hahl,
toimitusjohtaja
Jyränkölän Setlementti ry

Jyränkölän Setlementti kustantaa Heinolan Uutisia. 

Jaa tämä:
Kategoria: Kolumnit